Thursday, January 14, 2016

Al Fatihah utk Mak (T T)

Bismillahhirrahmanirrahim
Last updated April 2014 !! bykkkk sgt yg berlaku dr 2014 tu smpailah skrg, Dis 2015

Jommm kite flash back dulu apa yg ingat eehh


Sept 2014

Alhamdulillah, berjaya terima Tawaran Biasiswa Tenaga Pengajar Muda (TPM) 2014 utk smbung master. tp kena full time, so berhenti la dari jwtn Pensyarah Muda (Kontrak) di UiTM PP ni setelahh berkhidmat hampir 5 thn.. lebih tepat lgi selama 4 thn 9 bln.. dari zaman bertunang, kawen, dan beranak dua lah duk sini.. hihihi.. 

Then bermulalah episod baru dlm hidup, bergelar student USM Nibong Tebal, (Kampus Kejuruteraan), smbung secara full time, Sarjana Sains Kejuruteraan Bahan, program Mix-Mode tempoh mininum pngajian adalah 1tahun.. 1st sem masuk kls, ada 6 sbjk, 2nd sem buat research.. 

1st sem mmg mencabarrrr.. pegi kls balik kls, ada assignmentsssss, test, lab reportssss, final exam dll.. bile smbung belajar, dgn anak dua, mmg lainlah dari zaman bujang masa amik degree, yg mmg ada bykk masa utk buat assignmentsss..tp alhamdulillah, Allah permudahkan.. mujur dpt coursemate yg sgtsgt membntu..thanks korg!!! (u know who u r =)))


Dis 2014

Abah pencen on 20.nov.2014.. hari lahir yg ke 60.. then lps tu mak n abah pegi umrah.. mak tak bp sihat time tu..** huhu.. owh, mase tu nk dekat Final Exam 1st semester.. mmg mntk sgt mak tlg doakan saya n rakan2 seperjuangan berjaya dlm final exam nih.. =)

Mac 2015

kami sekeluarga dpt tawu.. mak mngidap cancer usus stage 3+.. tu pon Dr Mimin yg cek.. sbb b4 that mak ingat mak just buasir,, sbb slalu sgt berak darah.. tapi3.. kami sume rahsiakan dkt mak.. mak cuma tawu, yg mak ada ketumbuhan kat rektum.. klau biar lama2 boleh jadik cancer.. =(
.
.
.
.

Mak n abah just buat rawatan alternatif.. pegi ke grik, terengganu, utk buat rawatan alternatif.. diorg refuse utk further cek kat hosp.. even Dr mimin suggest utk buat MRI/ CTScan utk tawu tahap sakt mak pon diorg taknak.. huhuhuhuhu..


Julai 2015

Raya aidilfitri di penang (umah saya), so long n family, mak n abah pon dtg sini jgk..lps abis cuti raya, long blk lekir, then putrajaya, mak n abah masih stay di rumah saya.. sbb mak masih tak sihat n nk rest kat sini je..


Aug 2015

10.8.2015 - blk dari kl, (hntr maid lama balik, amik maid baru) saya demam panas, admitted KPJ for 2nights! huhu..


spjg lps raya, mak masih tak sihat.. hampir stiap mlm, just pergi rawatan alternatif dkt dgn rumah saya kat simpang ampat ni.. mak batuk teruk.. just pegi klinik je.. suruh cek kat hosp taknak..


18.8.2015 -  mak da tak tahan sgt.. batuk teruk n rasa sesak nafas.. pegi klinik, dr suruh admit kat hosp mlm tu jgk sbb paru2 mak sblh sumthing wrong.. so mlm tu jgk ke Hosp Sbrg Jaya.. long pon gerak blk ke Penang dari putrajaya mlm tu jgk..

the truth reveals.. lps diorg buat endoscope, buat MRI, mak confirm Stage 4 Advanced Cncer Usus,, sbnrnye cancer tu da pon merebak ke paru2 n hati (T T) tuhan je yg tawu perasaan kami masa tu.. sedey, kesian, menyesal.. mnyesal tak berjaya pujuk mak ke hosp lebeh awal.. mmg stiap hari saya n husband nmpk kesihatan mak mkn worst.. ajak pegi hosp.. tapi mak n abah ttp taknak ke hosp.. takott.. takot sgtsgt.. smpai bile kami ckp pasal hosp, diye mmg taknak layan.. nk buat mcm mana kan.. mak sendiri.. huhu.. itu pilihan mak n abah...


ramaiiii sgtsgt melawat mak kat hosp.. dari setiap negeri, sume dtg tgk mak.. johor, N9, Ipoh (semua jiran2 n kwn2 mak abah dtg), Kedah, Perlis.. terima kasih byk2.. sedekit sbyk, bg mak semngat dan harapan utk mak.. huhu..

24.8.2015 -  mak boleh balik.. b4 tuh Dr da kuarkan air dlm paru2 mak.. bykk.. hmpr 1 liter.. air tu yg buat mak batuk n penatt.. Dr pesan suruh mak rest kat rumah.. in case of any emergency, tru dtg hosp.. kat rumah saya pon ramaiiii sedara yg dtg.. hmpir stiap ujung minggu, rumah tu mcm kenduri.. sume dtg nk lwat mak, doakan mak sihat.. Long pon amik cuti separuh gaji, sama2 tlg jaga mak kat penang.. abg amir berulang, weekend bru dtg penang..


Sept 2015


24.9.2015 - Raya haji, sume berkumpul di rumah saya.. maktok pon dtg.. again, ramai sedara yg dtg.. tp mak since kuar hosp aritu, mmg mak cume terbaring atas katil.. kdg2 duduk di kerusi roda, duduk kat ruang tamu.. selebehnye byk duduk dlm bilik.. terbaring.. mak cepat penat.. 

29.9.2015 -  Mak tak tahan rasa penat sgtsgt! setelah dipujuk, akhirnye mak stuju ke hosp..bwh mata pon pucat sgt! mak setuju ke hosp utk tmbh darah/ air sbb mak makin tak lalu mkn n cepat sgtsgt penat... even ke bilik air pon mak tak larat da.. 

30.9.2015 (rabu) - masuk darah 1 beg.. then Dr sedut lg air dari paru2 mak..

Oct 2015


1.10.2015 (kamis) - masih lg di hosp sbrg jaya.. mak makin lemah.. ptg tu mak pesan, mase tu yg ada, abah, saya n maktok.. mak pesan, " klau idah takde nnti, bacakan al-mulk dan bersihkan kubur idah" =(
mak nmpk makin tak stabil, lemah n penat.. mak perlukan oksigen stiap masa, klau tak mak penattt.. nk ke toilet pon mak tak larat.. tapi dlm masa yg sama mak reti nk buang air kecil dlm pmpers =(

ikot perancangan, sy nk ke s.alam mlm ni.. sbb nk lapor diri di uitm s.alam.. tp sbb tgk mak mkin lemah, call balik PA dekan, cncel sbb nmpk mak tak stable..

ckp kat mak, "adik tak jd la mak, pegi s.alam.." mak tnye knapa.. "tak smpai ati tgk mak.. tkpe lah nnti lah.." mak ckp "pegi je laaa, klau sempat nnti boleh jmpeee lagii" Allahu.. remokk ati dgr.. sedeyy sgtsgt!! huhuhuu..

2.10.2015 (jumaat) - pndah ke Hosp BM.. mase ni mak nmpk mkin pelik.. dr pagi tdoo je.. sesekali bgn bkk mata, mcm panas nk selak2 baju, ckp 'Cepatlaaa" (sbb mak tawu nk tuka ke hosp bm arini), then leguh2 kaki.. etc.. pndangan mata mak pon nmpk pelik..

Sampai Hosp BM, mak macam separuh sedar.. long teman mak dlm ambulan pon mak nmpk gelisah. nk tarik2 wayar oksigen tu dll.. smpai trus naik wad 8.. wad PCU utk pesakit cancer msih penuh.. huhu..  3 mlm berkampung di wad 8, mmg ramai yg lawat mak.. tapi mak tak sedarkn diri.. n da start pakai beg urine, masukkan susu ikot hidung dan On Morphin..huhu.. kdg2 tgn mak gerak2.. tnjk tmpat yg mak sakit.. mak gosok2 kat pngkal peha belah kanan n tnjk kat bhgn perot.. kami cume mampuu sapu2 perlahan, berharapp agar kesakitan mak berkurangan.. ya allah, kasihanilah mak.. tgn ni lah yg gosok dan pelok kami sejak kecil.. tgm tu jgk la yg sdg menanggung kesakitan yg amat sgtttt.. kami tak snggop tgk mak sakit ya allah..


5.10.2015 (Isnin) - alhamdullilah. dpt pindah ke Palliative Care Unit (PCU) utk keselesaan semua.. kat PCU takde time melawat.. boleh dtg bile2.. so makin ramai yg lwat mak, boleh gilir2 bacakan yasin kat mak.. tapi mak tetap tak sedarkan diri.. nmpkkk mak sgtsgt lemah.. seperti semakin hmpir ke penghujung nyaaa.. allahu.. jika ini tkdirnye, kami redha ya allah, dari melihat mak mnggung kesakitan.. wlupon da msukkan morphine, mak masih tnjuk tmpat2 yg mak sakit.. dlm perut dan pngkl peha kanan.. mlm tu mak smpat pgg muka abah dan kami anak beranak.. kami cium dan pelok mak.. kami gembira dan syukur atas tnda mak masih boleh berkomunikasi dgn kami, wlupon makin lemah dan hnya sekejap..

6.10.2015 (selasa) - tghari tu, masa nurse nak masukkan susu, diye kuarkan yg lama, rupa2nye susu smlm byk yg da tak hadam.. mksudnye badan mak da tak boleh terima makanan lagi dah..  =( it means, masa nya da semakin hmpir..allahhhh.. Dr suggestkan kite bkk sume tiub2 dan wayar2 yg ada.. supaya mak boleh pegi dgn tenang.. (T T)

6.10.2015 (7.32 mlm) mak hembuskan nafas yg terakhir.. Maakkkk..

mcam tak pecaya... mak dah takde.. takde da doa mak utk aku.. allahhh.. yg ada hanya kenangan dgn mak.. takde da dgr bebelan mak.. pngilan telefon mak.. allah, cepatnye mak da takde.. huhuhu.. adik syg mak sgtsgt.. adik rnduuu dgn mak.. makkk.. makkk.. aku harap ni cume mmpi.. tp sungguh, ini sume adalah rialiti yg perlu dihadapi.. smoga semuanya baik2 saja.. adik doakan mak tng di sana dan ditempatkan dgn para solihin.. insyaallah adik akan manfaatkan ilmu yg mak bagi, supaya mak tng dan bahagia di sanaaaa..
.
.
.
.
.
.
 Al Fatihah

Hamidah Bt Ismail (9.8.1956 - 6.10.2015)