Monday, December 27, 2010

..7 years..

27 Disember 2003

hurm..da 7 tahun..actually bkn 7 thn coupled..it should be more than that =) tataw bile tarikh sebenar kami couple..cinta datang tibe2! upsss..hihi..sebenarnye its 7 years after our first date @ Central Market, KL! =)

yup..kat pintu masuk central market kat bawah ni la 1st time jumpe abg lepas sekolah, n lepas bergayut berbulan2 di telefon nokia 3310 lame saye(henset yg sgt femes time tu)..hihi..saye dgn beraninyer naik bas dari Pusat Matrikulasi UIA PJ (sorang2 ye =)) utk jmpe abg..tak ingat da bas no bape..errmm mase tu tak wajib lg pakai bj kurung bile outing..n kebetulan, saye pakai tshirt merah, abg pon pakai kemeja merah! tak rancang pon =)

*ups..baby, jgn ikot mama n papa k..nk kuar bg tawu dulu taw! haha..

tapak 1st date kami..pintu masuk CM..hehe

owh..kepada yg taktawu, saye n en.suami ni satu sek men..SMKA Slim River, Perak..tp abg masuk mase form 4 (2001)..saye sek situ dari form 1 (1998) lagi..dulu2, saye slalu tnye abg, "np masuk smka slim river, kan abg da daftar kat smka kerian 1 hari, pastu pindah g slim river plak..kerian kan lg dekat ngan kuale kangsar?" abg jawab sng je.. "..da jodoh! =) hehe.." kat sek, abg kacau tp saye jual mahal..tp time cuti sek, bergayut gak! hihi..maluuuuunyerr! da2..stop rite here.. =)

actually just suke2 je ni nk imbau kenangan dulu2..tp kdg2 mmg perlu k..hihi..

tp sbnrnyer its not the matter of time..but its a bonus to me coz my 1st luv remains..alhamdullillah..

to abg..

thanks for everything..syg tau, takde sape yg bley tahan ngan perangai syg ni..abg je yg sanggup layan..hihi..thanks for your luv..it has been 7 years..hope to get ur luv forever n ever..

Thanks for being my Best Friends Forever!
(owh..rindu kat selipar lame ni..hehe!)

LUV u!!

=)

Thursday, December 23, 2010

Tahniah Syazana n Shafiq! =)

Kak syazzz!! Congratsss!! cantekkk sgt~sori kami smpai lmbt..dr melaka..blk umah mak mentua i..hihi..tp seb bek sempat lg tgk kak syaz..hihi..so sweet.. =)

21 November 2010
Dewan Banquet MBSA, Wisma MBSA, Shah Alam

Syazana & Shafiq

Selamat Pengantin Baru..semoga bahagia selamanyerrr.. =)

Creative! rase2 nyer tu tulisan kak syaz tu..kan? hihi..

lepas mkn n bergambar ngan pengantin..kami trus blk ke ipoh..tido 1 mlm..hari isnin amik mc..hehe..alang2 sbb a'reeq pon ade! a'reeq sgt manje dgn saye k..nape ekk? kalau buat2 nk carry diye, tp tak jd, diye nk nanges! hihi..yg dlm perut makcu ni boy ke girl a'reeq?? =)

Monday, November 29, 2010

1 tahun yang lalu..

29.11.2009

emm..kejap jer da setahun berlalu..thn lepas, 29.11.2009 ialah hari ahad @ hari raya haji yang ke-3..

mase tu saye masih lg bekerja sebagai Fasilitator Schoolnet di SK Pantai Remis, Perak..my 1st job after my graduation..

n yg plg penting..29.11.2009..ialah hari pertunangan saye dan encik suami..hihi..



dan harini..29.11.2010..kami sudah 5 bln 3 hari hidup sebagai suami isteri..n saya da pun pregnant 10 minggu 2 hari..alhamdulillah..

n what will happen next year?? emm..harap2 yg baik2 n bertambah baikk! =)

thanks to daisypath..kalau tak, tak ingat pon hari2 ni..tak rajin kot nk kire2..hihi! =)

Thursday, November 4, 2010

Buku Merah

Hari Selasa, 02/11/2010 kami ke Klinik Desa Bukit Tengah..buat buku merah @ Buku Rekod Kesihatan Ibu..

actually buku ni sgt penting sbb wlupun saye plan bersalin di hospital swasta, tp kalu ade pape kecemasan, still akan di refer ke Hospital Kerajaan..n yg saye tahu, klau da bersalin nnti pon, wlupon saye bersalin di ipoh, nnti nurse di ipoh akan dtg cek kesihatan kite n baby di rumah, even saye daftar kat penang ni..free of charge! hihi..

tp yg tak best nye, kwsn perda saye duduk ni, kena daftar under Klinik Desa Bukit Tengah tp klu nk jmpe Dr, kena ke Klinik Perai..emm..jauhnyeer..huhu..

nk buat buku merah ni, utk anak sulung, kena bawak skali salinan Sijil Nikah..mase daftar aritu, makan mase 3 jam lebey! huhu..penatnyeeer la nk menunggu! cek air kencing, amik darah sikit utk cek hemoglobin n cek perut..tp rasenyer lambat sbb tak cukup nurse la..huhu..next week kena pergi Klinik Perai utk amik darahh satu picagari tu!! oh noooo..tamau g lg minggu dpn bley tak?? takotttt!! huhu..tak penah lg kena amik darah sblm ni! huhu..kite g lepas raye haji la ehh abg =) hehe..suke2 ati jer!

so far ok je..nurse tu pesan suruh mkn mknn yg seimbang, rehat n tidor yg cukup n elakkan aktiviti2 berat..n dpt 4 jenis vitamin..again, foc! hehe..
  1. Ascorbic Acid 50mg
  2. Folic Acid 5mg
  3. Vitamin B-Complex
  4. Iron Tablets 200mg
tp..kad saye ditampal sticker kod ijau..dgn risiko berat badan ibu sebelum hamil atau ketika booking kurang drpd 45kg! erkkk..mmg la..berat saye 40kg jer! mkn byk, tp tataw g mane..hahaa..

and alhamdulillah, setakat arini, saye belom alami pape alahan lg..just cepatt laparrr, selalu rase letih n mengantuk n malas nk buat pape pon..hihi..alasan ke?? ahaks! thanks abg..4 everything! owh, lupe lak..minggu lepas tringin nk cicah betik muda~hihi..kebetulan mak dtg, beli betik kat kedai dekat ngan umah maktok..sedapppnyerrrr! hehe..tq kpd sume yg tlg saye dptkan betik mude tu~hihihii =)

=)

Saturday, October 23, 2010

Bertiga Lebih Baik =)

Alhamdulillah..

mulai arini, kami kena tuka tag line..

'Bertiga Lebih Baik..'

hehe..aminnn..doakan kami ye..semoga selamat n sihat semuanye..

lepas maghrib td kami pegi klinik panel utk konfemkan..alhamdulillah..da 5 weeks! =) mcm2 rase ade..rase tak pecaye pon ade..hihi..nway, wish me luck k!

to mak n abah, thn dpn tambah lg dua cucu! dua2 bln 6 gak tu..long awal bulan, saye akhir bulan..hihi..waa..kejap je da jadi 3 cucu mak n abah..

to mama n ayah..doakan cucu sulung mama n ayah ni ye..hehe..slamat menjadi atok n nenek.. =) cucu sulung utk mama n ayah, n cicit sulung utk atok n pah =))

to abg~tq..luv u so muchhhh~maafkan salah silap syg ye..doakan syg tak mabuk teruk taw..hihi

=)

Wednesday, October 20, 2010

Marking Time!!


huhuhu..sgtsgt busy..marking lab reports!! uwaaaaa!

(tp sempat lg update blog tu! hihi..nk rehat jap la =))


serius..mmg bertimbum mcm ni lab report yg saye kena mark! =(

SEBAB....

sem ni saye kena jage 3 lab material science!!

BAYANGKANN ehhh..

1 lab ade 2 group..1 group lebey kurang 30 org student..saye jage 3 lab means student saye ade lebey kurang 180 org!

pastu 1 lab ade 4 experiment!! so ade 720 DISCUSSION saye nk kena bace!! WOOWWW!!

lab report mmg kena wat by group tp discussion individu! waaaahh!! berpina2 mata!! awal2 sem taknak start tande..kumpul akhir sem br nk marking!! padan muke..huhuhu..

act skrg br half way marking..minggu dpn da nk kena hntr markah..uwaaaa...tak bestnyeeeerr!! tolonggggg..

=(

Thursday, October 14, 2010

Memancing Bawah Jambatan~part 2

Yeeehuuuu...kan da ckp..ade ke part 2?? hehehehehee....adeeeee! seminggu lepas part 1 aritu, kami skali lg pergi memancing di bawah Jambatan Pulau Pinang!! hahaaa..2minggu berturut2 tuh! semangattt!! hihi..kami pergi berempat..dgn 2 org kwn abg..

naik bot adalah part yg plggggg besttt!! =)

ari sabtu (9/10/2010) kami pergi memancing sekali lg dgn harapan utk mendpt ikan yg lg best dr minggu lepas..hehe..minggu ni kami pergi tiang no 65..tiang yg slaluuu abg pegi..n abg penah dpt ikan jenahak, ikan merah n ikan sembilang kat tiang ni!!~hohohoo

tp sbnrnye kami pergi ni 1hb Zulkaedah taw..1hb islam means air pasang besar! huhuhu..abg mmg da tau..tp abg ckp, insyaAllah selamat, tade papenyee..memule tu saye rase cam berdebar gak~tp tgk ramai giler org mancing..so buat biaseje la..

mase kami smpai tu, air tak pasang lg..da tghari tu br air pasang..kalau perasan kat gmbr bwh ni, air kat bwh jambatan tu da naik tinggi n less than 1 feet nk cecah pelantar tu..huhuhu..tp saye cool jek..sbb mmg jarang2 sgtsgt air akan smpai kat pelantar tu..pakcik yg jage kedai mkn tu pon ckp camtu..dlm beberapa thn, adela skali..n lagi satu, saye cool sbb ade life jacket! hahaa! n abg ckp, kalau pape terjadi, abg akan selamat kan syg dulu..hihi~luv u abg =)

air pasang besar~hohoho

Alhamdulilah..air makin tenang dan makin surut..time ni la byk ikan makan! hahaa..saye dpt 3 ekor ikan gelama hasil pancing saye sendiri! besstttt sgtt!! saye bubuh umpan (udang mati) sendiri, baling pancing sendiri n sentap sendiri!! cume satu jer saye lom berani buat sendiri lagi...tak berani nk cabot mata kail kat ikan tu~huhu..klu stakat ikan bilis tu da berani da la~hehehe...

mmg ikot pengalaman abg,lepas air pasang besar, ikan akan start mkn umpan..andddd alhamdulillah, abg dpt ikan telinga gajah!!! yessss!! ikan ni abg penah dpt time memancing ngan ayah, pki n hakim time rayer ritu~same tiang...and same size!! besarrrr giler ikan ni!

abg with his ikan telinga gajah =)


~ikan telinga gajah~

selain ikan ni, kami dapat jugak ikan duri 5 ekor n ikan gelama tak ingat bp ekor..best3..2 minggu berturut2 nih..hihi..tp rasenye minggu ni takley g kot..sbb saye kena jage test sabtu ni..huhu..takpe2, rehat dulu, cuti sem nnti, ade rezki ley g lagi..hihihi

sape nk ikottt?? Jommmmm!! hehehe..

=)

Sunday, October 10, 2010

10.10.10

..nice date..

and

.
.
.
.
.

nice day! =)
*post published in minit2 terakhir 10.10.10..hehe! arini sgt puassss mkn!! hihihi..tq everyone!!

Tq Mar~ =))

Last sunday (3/10), mar ajak mkn tghari kat umah diye kat Sg Dua..eemm...yummy!! saat yg ditunggu2 ni! so tghari tu, kami da kosong kan 'tank' sblm pergi..hahaaa! mmg bwk perut yg kosong! hikhik!

antara tetamu yg dtg..kak syaz, dina, kak ghazi, elda n hazri...mase kami smpai tu kak syaz n dina da smpai..kami batch ke 2 la..hehe..smpai2,mmg tgh lapar pon..tgk sumeeeee sedapppp! =)

sume tu mar masak taw..ade bakat terpendam rupernyer mar ni!! so first menu, kami mkn nasi n ayam masak merah..sedaaappp!! lembut giler nasi tu..nasi kaler2..nasi minyak kot..hihi..saye pon tak sure..saye pandai mkn je..haha..

next, abg mkn nasi impit dgn kuah kacang ayam..saye mkn macaroni..emmm..best3! sedappppnyerr!!

and...pencuci mulut...kek tiramisu!!! ya allah, sedappppp nyerrrr!!! nikmat sungguh!!! mmg terbaiklaa!! abis diet2 sume..haha..

tp sayang..huhu..gmbr tade..huhu..lupeee sgt nk bwk camera!! ingat nk mkn jer! haha! tp kalau ade gmbr, mesti tiap2 hari rase nk mkn kek tiramisu mar tu! hihihi =)

tq marrr n hakimi!! sedaaaappp sgt..mmg kenyang giler! =) rayer thn dpn, buat lg yeee..hihihi!

=)

Wednesday, October 6, 2010

Memancing Bawah Jambatan~part 1

Huhuuuu..saya da ade hobi baru~memancing! ahaks!

Sabtu lepas (02/10/2010) kami be2 n 2 org kwn abg pergi memancing kat bawah Jambatan Pulau Pinang!! hehehe! gempak tak?? org lain lalu lalang kat atas jambatan tu nk g pulau, kami plak duk bwh jambatan tu, memancing! hehe..tak penah terfikir pon yg saye berpeluang utk duduk di bawah jambatan pulau pinang ni.. =)

actually kpd yg tak tahu, bawah jambatan pulau pinang ni adalah salah satu port memancing yg 'Hot' la kat penang ni..kalau nk pegi, kena naik bot..so kena lalu jambatan dulu, then pegi kat jeti n naik bot..bot kecik jer..tp best sgt!! =)

muke cuak sblm naik bot..hujan renyai2 mengiringi perjalanan kami! hehe..


tp since saye tak reti berenang, abg belikan saye life jacket..konfem terapong! mcm dlm cite Titanic tu..kan Kate Winslet pakai life jacket n tiup whistle! hehe..saye pnye pon ade whistle gak! hahaa! tq abg!

tiang no 42..bawah jambatan pulau pinang!

actually dekat stiap jambatan tu ade nombor..so kena la bgtau dekat pakcik yg bwk bot tu, kite nk pegi ke tiang no brape..memule kami nk g tiang no 65..tp pakcik tu ckp, tiang tu da ade org mancing..so abg pon pilih tiang no 42..

sampai2, abg siapkan pancing, saye lak siapkan mknn..hehe..mmg da bwk bekal siap2 da..roti n sardin utk buat sandwich, n nugget goreng! hehe..siap bawak botol sos lg taw! hahaa!

abg yg sgt sabar menunggu pancingnyerr..hehe!

owh, lupe plak..abg ade belikan saye pancing..comeii je..act tu utk pancing udang..sbb kecik je..seswai la utk beginner mcm saye! hehe.. memule nk gune tu utk carik umpan @ ikan kecik2 jer..tup2..dpt IKAN KERAPU!! 1st ikan yg dpt, with my 1st pancing! hehe! soooo excited!! tp abg yg gune time tu..so abg yg tarik ikan tu naik..

abg with his 1st ikan kerapu =)

next..time abg tgh sibuk sediakan umpan, pncing abg sblh syg ni mcm gerak2..saye pon pgg la..then rase mcm ade ikan mkn jer..saye pon berdiri, n sentap pncing tu!! hehehe..best gilerrr laa!! yesss!! ade ikan!! excited gilerr tarikk pancing!! tgk2..IKAN PARI!! yeaaaaa..bestnyerrr!! dpt ikannn! hihi!

ikan pari sayerrr!! hehe..

tp..luck tak bp best la..mybe salah pilih tiang kot..sbb asik dpt ikan kecik2 jer~n asik2 dpt IKAN LEMBU! hehe..1st time saye tgk ikan lembu ni..abg mmg kenal ikan2 nih..rupenye sgt pelik! ade 3 duri, yg boleh jd stand taw! hehe..klakar ade, unik pon ade..tula khazanah laut kan..huhu..tp tataw la ape kaitan nye dgn lembu..sape bg name ntah! hihi..

with my ikan lembu =)

ni la ikan2 yg famous utk hari ini..hihi

.

.

ikan lembu..comeykan! =)

.

.

ikan kerapu n ikan pari

aksi2 memancing dari kami..hehe..

kami pulang dgn sedikit kekecewaan..sbb tak dpt pon ikan besar2 mcm ikan sembilang ke..ikan jenahak ke..huhu..sbb sblm ni yg abg g ngan ayah tu kan dpt 4 ekor ikan sembilang! tp saye sgt gembiraaa sbb dapat merasa tarik ikan..n this is my 1st experience memancing di bawah jambatan! hehehe..n yg lg besttttt..naik bot!! =)) suke3!!

best3!! errr..kalau tgk tajuk post ni, part 1 kan? meanss..ade lg ke part 2 n seterusnye?? haha..tungguuuuuuu..


=)

Monday, October 4, 2010

100 days!

yuhuuu..arini..

genap 100 hari perkahwinan kami! =))

.

.

.



to abg..i am sooo happy n i luv u so muchh..thanks for everthing..

hehe..really miss our big day..26.06.2010..

inai kat jari pon tak abis lg taw! still ade saki baki kat ujung kuku ni..hehe!

=)

Friday, October 1, 2010

Jalan2~

@ Tg Dawai.. =)

Last weekend, mak n abah dtg penang..abah ade kursus kat Pulau dari 20-23 september..mak pon ikot abah..so mak just merehatkan diri kat hotel tu jer la..layan perasaan..bestnyerrr!! hihi..4 hari 3 mlm kat sane~

ari jumaat tu abah amik cuti..so ari khamis tu,lepas abis kursus, abah trus g umah maktok..saye ade klas pukul 2-7ptg..lps abis kls, baru g umah maktok join mak n abah..mkn mlm kat sane~then pukul 11 mlm blk perda sbb ari jumaat, esoknyer, saye ade kls pukul 8 pg~huhuhu..mak n abah pun tido rumah kami kat perda.. =)

day 1 - jumaat (24/9)

ari jumaat tu, lps abis keje, kami pergi ke Tg Dawai, Kedah..just jln2 carik belacan n ikan masin! hehe..lgpun abg tak penah sampai lg kat Tg Dawai tu..so abah n mak pon nk bwk la 'menantu bongsu' diye ni jln2..hihi..


actually ade 2 jln nk ke Tg Dawai tu..satu jalan darat, jalan yg kami ikut ni la..pegi ikut Merbuk, then ley smpai ke Tg Dawai..
satu lagi jln laut..kena naik bot dari Pantai Merdeka..tp of cos la abah tamau naik bot!! abah takot laut..hehe..sbb tu la abah tak nak pegi ke Pulau Aman! hoho..

balik drpd shopping 'belacan n ikan masin' tu, kami singgah rumah Maksu Fiza (adik paklang) kat Bandar Laguna Merbuk..sbb ley jumpe Tokcik Mah (mak paklang) skali..alang2 da dekat, ley la ziarah..lg pon diorg dtg kenduri saye di ipoh aritu.. =) tq2!

day 2 - sabtu (25/9)

arini plak, kami g ziarah rumah sedara2..g berayer!

hehe..memule g kedai paklong (Kedai Runcit MRBI) dekat jer! hehe.. pastu g umah abg mimi n abg gg (anak2 paklong) dekat Taman Hj Mohd Amin..pon dekat gak..tp kami jer yg tak penah pegi lagi..hihihi..actually diorg br pindah..so kire pegi melawat rumah br diorg la..

then, next destination, ke kulim~rumah paksu..sembang best mlm tu, smpai la pkul 12 lebey! hehe..

owh yer, arini, my x-schoolmate kawen..dekat bidor..tahniah to Pn Effie!! Selamat Pengantin Baru!! Semoge bahgia selalu~ sori tak dpt dtg merai..kami doa dr jauh k..welcome to the club!! =)

day 3 - Ahad (26/9)

arini mak+abah ke alor setar..saje jln2..tp kami tak dpt ikot..atas hal2 yg tak dpt di elakkan..huhu..so mak g be2 jer ngan abah..kami bg 'can' mak n abah jln2 be2..hihi..then mak blk mlm tu, mak g umah paklong, so kami jmper mak kat sane..then mak g singgah umah maktok n blk ipoh~

we luv both of u~mmuuahh!

That's all..sori ye mak n abah..nnti kite jln2 lagi..luv u sooo muchh~thanks 4 everything..hehehe!

*gmbr2 sume amik gune camera abah.. since abah sgtsgt suke amik gmbr, so bykla gmbr kami berdua~hehe!
=)

Wednesday, September 29, 2010

Holiday With Family In Law

Hurmmm..lamenyer tak update blog! huhu..

actually nk cerita pasal mase cuti rayer aritu, my family in law dtg penang..kire 1st time la diorg dtg rumah kami..rayer pertama, kami di Kuala Kangsar..rayer ke2, ptg tu kami blk ke penang..so mama+ayah+pki+sharini+aisyah pon ikot ke penang.. (cuak gak, mertua dtg rumah..1st time lak tuh! hehe..)

nasib bek la mama+ayah sgtsgt ok..mama sgtsgt rajin n pandai masak, k! hehe..ade la menuntut ilmu tu sikit2..lauk2 kegemaran abg..nnti bile2 ley try resepi2 yg mama bg tuh.. =) tp tataw la bile! hihihi!

so alang2 da amik cuti, kami bwk mereka jln2..bkn senang nk smpai ke utara dari melaka..so alang2 da smpai, kite jln2 ekk..hehe..

day 1 - ahad (12/9)

kami pegi pulau..bwk my fmly in law g Queensbay Mall..pegi naik feri, blk lalu jambatan =)

Queensbay Mall, Penang

day 2 - isnin (13/9)

mama msk nasi lemak..then tghari kami pegi pulau aman..tujuan utama: jln2 n memancing! hehe! ayah+pki+abg mmg sgt suke memancing! kami tido kat chalet pulau aman 1 mlm..

naik bot ke Pulau Aman

day 3 - selasa (14/9)

tghari, kami siap2 blk rumah..sbb ayah+pki+abg nk smbung memancing kat bwh Jambatan Pulau Pinang..hoho..tu mmg tmpt memancing feberet abg la tuh! so lebey kurang pukul 6ptg, ayah+pki+abg g pulau..sbb nk g bwh jambatan tu kena nk naik bot dari pulau..diorg nk bermalam di bwh jambatan, sambil memancing! =)

mlm, family makwe + aunty (mak sedara abg/adik ayah) dtg rumah..so, saye, mama, sharini n aisyah je la yg ade..yg lelaki sume g manceng! lps mkn mlm, antie blk kuale kangsar, makwe tido rumah saye..

day 4 - rabu (15/9)

~pukul 10 pg, abg bawak balik ikan hasil 'pancing' ayah+pki+abg+hakim(kwn abg).

  • ikan jenahak (1 ekor)
  • ikan sembilang (4 ekor)
  • ikan telinga gajah (1 ekor) - rupe mcm ikan bawal, tp besarr!
  • ikan duri (3 ekor)
  • ikan gelama (5 ekor)

abg with his ikan telinga gajah!

so arini, ari memasak la plak utk kami yg perempuan2 ni..yg lelaki, qada' tido sbb da penat memancing n semalaman tak tido..just tido2 ayam je bwh jambatan mlm smlm..

..TADAAA...

ni la hasil air tgn mama!! hihihi..saye tlg2 back up jer..hihihi..

yummy..sedapppnyerr!!!

  • ikan sembilang masak lemak
  • ikan telinga gajah masak 3 rasa
  • ikan jenahak goreng cili
  • sayur goreng
  • day 5 - khamis (16/9)

    my family in law + family makwe nk blk kl da~huhuhu..nnti mai penang lg taw!! drive carefully!! to mama+ayah, sheeda & e mintak maaf ye kalau ade pape yg terkurang..saye budak baru belajar! hehehe! till meet again!!

    to abg..thanks for everything~luv u..

    =)

    Thursday, September 23, 2010

    Tgk wayang~

    17/9/2010

    rase cam da lame jer tak tgk wyg..hehe..

    so kami tgk cite Resident Evil..3D..jakun la kejap dgn cermin mata 3D tuh..hihi..tgk kat Sunway..

    actually kami dpt 2 tiket wayang free from Intel..so kalau tgk 3D, just tmbh rm5 jer seorg..okla tuh..just bayar rm 10, ley tgk 3D..kalau tak, tiket utk 3D, rm 15 seorang..2 org da rm30!

    okla..cume kdg2 cam rimas lak kena pakai cermin mata tu..kalau bkk, jadi blur plak gmbr tu..hihi..meybe sbb tak biase pakai spec kot! =)

    Sunday, September 12, 2010

    Salam Aidilfitri!!

    ..Selamat Hari Raya Aidilfitri!!..

    ..Maaf Zahir dan Batin..

    from us

    * Fazri & Sheeda *


    Thn ni kami rayer ni Kuala Kangsar, Perak..Kg Talang Hilir..kampung ayah abg..

    long plak blk umah my br in law dekat Lekir, Sitiawan..means..1st time la kami dua beradik beraya dgn keluarga mentua..huhuhu..

    tp sehari sblm rayer, kami da blk ipoh..long pon blk gak..so kire berkumpul macam da raya same2 la tu..mak n abah, rayer di ipoh berdua..ermm..nmpknyer mak n abah pon kena wat tag line mcm kami..'berdua lebih baik' gak! hehe..

    tp 1st day rayer tu, mak beraya di rumah besan2 nyer di Lekir n Kuala Kangsar! =)) memula ke Lekir, then mlm mak dtg Kuala Kangsar plak..Mmmmuuahh!! always luv both of u sooooo muchhh! next year kite kumpul dekat ipoh lak k!!

    =)

    Saturday, September 4, 2010

    Zakat Fitrah!

    Eeemmm..ramadhan da hmpir ke penghujung..rayer da makin tibe..zakat fitrah da bayarr?? hehehe!

    ari isnin lepas (malam merdeka tu), kami pergi beli barang rumah kat jusco..lepas byr, ttbe nmpk ade Kaunter Zakat Fitrah kat tepi escalator tu..

    so abg byr utk kami berdua..kadar zakat fitrah di Pulau Pinang tahun ini adalah rm 7 seorang..

    niat membayar zakat fitrah bg diri/tanggungan

    "Inilah wang bagi menggantikan harga beras fitrah yang wajib atas saya/tanggungan saya untuk tahun ini kerana Allah Ta'ala"


    ade gak org duk heran tgk saye excited amik2 gmbr abg byr zakat fitrah ni..especially chinese..hehe..pak guard kat blkg tu pon tgk cam pelik jer! rilexla..saye amik gmbr suami saye..hihi! 'blogger tegar' mmg camni..waahh..tegar kah? hahaa =))

    Sedikit info fasal Zakat Fitrah utk dikongsi bersama..

    PENGERTIAN ZAKAT FITRAH

    Zakat Fitrah ialah zakat diri yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan.

    SYARAT WAJIB ZAKAT

    Orang Islam yang wajib mengeluarkan zakat fitrah untuk diri dan keluarga atau tanggungannya ialah:

    • Individu yang mempunyai lebihan makanan atau hartanya dari keperluan tanggungannya pada malam dan pagi hari raya.

    • Anak yang lahir sebelum matahari jatuh pada akhir bulan Ramadhan dan hidup selepas terbenam matahari.

    • Memeluk Islam sebelum terbenam matahari pada akhir bulan Ramadhan dan berkekalan Islamnya.

    • Seseorang yang meninggal selepas terbenam matahari akhir Ramadhan.

    =)

    Thursday, September 2, 2010

    Gastrik Menyerang!!

    huhuhu..arini saye mc lg!! gastrik!! smlm jer, dr pukul 12tghari smpai pukul 6 ptg, lebey kurang 7-8 kali saye muntah!! uwaaa..sakit sgtsgt ulu hati ni!

    pukul 2.30ptg, saye da tak thn sgt, mintak tlg kak syaz hntr blk umah..thanks a lot kak syaz!! jasamu ku kenang! =)) then suruh elda tlg isi borg keluar 2 jam..tq elda!

    smpai je umah, muntah lg! then trus call abg..uwaaa..tak tahan..skt sgtsgt..abg pon bergegas la blk umah dr kulim..thanks abg..saaayg abg sgtsgt!! sori buat abg risau!! tp mmg syg sakit sgtsgt! huhu..abg singgah beli Bubur Ayam Mc'D..blk2, abg suap syg mkn..then saye tido blk..huhu..sian abg bkk puase sorg2..

    mlm,g klinik panel..Poliklinik Dr.Azhar..jmpe Dr Farhanah..Dr Farhanah bg 2 jenis ubat gastrik, ubat batuk n ubat demam..n mc 1 hari..huhuhu..

    Dr Farhanah tak bg saye puase these few days..huhu..tp esok nk try puase jugak..harap2 tahan smpai ke ptg..doakan saye..huhu..

    (-_-)

    Thursday, August 26, 2010

    Tak Sahur!

    Hohoho..arini saye tak bgn sahurr!! tidakkk!! baru pukul 12tghari, da laparrr ni!! huhuhu..

    inilah akibat nyer, bile abah da call suh bgn, saye ckp "ok2..nk bgn la ni.." tp..letak tepon n TIDO BALIK!! hehe..padan muke! lain kali buat lg! =)

    terjage balik da pukul 6.20 pg!! sahur apenyer? subuh da masuk..huhuhu..

    (-_-)

    Wednesday, August 25, 2010

    Duit Rayer!!


    Alhamdulillah..rezeki3!!

    ptg td long call..bg tawu berita gembira ni..hehehe! petugas awam & pesara kerajaan dpt 'duit rayer' RM500 sebelum 1 Syawal!! kuar kat Berita Harian Online arini.. (info) i'm soooo happy!! =))

    bley la nk tambah2, beli baju rayer,kuih rayer, tudung rayer! hahaa..

    =)

    Sakit Tekak~huhu


    emmm..sakit tekak la plak..seb bek arini satu kelas jer..takyah ckp byk2..huhu..start sakit ptg smlm..kalau tak batuk2 jer..tp ttbe jer rase sakit giler tekak ni..pedihhh! huhu..so lps bkk puase, mkn ubat sakit tekak abg, yg beli kat farmasi perda aritu..tp pahit! uwaaa..

    pastu mlm, rase sakit kepala n sakit2 badan lak..emm..so sblm tido mkn 2 biji Panadol activeFast, then trus tidoo!! huhu..

    abah da call kejut bgn sahur pukul 4.50pg..

    *info: stiap hari abah akan call anak2 utk kejut sahur..dari mase kat UIA dulu, smpai la da kawen ni..hehe..thanks a lot abah!

    tp saye rase tak lalu sgt nk mkn sahur sbb sakit tekak..so saye minum air masak jer sahur td..huhu..3 gelas air masak! cukup kot utk tahan smpai kol 7.31ptg arini..hihi! tp rugi jer la masak nasi smlm..tak mkn pon..huhu..


    hurmm..da dekat 2 minggu lebey, tp kami still belum fully recovered lg!

    setiap kali g bazaar ramadhan, terliurrr sgt tgk ais, air buah, ayam goreng..huhu..tp takley beli sbb taknak minum ais n bende2 berminyak ni..huhuhu..harap2 sempat la baik sblm abis puase..byk bende kat bazaar ramadhan tu yg saye teringin nk mkn, tp takley! huhuhu..

    ya allah, berila kami nikmat kesihatan yg baik..aminn..

    doakan kami yee..

    (-_-)

    Tuesday, August 24, 2010

    weekend @ Shah Alam~Part 2

    hurm...lamenye tak update..last 2 entry, pasal demam..skrg da sihat..tp still batuk2 lg..both of us demam! demam syg menjangkit kat abg..huhu..sori abg, syg tak mkn ubat batuk..tu yg tak baik2 tu..tak suke..nnti ngantuks! =) hahaa..alasan tak logik!

    so last 2 weeks, minggu yg saye dmm smpai kena inject tu, that weekend (13 & 14 Aug 2010), kami skali lg ke UiTM Shah Alam..to finish my Research Seminar Series..huhu..finally, completed! so skrg, tugas saye ialah buat research! tlg la rajin pn shareeda oii!! cane nk ade progress kalau camni..huhuhu!

    cantek kan?!

    last 2 weeks, abg jnji nk bwk syg g I-City..minggu sblm tu, asik nmpk signboard diye je..so, sabtu mlm ahad tu, kami ke Lights Wonderland @ I-City, Shah Alam..byr parking rm10..so bley masuk kete n park kat taman..mule2 smpai, dlm pukul 9 lebey, sikit jer kete..mase nk blk tu, tgk2 byk giler kete parking! lg lewat, lg ramai yg dtg rupenyer!

    mmg canteks! lautan lampu..mcm crystal! ramai giler org..sume bangse ade..masing2 sibuk pegang camera & berposing..klakar gak tgk..hehe! kami juge tak lepas peluang bergambar..tp since kami pergi berdua je, so tade la gmbr bersame..huhu.. (mls nk suruh org len tlg amik sbb sume org pon sibuk bergambar! hihi..)

    so..just enjoy the pics and the I-City scenery..

    christmas tree..tp skrg br bln 8! hehe..


    abg nk mkn ape tuh? =)


    ulat bulu nk naik pokok! hehe..


    haha..u r so cute abg! mmuuaahh!

    luv u abg..thanks bwk syg..hehehe..

    so ari ahad tu, abis seminar dlm pukul 4 lebey, singgah umah maklong jap amik barang, n bertolak blk..kami berbuke kat tapah..just alas perut je..then singgah ipoh, mak masak 'ikan masak asam' kegemaran saye! waa..selera tul saye! sedappp..thanks mak!! luv u!! =) abah plak, tlg amikkan kelapa muda sbb nk bg kami minum..tq!! luv u!! =)

    lepas mkn, dlm pukul 9 lebey, kami bertolak blk ke penang..takley lewat2 sgt, takut ngantuk mcm minggu sblm tu..alhamdullillah, kami berjaya smpai, tanpe brenti tido di mane2 R&R..hehe..wlupon mengntuk, tp masih berada dlm tahap yg terkawal! hehe!

    so kami smpai perda b4 pukul 12..alhamdulillah..tp..esoknye (isnin) keje!! uwaaa..mlsnyeer!! kls hari isnin da la full!! 8 pg smpai 7 ptg!! huhu!! emm lg pon, da lame sgt mc kan!! tu yg malaassss tu! hihi..papepon, SEMANGAT3!!

    *thanks a lot abg!! 2 minggu berturut2 kite ke shah alam..even minggu ke2 ni, abg tak sihat, tp kena drive jauh gak..sori..n THANKS a lot!! syg saaayg abg sgtsgt taw! forever!

    =)