Wednesday, August 28, 2013

ww #3 ~ anak papa

hemm..lameeeee nye tak update blog nih.. siannnn baby, mama tak update pape pon pasal pregnancy kali nih..sori ye syg..huhuhu..

alhamdulillah, minggu ni da masuk 28 minggu..lebih kurang 7 bln da la...sekejap je masa berlalu, sibuk dgn danial yg makin aktif tak duk diam, alahaiiii, takde mase pon nk mnjey2 kan diri nih..bio oil pon, slalu lupeeee nk letak! hukhuk.. 

lagipon papa da start keje lepas raye aritu..makanye, sume pon bertambah2 busy..papa plak pulun OT setiap ptg utk tambah pendapatan =)

rasenye, pregnant kali nih, mama lebih berdikari compare tu 1st pregnancy..yela, mase tu berdua jek, papa plak belajar, byk mase nk layan mama..hihi..kali nih, mama pegi keje pon drive sendiri, pegi cek up klinik pon sendiri (sbb klinik tu dekat sgt dgn rumah, drive 3 minit da smpai =))..siap awal2 papa keje aritu, mase motor papa ade problem, mama yg hntr papa pegi keje taw! nasib baik dekat seberang jaya ni je tmpat keje papa.. emmm, nmpak nye 2nd baby nih mesti lebih berdikari nnti =) 

eh, kata ww, tp ade plak wordsss nye! hihi..

 ni gmbar danial latest, 2thn 2bln
=)

danial nih mmg sukeee buat lawak! mcm papa! ade ajee reaksi diye yg akan buat mama gelak!

.
.
.
 
alhamdulillah, danial da bertambah bijak skrg, mulut pon byk, mcm papa diye kot..lasak pon konfem mcm papa dulu2..klau ikot mama, baikkkkk jehh! hihi.. skrg danial da 2 thn 2 bln.. seawal umur 2 thn, danial da boleh baca doa makan! =) comelll jek bunyinye..hihi.. klau dekat rumah, papa biasakn ckp english, tp klau dgn mama n dekat rumah pengasuh, ckp bm jek..kikiki..papa slalu geram ngan mama, tamau ckp bi ngn danial..hihi..sajeeee suke dgr danial ckp bm, sbb klau ckp bm, ade slang2 pelat sikit2..comeyy! klau bi tak pelat plak..

katun feberet danial, upin & ipin dan aitomen fight big manter! (ultraman fight big monster) quota phone internet mama tiap2 bln abis tgk you tube jehh! sabar aje la..tp ptg2,  mmg upin ipin ade kat tv9, pastu sambung plak kat astro ceria smpai pukul 8 mlm...so boleh la tinggal danial dpn tv..tp takde can la mama nk tgk cite mlayu ptg2! hukhuk..dulu berebut tv ngan papa aje, skrg berebut dgn danial plak =( pantang tgk moto racing, car racing, big fish, kalau da tebukak, msti tak boleh tuka channel lain da..huhu..

pape la danial, asalkan awak bahagia sudah..hope bertambah bijak, dan boleh tlg mama jage adik nnti ye syg..luv u!


Friday, May 10, 2013

2nd pregnancy ~ alhamdulillah!

Assalaamualaikum kwn2 =) fuhhhh, seriusly lameeenyeeee tak update (mentang2la en suami da blk! upss..hihi).. sbb nak kata busy, takla busy sgtsgt, nk kata takde story, ade je story nk cite..sng crite, malasss kot kan..hihihihi
 
so, for now, saye ade gud newssss utk dikongsi bersamaaaa..
.
.
.
 
(sabtu) 30 march 2013
 it's +ve!!!
 
(*___*)''
 
rezeki yang tak disangka..hukhuk..
 
papepon, alhamdulillah ya allah..happy sbb dpt bg en suami gembira..diye mmg laaa sukeee sgtsgt!! saye? seriusly mnggeletar tunggu result upt nihh!! then macam tak percayaa!! sukeee laa jugakkk tp takot tu masih ade..cam tringat la sakit yg lepas..huhu..mybe rase mcm awal lg..tapi da rezekikan..insyaAllah, time bby kuar nnti, danial pon da 2thn stgh..so, terima lah dgn hati yg redha yer! =)) 
tapiii
 
taktawula nape..hati saye rase tak sabarrrr sgt nk scan..nk konfemkan..klau tak rase cam tak sure betul ke tak pregnant nih..even dgn family pon tak bgtawu lg..mngkin sbb saye ade spotting sikit2..mcm akhir2 period tuh..tu yg agak risau..tp tak byk..huhu.. so isnin tu, pegi Poliklinik Dr Azhar, jmpe Dr Farhanah ckp nk scan..
.
.
 
(isnin) 1 april 2013
 
bile scan tuh, Dr Farhanah pon nmpk tak happy..sbb kantung baby tu nmpk jelas, tapi dlm nye kosong!! ikot saiz da 8 minggu, sepatutnye da boleh nmpk.. hukhuk..saye dan suami da mule terdiam..jenuhh jugak Dr duk mencari tapii tak jmpe..
 
so Dr suggest kan utk dtg lg 2 minggu, utk scan blk..mybe terlalu kecil (tu kesimpulan yg Dr buat).. sambil pesan, doa2lah, kuase Allah, kdg2 lps 2minggu boleh nmpak..sambil bekalkan saye Acid Folic..
.
.
 
tapi tak smpai 2 minggu, saye da tak sabar nk pegi scan lagi!! mama danial nih mmg jenis yg tak sabar! =) sbb saye da start alami alahan, sickness yg tak kire pagi/ptg/mlm.. ikot suke diye nk dtg ble..sentiase loya dan payauu mulut!!!  sehari mesti muntah sekurang-kurangnye sekali! hukhuk! kurang selera mkn..stiap kali nk mkn, kena bygkan dulu mknn tuh..kalu ok, baru boleh mkn..klau rase tak lalu, lupekan je la..dan stiap mlm nk roti cheese nan!!
 
 
(rabu) 10 april 2013 
 
 
alhamdulillah, scan kali ke2 ni da nmpk ade sumthing dlm kantung tu, tapiiii skali lg kami diuji sbb heartbeat bby mmg tak nmpk lngsung..Dr ckp sepatutnyeee da nmpk.. tapi papepon, Dr Farhanah gembira sbb nmpk ade growth compare dgn yg 1st scan arituh..Dr cadangkan scan 3d supaya nmpk lebih jelas..or dtg lg awal bln mei nnti utk repeat scan..huhuhu..
 
jom compare 1st n 2nd scan
 
 
.
.
 
5 mei 2013 (PRU 13), saye mngundi di ipoh, dan en suami mengundi di kuale kangsar..so kami blk ipoh awal, utk jmpe Dr Mimin (Dr yg smbut Danial Farees dulu =)) dan buat scan 4D..
 
(Sabtu) 4 mei 2013 
 
dannnn
 
Alhamdulillah Ya Allah..da boleh nmpk dgn jelassss kan?? nmpk tak kepala, tangan dan kaki diye tuh?? baru 11++ minggu da boleh nmpk baby gerak2 dgn sgtsgt aktif!! heart beat pon ok.. subhanallah!! menitis air mata mak saye, bile tgk baby gerak2 mase scan nihh..danial pon masuk skali..terpegun diyee..snyapp terusss atas dukung papa! smbil papa bagitawu diye, ade baby dlm perot mama!! =) 
 
ni la gmbr yg mama usung kehulur kehilir! luv u syg!
 
alhamdulillah..arini, 10 mei 2013, genap 12 minggu usia baby dlm perot mama nih..berkat doa semuaaaa, loya da makin berkurang, dan selera makan dah mula dtg blk..tinggal sikittt2 je lagi..dlm 30% cmtu kot..
 
harap kawan2 samua dpt doakan kesihatan saya dan baby, dan dipermudahkan segalanya utk kehamilan kali ke2 nih..thanksss yerr!!
.
.
 
last but not least,
 
first picture papa, abang danial dan baby adik =)
 
 

Friday, February 1, 2013

papa is back!!

yesss.. penantian telah pon berakhir...

selepas 4 bln 2 minggu, keluarga saye kembali bersatu.. =)

.
.

khamis - 24 jan

siap2 kemas barang n bertolak blk ke ipoh dgn mak n abah
.
.

jumaat - 25 jan

mlm, lepas abah abis keje, kami bertolak ke rumah kakak di putrajaya
.
.

sabtu - 26 jan



 
 penerbangan dari muscat, oman ke kuala lumpur
 

tepat pukul 8.15 pm waktu malaysia, flight yg papa naik selamat mendarat di klia.. alhamdulillah.. syukur sgtsgt..
 
tapiii..lambattt sgt tunggu papa kuar sbb lame uruskan pasal beg2 papa yg sgtsgt byk!! =) siap kena charge extra luggage lg..huhu
 
takpela..asalkan sume nye selamat..plg sume eksited ialah nak tgk reaksi danial..even tak dpt capture, tp moment tu saye takkan lupe smpai bile2!! he is soooo cute!!
 
nampak papa dari jauhhhh da senyum2 eksited..mase tu saye dukung danial, tnjuk kat danial, tu papa!! papa!!! pastu letak danial, diye trus lari nk g kat papa..tp separuh jalan, brenti jap mcm malu2 ngan papa..hihi..comelll sgt reaksi tu!! muuuaaahhhh!! luv both of u sooo mmuchhh!! skrg dua2 cinta hati saya da ade dpn mata..alhamdulillah ya allah, di atas kebahagian ini... =D
.
.
.
 

our first family picture in 2013

@damansara villa, kuala lumpur

on da way from kuala lumpur to penang


finally, home sweet home!! =D


 *gambar di klia :

tokma + 3 hero!!

danial dan abg areeq yg sgt geng!
 
danial dan ateeq yg tak bape nk geng! =D
 

danial + nekma..danial eksited nk jadi org first jmpe papa <3 p="">
 

Friday, January 11, 2013

2 weeks!!



yeaaaaahh..insyaAllah in 2 weeks, papa danial is coming home!!!

fuhhhfuhhh..sabarrrr ye wahai hati!! jgn eksited sgt..siannn kat papa sbb skrg papa sdg berjuang menghadapi final exams!!
 
all the best papa!! =)

.
.
.

emmmm..
 
4 bln da berlalu..
 
mase minggu yg pertama tu, tiap2 ari update blog! hihi..dan harap2nye, 1 minggu yg akhir nnti pon, saye akan rajin jugak update..hihi..ala2 countdown mase nk kawen dulu..kehkeh.. haippp..muleee dahhh.. =p 
 
emmm..ramai yg akan ckp..emm, kejappp je da 4 bln kan? da nk blk da..

 
emm..org lain rase kejap kot.tp saye rase lameeee sgtsgt!! serius! yela, kite yg tanggung perasaan rindu berjauhan, mestila kite rase lameee sgt!
 
.
.
 
alhamdulillah..thankss dan syukur sgtsgt saye ade family dan kwn2 yg sgtsgt supportive! yessss, selama 4 bln ni, saye tak pernah tdo mlm be2 dgn danial je, mesti ade family/kwn2 yg menemani kami bergilir2! alhamdulillahh sgtsgt.. =) mereka adalah :
 
  1. emak & abah saye.. mak stay dgn saye di penang 10 mingguu!! 2 bln stgh tuhhh!! mak di penang, dan abah seorg di ipoh (sbb kerja)..so EVERY weekend, abah akan dtg penang, ahad mlm abah akan balik ipoh blk, sorg2..huhu..sian mak n abah..maksudnye bukan saye dan suami je yg berjauhan, mak dan abah pon berjauhan selama 2 bln setgh..bezanya, weekend mak dpt jmpe abah =)
  2.  
  3. mama (mak mertua) - stay dekat penang selama 6 minggu..same jugak, mama di penang, ayah di melaka (sbb berniaga)..2 minggu mase suami baruu bertolak ke italy dan 4 mnggu mase peperiksaan SPM 2012 ..
  4.  
  5. maktok - 2 minggu.. maktok bergilir dgn wani dan isha ni sbnrnye..weekend maktok dtg teman, hari biase, saye ajak wani dan isha teman tdo mlm2..
  6.  
  7. wani & isha (anak pengasuh danial) -  2 minggu..dtg teman tdo mlm2..ptg2 mase saye amik danial dari rumah kak ita, wani dan isha ikot blk skali, mkn mlm dan tdo di rumah saye..esok pg, b4 pergi kerja, hntr danial, wani n isha balik..
 
emmm terimaaaa kasihhhh bykbyk2!!
 
bkn saye sajeee ngade2 dan bukan tujuan saye utk sshkan org lain mase en.suami jauhhh di perantauan..tapi masalah yg saye hadapi, danial tak duduk car seat..so cmne saye nk hntr danial ke rumah pengasuh tiap2 hari? penyelesaiannyer, insan2 istimewa di atas inilah yg tlg pegang danial, mase nk hntr ke rumah pengasuh dan ambil dari rumah pengasuh tiap2 pg dan ptg..
 
ya allah, terima kasihhh sebab kau permudahkan segala urusanku..
 
alhamdulillah..
 
 
 

salah number!

jumaat, 10.10 pg


berikan cintamu..juga sayangmu..percaya padaku..ku kan menjagamu..hingga akhir waktu..menjemputmu..
 
(ringtone hset saye =))


saye : hello

a : hello..emm dar ade? dar..

saye : haaa..nk ckp ngan sape?

a : dar..

saye : ni siape ni? salah number nih..

a : saye nk ckp dengan dar..

saye : dar takde..name saye shareeda..bkn dar..

a : emm..saye nk cakap ngan dar..

saye : tade..ni siape? dari mane nih?

a : dari kl. emm..awak da kawen? nama suami awak ape ehh?

saye : hahhh?

a : emmm..kwn diye ade tak..ijan name diye..

saye : akak salah number ni akak..

a : owh ok..

tuttt..tuttt..tuttt..

saye : blurrr!


hemmm.. sbb tu saye tak suke angkat phone, klau number tu saye tak kenal! td tu mcm mane ntah, boleh rase nk angkat phone plak! huh!


Wednesday, January 9, 2013

ww # 2


 
=)
 
tq!!

blog tak boleh upload gambar!

huhu..dari last week nk update blog..tapi tergendala sbb tak bolehh nk upload gmbr!! huhuhu..
 
ingat kan internet problem, tp smpai minggu ni pon tak boleh jugak..bile click kat 'add picture' tu, takde button browse nk pilih gmbar mane yg nk di upload..
 
so arini..gugle2, terjumpee laa jalan penyelesaian nyee!! hehehe.. so kepada kawan2 yg alami nasib yg same, boleh rujuk SINI.. bigg thankssss kepada tuan punye blog tu coz sudi kongsi info yg sgt berguneee nih!! =) 
 
nnti free baru update yaa..skrg busy sikit!