Wednesday, September 29, 2010

Holiday With Family In Law

Hurmmm..lamenyer tak update blog! huhu..

actually nk cerita pasal mase cuti rayer aritu, my family in law dtg penang..kire 1st time la diorg dtg rumah kami..rayer pertama, kami di Kuala Kangsar..rayer ke2, ptg tu kami blk ke penang..so mama+ayah+pki+sharini+aisyah pon ikot ke penang.. (cuak gak, mertua dtg rumah..1st time lak tuh! hehe..)

nasib bek la mama+ayah sgtsgt ok..mama sgtsgt rajin n pandai masak, k! hehe..ade la menuntut ilmu tu sikit2..lauk2 kegemaran abg..nnti bile2 ley try resepi2 yg mama bg tuh.. =) tp tataw la bile! hihihi!

so alang2 da amik cuti, kami bwk mereka jln2..bkn senang nk smpai ke utara dari melaka..so alang2 da smpai, kite jln2 ekk..hehe..

day 1 - ahad (12/9)

kami pegi pulau..bwk my fmly in law g Queensbay Mall..pegi naik feri, blk lalu jambatan =)

Queensbay Mall, Penang

day 2 - isnin (13/9)

mama msk nasi lemak..then tghari kami pegi pulau aman..tujuan utama: jln2 n memancing! hehe! ayah+pki+abg mmg sgt suke memancing! kami tido kat chalet pulau aman 1 mlm..

naik bot ke Pulau Aman

day 3 - selasa (14/9)

tghari, kami siap2 blk rumah..sbb ayah+pki+abg nk smbung memancing kat bwh Jambatan Pulau Pinang..hoho..tu mmg tmpt memancing feberet abg la tuh! so lebey kurang pukul 6ptg, ayah+pki+abg g pulau..sbb nk g bwh jambatan tu kena nk naik bot dari pulau..diorg nk bermalam di bwh jambatan, sambil memancing! =)

mlm, family makwe + aunty (mak sedara abg/adik ayah) dtg rumah..so, saye, mama, sharini n aisyah je la yg ade..yg lelaki sume g manceng! lps mkn mlm, antie blk kuale kangsar, makwe tido rumah saye..

day 4 - rabu (15/9)

~pukul 10 pg, abg bawak balik ikan hasil 'pancing' ayah+pki+abg+hakim(kwn abg).

  • ikan jenahak (1 ekor)
  • ikan sembilang (4 ekor)
  • ikan telinga gajah (1 ekor) - rupe mcm ikan bawal, tp besarr!
  • ikan duri (3 ekor)
  • ikan gelama (5 ekor)

abg with his ikan telinga gajah!

so arini, ari memasak la plak utk kami yg perempuan2 ni..yg lelaki, qada' tido sbb da penat memancing n semalaman tak tido..just tido2 ayam je bwh jambatan mlm smlm..

..TADAAA...

ni la hasil air tgn mama!! hihihi..saye tlg2 back up jer..hihihi..

yummy..sedapppnyerr!!!

  • ikan sembilang masak lemak
  • ikan telinga gajah masak 3 rasa
  • ikan jenahak goreng cili
  • sayur goreng
  • day 5 - khamis (16/9)

    my family in law + family makwe nk blk kl da~huhuhu..nnti mai penang lg taw!! drive carefully!! to mama+ayah, sheeda & e mintak maaf ye kalau ade pape yg terkurang..saye budak baru belajar! hehehe! till meet again!!

    to abg..thanks for everything~luv u..

    =)

    Thursday, September 23, 2010

    Tgk wayang~

    17/9/2010

    rase cam da lame jer tak tgk wyg..hehe..

    so kami tgk cite Resident Evil..3D..jakun la kejap dgn cermin mata 3D tuh..hihi..tgk kat Sunway..

    actually kami dpt 2 tiket wayang free from Intel..so kalau tgk 3D, just tmbh rm5 jer seorg..okla tuh..just bayar rm 10, ley tgk 3D..kalau tak, tiket utk 3D, rm 15 seorang..2 org da rm30!

    okla..cume kdg2 cam rimas lak kena pakai cermin mata tu..kalau bkk, jadi blur plak gmbr tu..hihi..meybe sbb tak biase pakai spec kot! =)

    Sunday, September 12, 2010

    Salam Aidilfitri!!

    ..Selamat Hari Raya Aidilfitri!!..

    ..Maaf Zahir dan Batin..

    from us

    * Fazri & Sheeda *


    Thn ni kami rayer ni Kuala Kangsar, Perak..Kg Talang Hilir..kampung ayah abg..

    long plak blk umah my br in law dekat Lekir, Sitiawan..means..1st time la kami dua beradik beraya dgn keluarga mentua..huhuhu..

    tp sehari sblm rayer, kami da blk ipoh..long pon blk gak..so kire berkumpul macam da raya same2 la tu..mak n abah, rayer di ipoh berdua..ermm..nmpknyer mak n abah pon kena wat tag line mcm kami..'berdua lebih baik' gak! hehe..

    tp 1st day rayer tu, mak beraya di rumah besan2 nyer di Lekir n Kuala Kangsar! =)) memula ke Lekir, then mlm mak dtg Kuala Kangsar plak..Mmmmuuahh!! always luv both of u sooooo muchhh! next year kite kumpul dekat ipoh lak k!!

    =)

    Saturday, September 4, 2010

    Zakat Fitrah!

    Eeemmm..ramadhan da hmpir ke penghujung..rayer da makin tibe..zakat fitrah da bayarr?? hehehe!

    ari isnin lepas (malam merdeka tu), kami pergi beli barang rumah kat jusco..lepas byr, ttbe nmpk ade Kaunter Zakat Fitrah kat tepi escalator tu..

    so abg byr utk kami berdua..kadar zakat fitrah di Pulau Pinang tahun ini adalah rm 7 seorang..

    niat membayar zakat fitrah bg diri/tanggungan

    "Inilah wang bagi menggantikan harga beras fitrah yang wajib atas saya/tanggungan saya untuk tahun ini kerana Allah Ta'ala"


    ade gak org duk heran tgk saye excited amik2 gmbr abg byr zakat fitrah ni..especially chinese..hehe..pak guard kat blkg tu pon tgk cam pelik jer! rilexla..saye amik gmbr suami saye..hihi! 'blogger tegar' mmg camni..waahh..tegar kah? hahaa =))

    Sedikit info fasal Zakat Fitrah utk dikongsi bersama..

    PENGERTIAN ZAKAT FITRAH

    Zakat Fitrah ialah zakat diri yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan.

    SYARAT WAJIB ZAKAT

    Orang Islam yang wajib mengeluarkan zakat fitrah untuk diri dan keluarga atau tanggungannya ialah:

    • Individu yang mempunyai lebihan makanan atau hartanya dari keperluan tanggungannya pada malam dan pagi hari raya.

    • Anak yang lahir sebelum matahari jatuh pada akhir bulan Ramadhan dan hidup selepas terbenam matahari.

    • Memeluk Islam sebelum terbenam matahari pada akhir bulan Ramadhan dan berkekalan Islamnya.

    • Seseorang yang meninggal selepas terbenam matahari akhir Ramadhan.

    =)

    Thursday, September 2, 2010

    Gastrik Menyerang!!

    huhuhu..arini saye mc lg!! gastrik!! smlm jer, dr pukul 12tghari smpai pukul 6 ptg, lebey kurang 7-8 kali saye muntah!! uwaaa..sakit sgtsgt ulu hati ni!

    pukul 2.30ptg, saye da tak thn sgt, mintak tlg kak syaz hntr blk umah..thanks a lot kak syaz!! jasamu ku kenang! =)) then suruh elda tlg isi borg keluar 2 jam..tq elda!

    smpai je umah, muntah lg! then trus call abg..uwaaa..tak tahan..skt sgtsgt..abg pon bergegas la blk umah dr kulim..thanks abg..saaayg abg sgtsgt!! sori buat abg risau!! tp mmg syg sakit sgtsgt! huhu..abg singgah beli Bubur Ayam Mc'D..blk2, abg suap syg mkn..then saye tido blk..huhu..sian abg bkk puase sorg2..

    mlm,g klinik panel..Poliklinik Dr.Azhar..jmpe Dr Farhanah..Dr Farhanah bg 2 jenis ubat gastrik, ubat batuk n ubat demam..n mc 1 hari..huhuhu..

    Dr Farhanah tak bg saye puase these few days..huhu..tp esok nk try puase jugak..harap2 tahan smpai ke ptg..doakan saye..huhu..

    (-_-)