Tuesday, March 29, 2011

I'm Hospitalized!!

Emm..macam mimpi ngeri..last week at this time, saye kat hospital..huhuhu..


20 March 2011 (Ahad)

6.30 ptg-mak n abah dtg umah..abah ade MQA kat Kolej PerdaTech, Nibong Tebal..2 hari..

8.30 mlm-pegi umah maktok.mkn mlm kat sane..saye sgt berselera mkn!! tataw nape..

10.00 mlm-bwk mak n abah g Hotel Sunway @ Seberang Jaya..on da way tu singgah kedai Pak Long kat Kg Pertama, Permatang Pauh.

11.00 mlm-da settle check in hotel, lepak2 amik gmbr jap..pastu rase cam tak sedap perut, tp biase2 je..

11.30 mlm-sampai umah kat Perda..


21 March 2011 (Isnin)

12.20 pg

da start rase pedih ulu hati..ingatkan gastrik biase je sbb mkn byk sgt kat umah mak tok td..tp rase sakit kat bhgn pinggang (depan) belah kanan ni skali..suruh abg urut2 jap..then muntah! huhu..pastuuu..trus sakit kat bhgn perut ni skali..rase cam perut ni mengeras sgt! smpai menggigil kaki tahan sakit! huhuhu..

serius tak tahan, then abg call mak n abah bg tau saye sakit..abg decide call ambulance je sbb saye tak larat nk jln..rase cam ade angin kuat sgt tgh tarik kat pinggang belah kanan tu n tarik bhgn perut saye skali ni..uwaa..mak n abah on da way dtg umah..sorry mak n abah..tgh sedap2 tido, kena kacau..huhuhu..

dlm 15minit pastu, ambulance pun sampai..tp malangnye lif umah saye ni tak cukup besar utk bwk masuk stretcher..huhu..abg nk angkat, tp saye lak yg gayat nnti! hihi..so abg pimpin saye pelan2 smpai ke lif..then naik ambulance (1st time nih! huhu) ke Hospital Bukit Mertajam (HBM)..abg teman saye dlm ambulance..mak n abah ikot blkg..

sampai HBM, diorg trus bawak masuk labour room..owh, 1st time masuk! mmg mlm yg penuh dgn pengalaman baru! =) tade patient pon..saye je..sementara tunggu doktor, nurse tu trus cek CTG..tataw la singkatan utk ape tu, saye bkn amik course dr! hihi..tp yg saye tau, alat tu utk monitor kat perut mummy, tgk ade contraction ke tak..nnti kuar graph, bley tgk bape kali ade contraction..

so nurse tu ckp, mmg ade contraction! hoho..tp my baby baru 26++weeks..Dr dtg, cek graph tu then Dr ckp mmg ade mild contraction.. then biasela..cek bukaan.. =( huhuhuhu..tp less then 1cm..

then nurse inject saye ubat utk kuatkan paru2 baby..in case kalau kena deliver, harap2 paru2 baby kuat n ley survive..ubat tu name diye IM Dexa..inject kat punggung.tapiiiiii...sgtsgt sakit ok! rase ubat tu masuk dlm n aarrrrgghh..sakitt sgt injection tu! mmg nurse tu da ckp, injection ni sakit..uwaaa..

then diorg bg abg masuk jap..Dr bgtau abg, diorg kena transfer saye ke Hospital Seberang Jaya (HSJ)..sbb kat HBM tak cukup facilities utk premature birth nih..huhu..

3.00 pagi

skali lagi saye n abg naik ambulance..kena transfer ke HSJ..mak n abah follow dr blkg..tp manela nk follow ambulance kan?! hihi..laju kot diye bawak! bergegar2 kitorg kat dlm tuh! hihi..

gelang yg setia menemani saye spjg 3 hari di hospital! huhu..dpt kat HSJ

sampai HSJ diorg trus bwk masuk saye ke labour room..huhu..kat sini, mmg la byk pengalaman yg saye tak dpt lupekan! kat HBM td takpela, tade patient..kat sini ramai! huhu..takpe2, cite pasal saye dulu..masuk2 labour room, diorg cek contraction lg..then cek bukaan (part yg sgt2 mengerikan! huhu)..still less then 1 cm..cek suhu, saye demam! 37.8C! huhu..demam terkejut kot! td ok jer..huhuhu..so diorg tak wat ape sgt pon..just monitor perkembangan saye..n bg ubat utk stopkan contraction tu..2 kali klau tak silap..dua2 kena inject..manela tak demam..huhuhu..

ok nak cerita pasal org sebelah saye lak..diye bersalin pukul 6 pg..kembar taw! normal plak tu..dua2 baby boy! bestnyer! diye masuk labour room dlm pukul 4 pg camtu kot..duk sebelah katil saye..da dgr diye ngerang2 sakit..kul 6pg baru bersalin baby 1st..then dekat 1/2jam lepas tu baru baby ke2 kuar..bestnye dgr tangisan pertama baby! 1st time saye tgk baby yg betul2 fresh from oven! nurse tu pakai alat utk sedut darah2 kat badan baby tu..sume tu buat kat katil sblh saye ni..mmg Allah nk tunjuk kat saye..alhamdulillah..bestnyer!

tapiii yg tak bestnyer, saye dgr diye nangis2 mase Dr jahit diye..uwaaaaa! Dr pelatih sorg2 gilir jahit ok! bius kurang ke ape neh??! teresak2 diye nanges ckp sakit mase jahit tu..hohoho..tak sanggup nk dgr!! tp tutup telinge pun ley dgr gak..da katil2 sebelah2 n tutup ngan tirai je kan..konfem la ley dgr! huhuhu..smpai skrg pon saye cam terdgr2 lg tangisan diye..huhu..trauma btul! lepas diye da ok tu, saye tnye diye soalan bodoh, sakit ek? =) diye cakap, ni last da..tamau beranak da! sakit sgtsgt! erkk..saye tamau bersalin kat sini!! tamau ramai2 gilir2 jahit sayer!! huhu..

then saye pon ttdo..smpai pg..tak ingat da pukul bp..sblm tu mmg Dr tu ade ckp, ubat yg diye nk inject ni, mengantuk..diye suruh saye rehat n tido..owh sblm tu Dr bg abg masuk tgk saye jap..sbb jantung saye laju sgt..Dr suh abg masuk nk sbb nk bg saye rilex sikit..erkk..konfem la jntung saye laju sbb dgr patient kat sebelah ni nanges2~! huhu..tp bagus gak..dptla saye jmpt abg jap..hihi..then trus tido~ZZzzzzz..

Dr ade ckp kat saye..premature birth ni mmg high risk, especially utk case saye ni..sbb baby tak smpai pun 28 weeks lg..so diorg seboley2nyer nk try utk stopkan contraction tu..huhu..ya Allah..pls save my baby~huhu..

supposely pukul 3.30 ptg saye kena repeat inject IM Dexa utk kuatkan paru2 baby tu..tp sbb saye demam, Dr hold dulu..gud2~hehe..

3.30 ptg

Alhamdulillah, saye da tak rase sakit sgt da, tp sbb still ade mild contraction lg, sekali lagi saye n abg naik ambulance kena transfer Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), Sg Petani, Kedah..sbb kat HSJ ventilator da full..saye kena ke HSAH tu sbb in case kena deliver jugak, my baby needs the ventilator..huhu..so ni kali ke3 kami naik ambulance, n in less than 24 hours, saye da masuk 3 hospital! huhuhu~dugaan..

smpai2 kat HSAH, saye tak masuk labour room..just cek dulu, buat CTG and scan baby..then saye kena masuk wad..huhu..Dr nk monitor dulu..

emm..waktu melawat ptg dari pukul 5.30ptg hingga 7.30ptg jer..then abg, mak, abah n maktok blk..tak ley tunggu..huhu..so 1st time jugak la saye tido dlm wad..seb bek hospital baru..so selesa la jugak~ =) pukul 8 mlm paksu n maksu dtg..tp da takley naikla..maksu je naik jap hntr barg..bwk biskut+selipar..huhu..dtg naik stretcher, lupe saye berkaki ayam! selipar dlm kete kat HSJ..hihi..

emmm..harini adalah hari yg sgtsgt pnjg utk saye..mcm2 yg saye lalui..mcm mimpi ngeri pon ade..huhu..mlm ade tejage skali..pastu call abg..ttbe tringat kat abg..klu kat umah, tejaga mlm, ley merengek2 kat abg..kat hospital abg tade~huhuu..sedey2~lepas letak tepon, ttbe rase nk nanges~mmg nanges pon..ttbe rase sedey n sayu~uwaaaa...nk abg!!


22 March 2011 (Selasa)

Bgn pg, then Dr pakar dtg cek..still kena monitor lg..huhu..mkn kat sini ok la..minum pg, milo panas+roti..mkn tghari nasi putih+sayur+ayam..sedapp gak! hihi..da sihat sikit, mmg la berselera makan! =) minum ptg, milo panas+kuih..mkn mlm, nasi putih+sayur+ikan..nape laa nasi sikit sgt??! nk tmbah bley tak? hahaa..

 menu tengahari..sedappp! hihi

waktu melawat tghari pukul 1-2ptg..abg dtg tgk saye..abah n mak tak dtg sbb abah still di PerdaTech, Nibong Tebal..mlm ni diorg nk blk ipoh da..esok abah keje..abg tak blk..stay kat hospital smpai waktu melawat ptg lak..sian abg..luv u abg!

ptg, mak, abah n abg dtg..mak n abah tunggu smpai pukul 7.30ptg, then diorg blk ipoh~ingatkan saye da bley blk arini..tp Dr suruh tunggu esok..huhuhu..tido wad lg la nmpknyerrr~byebye abg..tido sorg lg la abg arini..huhu..missssss uuuuu!!


23 March 2011 (Rabu)

bgn pagi, semangat tunggu Dr pakar dtg..tnggu2, tak dtg la plak..uwaaa..saye nk blk!! huhu..tghari br Dr dtg..Dr cek, tgk saye ok..just kena amik darah sekali lg..n kalau tade pape, ptg ni saye bley blk..yeayyy..alhamdulillah..abggg..syg da bley blk!! miss u and my home sweet home!! =)

Alhamdulillah, ptg tu saye discharge..Dr bg mc 10 hari..erkk..camne ni, silibus tak abis ajar lg..exam da nk dekat! huhu..tp nk wat cane kan..kesihatan saya n baby lg utama..to my students, sori ye..insyaAllah, pasni kite blajar cam naik LRT la ye..hihi! tp saye tau, awak sume suke je kalau kls cancel nih! =) saye dulu time blaja pon camtu jugak! upsss..hihi..

ptg tu abg amik syg..pukul 6.30ptg, settle amik ubat n mc, then blk umah..Dr suruh rest byk2 n takley wat keje berat2..11 April, pukul 8 pg nnti kena followup kat HSJ..Dr da siapkan referral letter..huhu..nnti pegi mesti kena amik darah lg kan..huhu..

kesimpulannye, spjg 3 hari saye di hospital ni..saye kena...
  • masuk air 2 botol! huhuhu...
  • amik darah 4 tiub! serius lebam2 tgn saye! skrg pon tak ilang lg! uwaaaa..
  • tido labour room 1 mlm+tido wad 2 mlm..
special thanks to..
  • my luvly husband, sbb bersusah payah utk syg, ulang alik ke Sg Petani tgk syg, n terpakse tinggal kls utk syg..huhu..
  • my parents, sbb same2 teman E menunggu di luar labour room dgn penuh debaran..
  • my parents in law, sbb tlg doakan saye cepat sembuh n takde pape yg buruk berlaku..
  • my sister, sbb tlg sebarkan di FB agar kawan2 saye mendoakan saye sihat..
  • all my frens and relatives yg mendoakan saye..ucapan dan doa kalian amat2 saye hargai..
*to my baby, sabar la ye syg..jgn la keluar lg..stay blm perut mama dulu ye..sampai masenye nnti, baru la kuar..i know u will survive! mase Dr tu ckp yg bkn2, mama tamau dgr sgt sbb mama percaya, baby mama kuat! luv u..always..huhu..

Wednesday, March 16, 2011

Kalau la..

Hari selasa minggu lps (8 March), kereta kami buat hal..huhu..

actually kat melaka aritu da jadi skali..tp lepas tuka2 fius kat controller box tu, alhamdulillah, kereta ok n slamat smpai ke penang..tp selasa pg time saye kalut2 nk g keje n abg da lmbt nk g kls, ttbe jadi blk! enjin semput2 n kuar lmpu merah kat gmbr 'engin stop' tu..mase tu baru je nk dekat smpai roundabout..so cepat2 la kami brenti kat tepi jalan..

sbnrnyer entry ni bkn nk cite pasal kereta tu sbnrnye..tp nk cerita pasal 'sesuatu' yg comel yg ade dekat dalam bonet kete tu..hehe..

pg tu hujan renyai2..so lepas brenti kete kat tepi jln, abg bukak bonet, ttbe abg cam tekejut n pnggil saye..suspen tul..ingatkan ade ape terbakar ke..rupenyer2, tgk2 ade 'sesuatu' kat situ~hehehe.. =)

tu haaa..ade anak kucing tu..


kitorg kenal kucing tu!! kucing liar kat kondo blok kitorg..slalu nmpk diye main2 ngan mak diye..tade adik beradik lain n mmg sgt2 rapat ngan mak diye..main same2, jilat bulu same2..comei sgt!! tp diye takut org..kucing liar kan..mmg tak penah pegang diye la sblm ni..

muke diye mase tu macam takotttt sgtsgt!! yela, dari kondo ke roundabout tu, diye duk kat situ..da la abg bawak laju sbb da lmbt..msti diye takot giler time tu..siannnyyerrrr!

saye pon tarik tengkuk diye n bwk keluar dr ruang sempit tu..diye senyap jer bile saye tarik kuar tu..tapiiii bile da bejaya kuar je, diye jadi takut gilerrr!! meronta2!! saye trus bawak diye masuk kete..dlm kete lagi la, diye ketakutan n gigit2 jari saye! uwaaaa...ni la yg dikatakan 'seperti melepaskan anjing tersepit!' huhuhu..abis darah2 jari saye! tp saya tak salahkan anak kucing tu sbb saye tau diye dlm ketakutan~huhu..

saye cepat2 pnggil abg n suruh buat sumthing..huhuhu..memuler ingat nk lepas kat luar je..tp saye tak bg sbb kalau lepas kat luar, konfem diye lari ke jln raye n kena langgar sbb kete mmg byk time tu! ttbe dpt idea spontan, lepas diye dlm bonet blkg..hoho..time tu jari telunjuk belah kiri saye ni berdenyut giler2..sakit sgt! uwaaa..bise tul kucing ni gigit!

then, kami bwk kete pelan2, blk ke kondo..terpakse la saye cancel kls aritu..huhu..n nasib baik kls abg pg tu pon cancel..smpai kondo, bkk bonet blkg, tgk kucing tu tgh tido..sian diye..menahan takot n sakit rasenye tu..diye takut2 tgk kitorg..kitorg kuar kan diye, diye trus lari laju2..

sbnr kucing tu bernasib baik gak..sebab....
  • kalau la kereta tak rosak pg tu, mesti kitorg tak patah blk ke kondo..

  • kalau la kereta tak rosak pg tu, smpai ke kulim la kucing tu duk situ..ntah2 on da way tu da jatuh tergolek n mati~huhuhu..pnjang umur diye..

  • kalau la saye tak tahan sakit diye gigit n tak pegang kuat2 mase diye meronta2 tu, mesti saye da terlepas kucing tu kat tepi jalan n konfem takkan dpt tngkap diye blk..n diye takkan dpt jmpe mak diye lg..huhuhu

esok nye..kitorg nmpk diye duk main2 ngan mak diye..mcm yg slalu kitorg tgk sblm2 ni..so sweet..huhu..anak kucing tu sgtsgt bernasib baik!! tkpela..wlupun jari saye sakit n berdarah kena gigit, tp saye happy sgtsgt sbb dpt tgk diye main2 ngan mak diye..mcm takde pape yg berlaku sehari sblm tu! =)

Monday, March 14, 2011

Kluang Station

emm..lame rase tak update..actually (4-6 March) lepas kami blk melaka.. =) abg cuti sem seminggu..tp still la weekend baru bley blk sbb saye tak cuti..huhu..
ari jumaat saye apply cuti..kamis saye amik half day..tp pukul 6ptg gakla baru bertolak..rugi jek amik half day..huhu..dari juru ke melaka, kami just brenti kat RnR tapah n seremban utk mkn n luruskan pinggang! n sampai melaka lebey kurang pukul 12mlm..sembang2 ngan mama n ayah smbil tgk tv, pukul 3pg gak la baru tido! =)
hoho..best2! saye da aim nk mkn 2 makanan ni kalau blk melaka..iaitu.........
  • Bihun Soto Kak Ina
  • Satey Ayam kat Pantai Puteri (dekat ngan umah nenek)
yeayy..dua2 dpt mkn! best2! gmbar? tak sempat nk snap..tgk2, trus mkn jek! hehehe..

then, hari ahad b4 blk tu, kami pegi Kluang Station @ Tesco Melaka..ade lg satu mknn yg saye tringin mkn..tp sbnrnye saye tringin yg kat ipoh nye..tp malangnye, sabtu yg blk ipoh tu, kedai tu tutup plak..n rasenye sabtu n ahad mmg kedai tu tutup..so tak kesah la yg mane2..tp kat ipoh tu tak la se-exclusive nih..kedai biase je..time tghari siap ade nasi campur lg..tp name kedai same..


sbnrnyer saye tringin Toast Bun n Kopi kat Kluang Station tu!! =)) tu mmg antara mknn yg femes kat sini..tp gmbr Toast Bun pun tak sempat nk amik..smpai2 trus ngap! da tinggal separuh baru ingat nk amik gmbr! hehe.. errkk..abisla pntang saye minum kopi 1 gelas nih ye..hihi..tp sekali sekala takpe kot kan? hihi..


* ade 5% service charge and 6% gov tax okay! huhu..

*alhamdulillah..sume da dpt mkn..harap2 takla meleley air liur baby mama ni nnti ye.. =) tq papa..we luv u!

Wednesday, March 2, 2011

24 weeks..

Alhamdulillah..kejap je da masuk 6 bulan saye pregnant.. =)


Last weekend, 26/2 saye blk ipoh..da set appointment dgn Datin Dr Mimin dari Klinik Pakar Wanita, Hospital Pantai Ipoh..insyaAllah, kalau sempat blk ipoh, nnti saye nk beranak kat sane..mak n abah nk sponsor! tqtq! hehe..tp utk anak sulung je ok! so kalau anak kedua n seterusnye nnti, kalau nk beranak kat situ jugak, kena la kumpul duit dulu..hihi..

Actually Dr Mimin ni kawan mak mase pegi haji dulu..mmg kenal la..so kalau setakat nk cek up, scan 4d, free la! alhamdulillah, rezki2..hihi..

So pg2 sabtu tu kami blk ipoh..pukul 7.40 pg bertolak, lebey kurang pukul 9 pg smpai ipoh..then ikot mak n abah hntr nenek kat stesen bas..nenek nk blk johor..pastu baru pegi Hospital Pantai..lame gak la tunggu sbb ramai org nk cek up..tgk perot org, sume besar2..saye kecik jek..tak mcm 6 bln pon..hihi..

Dr mimin cek blood pressure sume ok, cume bile tgk buku merah tu, diye tahu la, HB saye rendah..so diye suggest saye mkn Iberet..utk tmbh darah..


merah-anggaran berat baby-643g
kuning-umur baby ikot kiraan n saiz mase scan-23weeks 4days/23weeks 5days
oren-tarikh jangkaan bersalin-21 june/20 june 2011
Then scan..alhamdulillah..berat baby da ~640 grams..ukuran baby mase scan n ukurun ikot weeks same! so seimbang la! wlupon perut kecik, means saiz baby ttp normal..saye ckp kat dr, sume org ckp perut saye kecik..even jiran cine yg satu floor ni pon, bile ckp 6 bln, diye kata 'owh..tp perut nmpk kecil!' huhu..tp dr mimin ckp, biasela, 'anak sulung mmg perut kecik =)'
Jantina? insyaAllah..da nmpk..clear sgt! hihi..harap2 same la bile kuar nnti.. =) shuuu..nnti da dekat2 nnti baru kite sembang pasal jantina baby k.. =)
*Barang baby satu pon lom beli lg..huhu..insyaAllah, next week da kena start beli..nnti da masuk 7 months takot tak larat lak nk jln2 n round2..hihi..lagipon da tau jantina ni, baru rase semangat nk shopping! =)

*baby jgn nakal2 taw! caaayang baby! mmmuuaahh2! duk dlm pewot mama baik2 ye..tp jgn kick kuat sgt taw..hihi..lg 3 bln kite jumpe..mama ciom byk2! =))