Wednesday, October 6, 2010

Memancing Bawah Jambatan~part 1

Huhuuuu..saya da ade hobi baru~memancing! ahaks!

Sabtu lepas (02/10/2010) kami be2 n 2 org kwn abg pergi memancing kat bawah Jambatan Pulau Pinang!! hehehe! gempak tak?? org lain lalu lalang kat atas jambatan tu nk g pulau, kami plak duk bwh jambatan tu, memancing! hehe..tak penah terfikir pon yg saye berpeluang utk duduk di bawah jambatan pulau pinang ni.. =)

actually kpd yg tak tahu, bawah jambatan pulau pinang ni adalah salah satu port memancing yg 'Hot' la kat penang ni..kalau nk pegi, kena naik bot..so kena lalu jambatan dulu, then pegi kat jeti n naik bot..bot kecik jer..tp best sgt!! =)

muke cuak sblm naik bot..hujan renyai2 mengiringi perjalanan kami! hehe..


tp since saye tak reti berenang, abg belikan saye life jacket..konfem terapong! mcm dlm cite Titanic tu..kan Kate Winslet pakai life jacket n tiup whistle! hehe..saye pnye pon ade whistle gak! hahaa! tq abg!

tiang no 42..bawah jambatan pulau pinang!

actually dekat stiap jambatan tu ade nombor..so kena la bgtau dekat pakcik yg bwk bot tu, kite nk pegi ke tiang no brape..memule kami nk g tiang no 65..tp pakcik tu ckp, tiang tu da ade org mancing..so abg pon pilih tiang no 42..

sampai2, abg siapkan pancing, saye lak siapkan mknn..hehe..mmg da bwk bekal siap2 da..roti n sardin utk buat sandwich, n nugget goreng! hehe..siap bawak botol sos lg taw! hahaa!

abg yg sgt sabar menunggu pancingnyerr..hehe!

owh, lupe plak..abg ade belikan saye pancing..comeii je..act tu utk pancing udang..sbb kecik je..seswai la utk beginner mcm saye! hehe.. memule nk gune tu utk carik umpan @ ikan kecik2 jer..tup2..dpt IKAN KERAPU!! 1st ikan yg dpt, with my 1st pancing! hehe! soooo excited!! tp abg yg gune time tu..so abg yg tarik ikan tu naik..

abg with his 1st ikan kerapu =)

next..time abg tgh sibuk sediakan umpan, pncing abg sblh syg ni mcm gerak2..saye pon pgg la..then rase mcm ade ikan mkn jer..saye pon berdiri, n sentap pncing tu!! hehehe..best gilerrr laa!! yesss!! ade ikan!! excited gilerr tarikk pancing!! tgk2..IKAN PARI!! yeaaaaa..bestnyerrr!! dpt ikannn! hihi!

ikan pari sayerrr!! hehe..

tp..luck tak bp best la..mybe salah pilih tiang kot..sbb asik dpt ikan kecik2 jer~n asik2 dpt IKAN LEMBU! hehe..1st time saye tgk ikan lembu ni..abg mmg kenal ikan2 nih..rupenye sgt pelik! ade 3 duri, yg boleh jd stand taw! hehe..klakar ade, unik pon ade..tula khazanah laut kan..huhu..tp tataw la ape kaitan nye dgn lembu..sape bg name ntah! hihi..

with my ikan lembu =)

ni la ikan2 yg famous utk hari ini..hihi

.

.

ikan lembu..comeykan! =)

.

.

ikan kerapu n ikan pari

aksi2 memancing dari kami..hehe..

kami pulang dgn sedikit kekecewaan..sbb tak dpt pon ikan besar2 mcm ikan sembilang ke..ikan jenahak ke..huhu..sbb sblm ni yg abg g ngan ayah tu kan dpt 4 ekor ikan sembilang! tp saye sgt gembiraaa sbb dapat merasa tarik ikan..n this is my 1st experience memancing di bawah jambatan! hehehe..n yg lg besttttt..naik bot!! =)) suke3!!

best3!! errr..kalau tgk tajuk post ni, part 1 kan? meanss..ade lg ke part 2 n seterusnye?? haha..tungguuuuuuu..


=)

3 comments:

Anonymous said...

bole mintak contact info sewa bot tu x? thanks...

Anonymous said...

bape RM byr bot hantar ke bwh jambatan 2? ada contact number x?

Anonymous said...

tak perlu mintak contact.. pergi jerk dekat sebelah kastam tu... ada jerk bot tunggu.. kekekek penghantaran ke bawah jambatan tu dia kira tiang.. jika tiang lagi tengah caj dia mahal sikit..