Wednesday, January 26, 2011

Honeymoon @ Pangkor =)

21-23 Jan 2011, kami bercuti di Pulau Pangkor~ yeaayy! tercapai gak impian saye nk pegi honeymoon kat pangkor..pttnye lepas kawen dulu nk g pangkor..tp sbb tak smpat, kami just pegi 'mini honeymoon kat Port Dickson' je b4 kenduri sebelah melaka.. =)

erkk..honeymoon sblm gaji masuk?? hahaa..ini namenye sesi menghabiskan saki baki gaji yang terdahulu.. =) lalaalaa~

Day 1- Jumaat 21/01/11

saye apply cuti..sbb tade lecture arini..hihi..seb bek cuti diluluskan! abg pon tade kls ari jumaat =)

so kami bertolak dlm pukul 10pg..then settle kan ape2 yg patut n brenti beli bekalan utk di bawak ke sane..konon2 mcm camping la..bwk bekalan maggi, sardin, roti, milo 3 in 1..hehe..tp saye mane la ley tinggal nasi..last2, mkn sikit je bekalan ni..buat berat nk angkut jer! =)

dalam ferri on da way to Pulau Pangkor!

sampai je Pulau Pangkor, kami trus sewa van utk pegi ke Purnama Beach Resort dekat Teluk Nipah..kami da booked bilik..3 hari 2 mlm..so just nk check in n simpan brg2 dulu..
Ni la chalet kami..B3, Smart Chalet @ Purnama Beach Resort ..(rm95/night)..kecik comel jer..ade 1 katil queen n tv..okla utk be2.. =) sbnrnyer saye ngidam nk stay kat chalet kayu..sbb tu amik chalet nih..hihi..
so ptg n mlm tu, kami just jln2 area Teluk Nipah..resort tu dekat jer dgn pantai..kedai mkn semua dekat..siap ade tmpat karaoke lg kat tepi pantai tu..hihi..
muka ceria lepas mkn kerang bakar..hihi
so bile da kenyang, saye bg abg buat aktiviti yg abg sukeee plak! ofkos, memancing! tp kat pntai ni byk sotong..so mlm tu, abg 'mencandat sotong'..! kami sewa spotlight tu utk tarik perhatian sotong2 tu ke kwsn pantai..n alhamdulillah..dlm sejam camtu, abg dpt 3 ekor sotong!! tp yg ketiga tu, da dekat smpai pntai, terlepas plak..huhu~nway gud job abg!! kami bwk oksigen..so bleyla simpan sotong tu.. =)

1st time saye tgk sotong hidup! ade budak2 kecik kat situ celup2 tgn nk pgg sotong tu, sotong tu trus kuarkan dakwat itam! abis air dlm bekas tu jadi hitam..hehe..jakun jap! =)


sotong yg pertama =) best2!

Day 2-Sabtu 22/01/11
pukul 9.30 pagi, abg sewa motor..kami sewa 1 hari..rm30 perday! huhu..so esok pg2 b4 blk kena hntr balik..
so pagi tu, kami trus round2 pulau n pekan Pulau Pangkor..hasil rondaan, saye rase, Teluk Nipah is the best! hehe..riuh n ade mcm2..nk carik mkn pon senang!
hehe..da lame tak naik motor~ =)
then, kami jmpe la plak port memancing..kat Teluk Ketapang..on da way ke Teluk Nipah..ade jeti lame n mmg da jadi port memancing..so lepas da round n makan, kami balik bilik n amik brg2 pancing..
ade sorg cine tu, tgh memancing jugak..diye ckp pg td ade org dpt sotong kat situ..besarr!! so since kami bwk 2 pancing, satu gune utk candat sotong n satu lg utk memancing ikan..tp sotong mcm tade harapan jer..cine tu yg dtg awal dr kami pon tak dpt2 lg..
abg gune sekor sotong yg kami dpt smlm tu utk umpan pancing ikan..30minit 1st tu, tak dpt pape lg..tp lps tu, letak, trus je dpt ikan! yeayyy!! kami dpt 3 ekor ikan..2 ekor ikan kitang (satu kecik, satu besar) n satu lg ikan ape ntah..lupa dah abg bg tau ritu..hihi..
ikan kitang
so mlm ni..kami makan ikan kitang bakar n sotong bakarr!! yeayy!! best2..mkn hasil pancing abg..hihi..luv u abg!! dpt gak syg mkn sotong bakar!
kalau jual kat situ, sepinggan (ade la 3ekor) rm 15 tuh! syg sorang je tringin nk mkn..abg tamau..rase cam tak berbaloi lak..hihi..
so alhamdulillah..ade gak rezeki sotong bakar utk syg..just bakar sekor je utk syg.. =) tu pon cam tak larat nk abiskan..sbb besar! seb baik tak liat..sbb fresh kot! =)
Day 3-Ahad 23/01/2011
so pagi ni, sblm pulangkan motor, kami round2 pulau skali lg..saje je nk abiskan minyak..tu pon tak abis gak..isi rm4 jer smlm..hihi..
lepas sarapan n pulangkan motor, kami jln2 kat pntai Teluk Nipah tu..then abg ajak berkayak! =) woww..betul ke ni?? takotnyeerr saye! da la tak reti berenang..pikir2 then saye setuju..sbb tgk ramai je yg berkayak..beach boy tu pon ckp, pg2 air laut tenang, ombak tak kuat..okla kalau nk berkayak..kalau ptg air pasang..ssh sikit..
sbb tgk ade je couple2, pakcik2 n makcik2 berkayak, saye pon on je la! bile lg nk try! hihi..tp saye tak kayak sgt..jd 'mem' je kat depan..abg yg kena kayak! hihi..kami pegi pulau depan tuh! mase kat tgh laut tu, rase cam tak caye jerr!! takot pon ilang sbb rase bestttt sgt!! =)
tp syg..kami tak bwk camera..sbb nk ingat nk mndi laut jer..ssh lak nk smpan kalau bwk camera..so bwk hset jer..hset lak buat mslh ttbe..da amik gmbr, tp tak ley bkk lak gmbr tuh..nnti nk try recover dulu..huhu~ kalau tade gak, nnti kite berkayak lg ehh abg! hihi..sejam kami berkayak..sejam rm20..penat berkayak, kami duk jer tgh2 laut tu lame2..nk abiskan mase n menikmati pemandangan kat tgh2 laut tuh! hehe..

then kami mandi laut! rase cam tak best lak tak rase air laut Pulau Pangkor! da lamenyeee tak mndi laut!! seriuss! hihi..tak lame pon berendam..sbb kena siap2 n checkout chalet pukul 12tghari..
byebye Pulau Pangkor~gonna miss u!! =)

Wednesday, January 19, 2011

Yasin Ibu Hamil

Jumaat lepas (14 jan), mase lunch hour, mar n kak syaz ajak g jusco~en.suami bg green light, so saye pon pegila ikot mar n kak syaz ke jusco perda ni..da lame tak jln2 sendiri.. =)

round2, then kami pergi ke Kedai Buku Popular..owh, saye mmg suke masuk kedai buku @ stationery..rase best sgt! dr kecik2 dulu, klau ke shopping complex, tempat yg saye mmg akan ajak mak pegi ialah tmpat stationery! even smpai skrg pon! kdg2 tu bkn beli ape pon..tgk2, belek2 pon da rase suke..hehe..skrg ni kalau pegi tmpat stationery, just beli sebatang pen merah pon, da rase best sgt! haha..maybe sbb tu la kerja saye skrg pon memerlukan saya utk pergi ke tmpat stationary tu.. =) hehe..best2!

smbil tu saye tgk2 buku yg best..then saye terjmpe buku ni...

Yasin Ibu Hamil

buku ni sgt best..himpunan surah2 dan doa2 terpilih sebagai amalan utk ibu mengandung..lg best sbb setiap surah2 n doa2 tu, disertakan dgn terjemahannye skali! sgt recommended utk ibu2 hamil ye! =) kecil n nipis..sng nak bwk g ofis or ke mana2..hehe..terbitan Al Hidayah House Of Publishers..ups, saye bkn duta syarikat ni ye! hehe =) just nk berkongsi dgn rakan2..

antara isi kandungan Yasin Ibu Hamil ni ialah
  • surah Yasin, Taubah, Yusuf, Luqman n Maryam
  • doa2 ketika hamil
  • doa menjelang bersalin (mengatasi sakit bersalin)
  • setelah selesai bersalin
  • mendoakan anak
yg lagii best..sgt murah k..hanya rm7..kalau ade kad Popular, dpt diskaun 10% lg..so just rm6.30..hehe..mmg berbaloi! =)
Selamat Beramal! =)

Tuesday, January 4, 2011

Our Little Baby!

Pg td saye pegi buat check up kat klinik kesihatan n scan dekat Dr Farhanah! hihi..tak sabar2 nk tgk our little baby ni..pttnye 19 jan nnti baru kena g scan free kat klinik perai..tp sbb rase nk sgtsgt tgk perkembangan baby ni, ajak la jugak abg ke Poliklinik Azhar jmpe Dr Farhanah..klinik panel uitm, tp klau utk scan, uitm tak tnggung..tp vitamin dpt la free! hehe..

Actually smlm saye hmpir terjatuh..tp sempat la thn badan..huhu..tp ade la rase denyut2 sikit kat perut ni..tu yg risau tu..Dr ckp mybe muscle je..sbb kite nk tahan bdn kite dr terjatuh, muscle yg tahan..baby sume tade pape..iye2..saye akan lebih berhati2 lepas ni..hihi.. =)

Mase checkup kat klinik kesihatan, biase2 je la..Hb still rendah..huhu..berat pon naik sikit jer..da 4 bln, tp perut pon tak nmpk sgt lg!

Tp bile cek kat Dr Farhanah....saye dpt lihat ini....... =))


nmpk kepala, badan n tulang blkg baby! =)
Alhamdulillah..kami sgttt excited k!! tibe2 rase sayuuu n happy sgt..sbb kami nmpk baby dgn sgt jelass!! nmpak kepala n tgn diye gerak2! aktif sgt baby mama ni gerak2..luv u syg!! tp mama tak dpt rase baby gerak lg la..huhu..Dr ckp, baby sgt aktif tau! hehe!
Mlm smlm abg main badminton..baby nk ikot papa g main badminton ehh? asik bergerak jer tgn diye..nmpk gak jari2 baby tu..soooo cuteee! hihihi...
Syukur sgtsgt baby mama ok..so mulai arini, mama berazam akan minum susu dan mkn ubat dgn lebih teratur ye! hihi..sblm ni, ikot dannnn je..kdg2 mkn, kdg2 tak! hihi..sorry baby!
owh ye..mase kat klinik kesihatan td, nurse bg Garam Halus Beriodin @ Vacuum Salt (Iodine Added) utk tmbh darah..kena tabur atas mknn yg da siap dimasak! erkk..apakah? tataw la camne rase diye..nurse tu ckp mmg masin sikit..ade org yg lalu, ade yg tak..huhu..cube je la nnti..
=)