Friday, May 27, 2011

Cuti 3 bulan!! Yeayyy!!

hari ni hari terakhir saye bekerja sblm bergelar 'mama'!! =) hehe..sbnr nye bkn cuti 3 bln..tp incik suami ckp saye cuti 3 bln + 1minggu! hehe..

yela..aritu da bincang ngan Dr Mimin..Dr Mimin suggest saye amik cuti awal 3 minggu dari EDD..tp since cuti 3 bln tu cume bley apply awal 2 minggu je dari tarikh EDD, so terpaksela saye korbankan cuti tahunan saye 5 hari..huhuhu..takpela..janji saye dpt bersalin di ipoh! =)

insyaAllah, esok @ lusa saye blk standby di ipoh..n hari isnin saye ade appointment dgn Dr Mimin @ Hospital Pantai Ipoh..isnin ni saye da masuk 37 weeks! yeayyy..means baby da matang n bley kuarrr anytime! tak sabar nye nk jmpe cyg mama nih!! =)

Borang Permohonan Cuti Bersalin
(jgn terlupe tarikh start keje blk sudah! hihi melampau la tuh)


Surat Pengesahan EDD yang perlu dilampirkan bersama borang cuti 

so insyaAllah, saye akan mule bekerja lepas raya puase nnti iaitu pada 5 September 2011 =)) tp semester ni saye tade loading..so walaupon da masuk keje, takde la kls yg saye perlu ajar..hihi..

perasaan skrg?? emmm..takot mestila takot..tp eksited pon ye jugak! rase cam tak sabar nk jmpe my baby..hurmm..luv u baby..mama n papa tak sabar nk jmpe bby taw! =)

Check up~36 weeks..

semalam, (khamis,26 mei) check up @ Klinik Desa Bukit Tengah..
  • tekanan darah, urine ok!
  • Hb da naik blk..11.4..alhamdulillah.. =)
  • kaki sgtsgt bengkak ok! kalau jalan/berdiri lame mmg sakit! huhu...
  • kepala baby da engaged! da betul2 masuk n tunggu mase nk kuar jek..hoho..suspenss+eksited!!
.
.
.

last weekend blk ipoh..so isnin aritu (23 mei) check up @ Klinik  Pakar Wanita Dr Mimin, Hospital Pantai Ipoh..insyaAllah, akan bersalin di sini..
  • tekanan darah, urine ok!
  • scan 4D =) tp baby mama ni letak tgn kat dahi plak..tak nmpk sgt muke si chomel mama nih..hihi..da kejut suh bgn pon tamau bgn..last2 jelir lidah kat mama, papa n dr mimin lak! hihi..klakar la anak mama ni.. =)
  • my baby techik tomey je..da 36 weeks..tp just 2.0 kg! dr mimin suh saye mkn byk2..erkk..mama da bambam da ni..baby amikla berat mama ni sikit..hihi..
=)

Wednesday, May 18, 2011

Peekaboo Baby Shop

Thanksss a lot to mummy yun!! lepas je bace comment mummy yun pg semalam, saye trus google kedai bayi peekaboo nih! hihi..

dannnn ptg tu jugak, ngendeng2 kat incik suami, ajak g penang! hikss!! tq abg!! sudi melayan kerenah ibu mengandung nih..klau nk tu, nak jugak! hahaa..upsss, bby nnti jgn ikot perangai mama ni taw! =)

Peekaboo Baby Shop
Jalan Burmah, Georgetown, Penang

actually kedai ni kecik jer..online shopping pon bley..so kalau mummy2 lain nk beli byk n murah, better beli online kat sini : http://www.peekaboo.my/ kalau beli online, lebey dari rm180, baru dpt harge murah mcm kat website tuh n free shipping..

tp since saye nk beli sikit jer, n da alang2 tak jauh mane pon dari permatang pauh ni, saye g la kedai tu trus..ley jln2 skali! =) kami lalu jambatan pulau pinang, dan dgn bantuan papago, sampai la kami betul2 kat depan kedai tu! =)

ni je barang yg saye beli..
(sbb dr rumah da beringat, takley shopping lebey dr rm100! hihi..)

Baby Art Magic Box
Bumble Bee Dimple Pillow
Pigeon Cotton Balls

sebenarnye tokma ngan atok da beli da set tilam n bantal kekabu kat ipoh..tp nk jugak beli dimple pillow tuh..sbb rase cam bentuk dimple pillow ni selesa sgt utk bby..ade lubang kat kepala tu, so takde la kepala comel bby nih tergolek2 nnti! =) hihi..

tapiii..yg sebenar-benarnye, tujuan utama ke kedai ni sbb nk beli Baby Art Magic Box ni la!! =) ni gara2 terpengaruh ngan kak nanie la nih! hihi..comey jer tgk tapak kaki ayra mase kechik2 dulu! so, saye pon beli la jugak utk fazri junior nih..hihi =) ok..close up sikit..  

Baby Art Magic Box (0-3 yrs)
.
.
.

kebetulan, betul2 sebelah kedai peekaboo ni ialah CTY Aquarium..ala2 pet shop yg sgt besarr!! so da name pon aquarium, mmg la byk ikan! mcm2 spesis yg diorg jual! plg suke tgk ikan nemo! mcm2 jenis ade! =) tp ade jugak binatang lain cam kucing seriusss sgt comel tp malass..asik tido jek! =), anjing, rabbit, ular dll..

tp..no camera plsss..so mak buyung ni curik2 bergambar kat lif je la..huhu~

CTY Aquarium

kedai ni 3 tingkat..tp kat atas tade pape sgt..just display n jual akuarium..so ikan n binatang2 lain tu kat ground floor je..tp mmg ramai gak la org dtg..da mcm tmpat rekreasi plak..yg bwk bdk2 kecik2 tu, ley beli mknn ikan n bagi ikan yg kat kolam tu mkn..


curik2 amik gambar dari tingkat 1 =)


so..smlm adalah hari cuti wesak yg takla borimg sgt..thanks again tu mummy yun =)

and also thanks to abg!! hehe.. and to our bby, nnti kite main pijak2 kat Baby Art tu yeh! hihi..but keep thinking, mane lg comel, wat art tapak kaki or tapak tgn ehh?? any suggestion? huhuhu~

=) 

Monday, May 16, 2011

2nd Free Samples~Pureen =)

yeaayy..posto2! hehe..free samples dari Pureen da smpai!! 

2nd batch free samples - Pureen

last week saye apply free samples dari Pureen ni tru email customer_service@ussummit.com.my so ari jumaat aritu, smpai la parcel saye dari Summit Company (M) Sdn Bhd ni tru Nationwide Express..tqtq!! =)

antara samples yg saye dpt ialah
  • 3 keping Baby Diapers Pureen Dry 5 Premium
  • 5 paket Pureen Stretch Mark Lotion (5ml) each
  • 1 Pureen Maternity Toothpaste (15g)
  • Pamplets barangan Pureen
owh, mase shopping kat Manjaku Baby Parit Buntar tu, saye dpt free gift! 1 botol Pureen Kids Yogurt Shampoo (Strawberry) 150ml, kebetulan dari Pureen jugak! hehe..tq!!

so...tq Pureen! tq mummy Rosie Rose! saye sgt sukeee! hehe..waiting for more parcels!! will update soon~ =)

*mummy Rosie Rose da slamat bersalin n happy with her lil Fahim..saye yg still counting days ni, bley la sibukkan diri dgn brg2 bby..hihi..tak sabarnye menanti detik tu! tp berdebar pon ade gak! huhu~

Sunday, May 15, 2011

Manjaku Baby Centre

semalam, balik dari kenduri lee, kami singgah Manjaku Baby Centre, kat pekan parit buntar..selalu tgk gmbr kedai kat majalah je..tak sangke berpeluang utk pegi..best2! yela, kat area penang ni tade..plg utara pun, kat parit buntar ni je la.. =)


Manjaku Baby Centre, Parit Buntar


bestnyerr! besar kedai ni! 2 tingkat...harga pun berpatutan..nasib baik sedar diri, da beli byk brg baby da..klu tak, mmg rase nk borong byk2! hihi..

mummy 2 be @ 34 weeks =)

kakak kat cashier tu pon ckp, smlm ade org dari penang dtg parit buntar semata2 nk shopping brg bby kat kedai nih..waa..hebat2..diye ckp, kedai ni mmg akan dibuka gak kat area utara..emmm, tp 'akan' tu tataw la bile kan..kat area penang ni, rasenye mmg tade kedai brg bby yg besar n murah..klau ade, sile2 la bgtau saye ye.. =)


so ni la hasil shopping smlm! =) pampers huggies tu sgt murah klau nk banding tempat lain..rm 26.90 utk 52 keping..kat tesco pon rm30++.. slain tu kami beli bath tub, bath support, thermos, minyak telon n beg baby..owh, beg pon sbnrnye da beli aritu..beg pureen..tp sbb rase beg fiffy tu mcm comel, besar sikit n murah, so beli satu lg! hikss! emm, rasenye, da lengkap da kot brg2 bby ni =)


kebetulan sebelah kedai manjaku baby tu ade kedai brg plastik..so final touch utk brg baby ni ialah brg2 utk basuh baju bby..hanger kecik, umbrella hanger n bangku plastik tu..owh, tema utk laundry, kaler hijau ye! hihi =)

Hwa Tat, Chain Ferry, Butterworth

ok..sblm balik umah, kenala singgah kedai papa plak! asik mama jer yg shopping n tgk brg bby je kan..papa pun nk cuci mata kat kedai feberet diye ni..hehe..kat mane lagi klau bukan kedai peralatan memancing..Hwa Tat! =)

hari yg penat tp sgt bestt! tq abg!! sblm blk, singgah pasar mlm..pastu, layan AF9 lak! hihi.. =)

Tahniah Lee n Faizal! =)

Lee!! Congratsssss!! Selamat Pengantin Baruuu!! comel sgt ko..sweet jerr! the colour really suits u n husband! actually liyana @ lee ni kawan sek menengah saye n en suami..kenal dari form 1 lagi.. =) owh, cik pengapit tu pon kwn sek kami jugak, alia.. =) sgt gigih cik alia kite ni mengipas pengantin..hihi..

14 Mei 2011
Taman Seri Tenggara, Parit Buntar, Perak

Liyana & Faizal

saye n pengantin, lee =)
 *owh..sile abaikan pipi mak buyung yg da sgt kembang tu ye!!

gigih jugak mak buyung ni pegi kenduri pn lee ni..hihi..sbb rase da lameee sgt tak mkn nasi minyak! lepas kenduri diri sendiri lebih 10 bulan yg lalu, ni baru dpt g kenduri kawen kawan..kebetulan abg pon da abis exam..n baru tahu, parit buntar tu dekat jer rupenyer dgn permatang pauh ni! hihi..

huhh..sedapp tul dpt mkn nasi minyak! popiah basah pon sgt sedappp! =) my feberet!!

me, alia, naimah,diana n aida

kwn2 sek saye! yg ujung tu, cik aida..akan melangsungkan perkahwinan nye lg 2 minggu di kamunting, taiping.. =) congrats in advance! insyaAllah, kalau mak buyung ni sihat, ade rezki, smpai la kami.. =)

with asyrah n baby akeef!!

dan yg plg bestt, dpt jumpe hanna, asyrah and baby akeef!! smpai jugak hajat nk bg gift kat baby akeef! =) actually, lom abis pantang lg ummi diye ni! tp da dtg kenduri..hebat2! hehe! seriusly, baby akeef sgt comel! kulit putih n sgt bersihhh! tips to mummy 2 be: kena minum air kelapa byk2 k.. 

suke gmbar ni! cilok dari fb alia kamaruddin =)

smlm hari yg sgt pjg..blk dari kenduri, kami singgah kedai Manjaku Baby kat pekan Parit Buntar..next entry baru story k! =)

*lee, cupcakes sgt moist! yummyy, sgttt sedapppp!! =)))

Tuesday, May 10, 2011

Check up~34 weeks..

Baru balik dari Klinik Desa Bukit Tengah..

hurmm..arini tepat pukul 8.05pg, kami da ade kat klinik tu..tu pon dpt no giliran yg ke-10..huhu..okla..slalu mesti belas2 or no-20 ke atas! selesai check up, pukul 10pg..

mcm biase, mmg ramai giler org arini! tp arini yg dtg, ramai perut kecik2 jek..mybe baru 2/3 bln mengandung..tringat mase saye mule2 check up dulu..suspen jek tgk org len perut besar2..skrg ni, perut saye lak yg da besar! hehe..

tp yg bagusnye arini, diorg bkk 4 kaunter..slalunye 2 kaunter jek..tu yg berjam2 nk menunggu..4 kaunter ni pon kena tunggu 2 jam, klu 2 kaunter mcm slalu?? bygkanla!!

so check up arini..
  • saye kene check dgn nurse baik lg! still tataw name diye =)
  • esok genap 34 weeks! fuhhh..fuhhh..maknenye lg 3 minggu jeh nk 37 weeks! nurse da suruh bersedia dari segi mental gak..erkk..sudah bersediakah??! huhu..
  • arini inject 2nd dos utk ATT..
  • hb da turun balik sikit! 10.1 jer! owh..terlebey minum 3 layer tea ke? hihi..
  • berat naikk lg! erkk..no komen! =)
  • nurse suruh siap2 letak baju bby dlm beg..sng nnti klau nk terus ke hospital..eerrkk, beg bby pon tak beli lg..weekend nih baru nk beli..plus baju bby pon tak basuh lg!! huhu..rase cam awal lg jek..tp bile pk2 blk, rase cam da dekat plak! arini basuh towel bby je la dulu =)

*still duk pk2, bile nk start amik cuti 3 bln tu ehh?? plan nk amik 2 minggu sblm edd..nk blk bersalin kat ipoh..ok ke? hurmm, nnti la, next 2 weeks, blk ipoh, nk scan 4d n bincang ngan dr mimin..

=)

Saturday, May 7, 2011

1st Free Samples =)

saye mmg sukeeee free samples!! name pon FREE kan? sape yg tak suke! hihi..

ari slase lepas, mak dtg n bg free samples yg smpai kat umah (ipoh) last week..puassss saye duk pk2, tp still tak ingat kat mane saye apply..smpai skrg saye masih tak dpt jwpn..hihi..takpe la, yg penting da dpt, terima je la.. =)

1st batch free samples! hihi..

Mamil Mama Gold Club dari Danone Dumex (M) Sdn Bhd..bile plak la saye apply utk join club nih..hihi..siap pos pakai Sky Net lg..enclosed skali sebotol Evian Facial Spray (50ml) for your skin's most natural hydration source and a copy of Nurture & You magazine..dlm surat tu ckp, bley visit http://www.dumex.com.my/ utk connect with other moms and get useful tips..da tgk, n bley request free sample susu Mamil Gold ni dr website ni jugak =) 

Susu Friso Mum Gold (45g) tu saye dpt kat Klinik Desa Bukit Tengah 2 minggu lepas..isi borg n nurse tu bg free sample tu..thanks ye! =)

owh..mase blog walking kat blog moms-to-be last week, saye jmpe blog mummy Rosie Ros ni..bestt sgttt sbb ade list of free samples susu @ brg baby yg kite bley apply..siap bg contoh email utk request sample lg! owh..tq sooo much!! =) nnti klu da dpt, saye update lg! hihi..

*mlm ni sambil layan AF9 ley bagi email utk apply free samplesss tuh! hehe.. =)

33 weeks..


Alhamdulillah..da 33weeks! means da 8 bln 1 minggu!! =)

kdg2 rase cam tak pecaye je saye tgh bwk baby dlm perut nih! hihi..baby behave elok2 ye..jgn mengeliat kuat2 sgt taw..smpai senget2 perut mama ni..hehe..tunggu at least 37weeks baru kuar taw..sebulan jek lg..caaayg anak mama!

emm..jeles tgk kwn2 yg duk kat kl..minggu ni ade Expo Mom and Baby kat Midvalley..bestnyerrr! kalau saye kat kl, komfem da ajak abg g sane! huhuhu.. mesti rambang mata tgk brg2 baby kan..baru pegi karnival baby kat Pacific Penang ni 2 minggu lepas, da mcm ape je excitednye..kejap pgg baju ni, tgk dpn ade lg baju yg comel, tgk lak baju lain..last2 rasenye, ade 2 pasang je baju yg saye rase betul2 comel..yg lain tu mcm tak bp comel sgt jek..hehe..ish2..mmg rambang mata! =)

mak baru blk ipoh mlm smlm..tak jadi tido sini sbb abah kan bisnessman yg sgt busy skrg nih..hihi..mak ckp baju2 baby tu da cukup da.. =) tp saye rase cam ade brg2 yg tak lengkap lg jer..nnti2 la listkan blk..hihi..

owh..nk cerita pasal makan..mmg time pregnant nih, mknn kegemaran ade musim2 diye ehh?

mase awal2 pregnant, saye suke sgt mkn nasi goreng abg! hihi..slalu suh abg goreng nasi! hihi..sedappp! tq abg!! seminggu gak la asik nk mkn nasi goreng abg jek!

then seminggu lepas tu, pg2 saye suke sgt mkn bihun goreng kat Sinar Indah, Perda nih..dlm seminggu lebey tu, mmg setiap hari terase nk breakfast kat sane! =)

last month, saye sgt obses dgn bahulu coklat yg jual kat Carrefour Seberang Jaya nih..stok mesti sentiase ade! hihi..siap amik no phone adik yg buat n jual bahulu tuh..kalau abis, call diye tnye bahulu coklat ade tak..kalau ade, trus g beli..kalau tade, request diye buat! hebat tak..hihi..thanks ida! nnti2 kalau terasa nk mkn blk, akak call ida ye..hihi..

then yg latest, dr minggu lepas sampai arini, saye sukeee sgt mkn roti sapu marjerin+kaya..owh yg ni buat sendiri jek..sbb tak suke letak byk sgt @ sikit sgt marjerin n kaya tuh..so sapu sendiri je la kat roti tuh! hihi..

so what's next? hihi..tataw la pas ni rase nk mkn ape lak..tungguuu.... =)

*start minggu dpn, byk tul jemputan kenduri kawen kwn2..tahniahhh!! emm..sedap gak kan kalau mkn nasi minyak..hihi..