Thursday, January 14, 2016

Al Fatihah utk Mak (T T)

Bismillahhirrahmanirrahim
Last updated April 2014 !! bykkkk sgt yg berlaku dr 2014 tu smpailah skrg, Dis 2015

Jommm kite flash back dulu apa yg ingat eehh


Sept 2014

Alhamdulillah, berjaya terima Tawaran Biasiswa Tenaga Pengajar Muda (TPM) 2014 utk smbung master. tp kena full time, so berhenti la dari jwtn Pensyarah Muda (Kontrak) di UiTM PP ni setelahh berkhidmat hampir 5 thn.. lebih tepat lgi selama 4 thn 9 bln.. dari zaman bertunang, kawen, dan beranak dua lah duk sini.. hihihi.. 

Then bermulalah episod baru dlm hidup, bergelar student USM Nibong Tebal, (Kampus Kejuruteraan), smbung secara full time, Sarjana Sains Kejuruteraan Bahan, program Mix-Mode tempoh mininum pngajian adalah 1tahun.. 1st sem masuk kls, ada 6 sbjk, 2nd sem buat research.. 

1st sem mmg mencabarrrr.. pegi kls balik kls, ada assignmentsssss, test, lab reportssss, final exam dll.. bile smbung belajar, dgn anak dua, mmg lainlah dari zaman bujang masa amik degree, yg mmg ada bykk masa utk buat assignmentsss..tp alhamdulillah, Allah permudahkan.. mujur dpt coursemate yg sgtsgt membntu..thanks korg!!! (u know who u r =)))


Dis 2014

Abah pencen on 20.nov.2014.. hari lahir yg ke 60.. then lps tu mak n abah pegi umrah.. mak tak bp sihat time tu..** huhu.. owh, mase tu nk dekat Final Exam 1st semester.. mmg mntk sgt mak tlg doakan saya n rakan2 seperjuangan berjaya dlm final exam nih.. =)

Mac 2015

kami sekeluarga dpt tawu.. mak mngidap cancer usus stage 3+.. tu pon Dr Mimin yg cek.. sbb b4 that mak ingat mak just buasir,, sbb slalu sgt berak darah.. tapi3.. kami sume rahsiakan dkt mak.. mak cuma tawu, yg mak ada ketumbuhan kat rektum.. klau biar lama2 boleh jadik cancer.. =(
.
.
.
.

Mak n abah just buat rawatan alternatif.. pegi ke grik, terengganu, utk buat rawatan alternatif.. diorg refuse utk further cek kat hosp.. even Dr mimin suggest utk buat MRI/ CTScan utk tawu tahap sakt mak pon diorg taknak.. huhuhuhuhu..


Julai 2015

Raya aidilfitri di penang (umah saya), so long n family, mak n abah pon dtg sini jgk..lps abis cuti raya, long blk lekir, then putrajaya, mak n abah masih stay di rumah saya.. sbb mak masih tak sihat n nk rest kat sini je..


Aug 2015

10.8.2015 - blk dari kl, (hntr maid lama balik, amik maid baru) saya demam panas, admitted KPJ for 2nights! huhu..


spjg lps raya, mak masih tak sihat.. hampir stiap mlm, just pergi rawatan alternatif dkt dgn rumah saya kat simpang ampat ni.. mak batuk teruk.. just pegi klinik je.. suruh cek kat hosp taknak..


18.8.2015 -  mak da tak tahan sgt.. batuk teruk n rasa sesak nafas.. pegi klinik, dr suruh admit kat hosp mlm tu jgk sbb paru2 mak sblh sumthing wrong.. so mlm tu jgk ke Hosp Sbrg Jaya.. long pon gerak blk ke Penang dari putrajaya mlm tu jgk..

the truth reveals.. lps diorg buat endoscope, buat MRI, mak confirm Stage 4 Advanced Cncer Usus,, sbnrnye cancer tu da pon merebak ke paru2 n hati (T T) tuhan je yg tawu perasaan kami masa tu.. sedey, kesian, menyesal.. mnyesal tak berjaya pujuk mak ke hosp lebeh awal.. mmg stiap hari saya n husband nmpk kesihatan mak mkn worst.. ajak pegi hosp.. tapi mak n abah ttp taknak ke hosp.. takott.. takot sgtsgt.. smpai bile kami ckp pasal hosp, diye mmg taknak layan.. nk buat mcm mana kan.. mak sendiri.. huhu.. itu pilihan mak n abah...


ramaiiii sgtsgt melawat mak kat hosp.. dari setiap negeri, sume dtg tgk mak.. johor, N9, Ipoh (semua jiran2 n kwn2 mak abah dtg), Kedah, Perlis.. terima kasih byk2.. sedekit sbyk, bg mak semngat dan harapan utk mak.. huhu..

24.8.2015 -  mak boleh balik.. b4 tuh Dr da kuarkan air dlm paru2 mak.. bykk.. hmpr 1 liter.. air tu yg buat mak batuk n penatt.. Dr pesan suruh mak rest kat rumah.. in case of any emergency, tru dtg hosp.. kat rumah saya pon ramaiiii sedara yg dtg.. hmpir stiap ujung minggu, rumah tu mcm kenduri.. sume dtg nk lwat mak, doakan mak sihat.. Long pon amik cuti separuh gaji, sama2 tlg jaga mak kat penang.. abg amir berulang, weekend bru dtg penang..


Sept 2015


24.9.2015 - Raya haji, sume berkumpul di rumah saya.. maktok pon dtg.. again, ramai sedara yg dtg.. tp mak since kuar hosp aritu, mmg mak cume terbaring atas katil.. kdg2 duduk di kerusi roda, duduk kat ruang tamu.. selebehnye byk duduk dlm bilik.. terbaring.. mak cepat penat.. 

29.9.2015 -  Mak tak tahan rasa penat sgtsgt! setelah dipujuk, akhirnye mak stuju ke hosp..bwh mata pon pucat sgt! mak setuju ke hosp utk tmbh darah/ air sbb mak makin tak lalu mkn n cepat sgtsgt penat... even ke bilik air pon mak tak larat da.. 

30.9.2015 (rabu) - masuk darah 1 beg.. then Dr sedut lg air dari paru2 mak..

Oct 2015


1.10.2015 (kamis) - masih lg di hosp sbrg jaya.. mak makin lemah.. ptg tu mak pesan, mase tu yg ada, abah, saya n maktok.. mak pesan, " klau idah takde nnti, bacakan al-mulk dan bersihkan kubur idah" =(
mak nmpk makin tak stabil, lemah n penat.. mak perlukan oksigen stiap masa, klau tak mak penattt.. nk ke toilet pon mak tak larat.. tapi dlm masa yg sama mak reti nk buang air kecil dlm pmpers =(

ikot perancangan, sy nk ke s.alam mlm ni.. sbb nk lapor diri di uitm s.alam.. tp sbb tgk mak mkin lemah, call balik PA dekan, cncel sbb nmpk mak tak stable..

ckp kat mak, "adik tak jd la mak, pegi s.alam.." mak tnye knapa.. "tak smpai ati tgk mak.. tkpe lah nnti lah.." mak ckp "pegi je laaa, klau sempat nnti boleh jmpeee lagii" Allahu.. remokk ati dgr.. sedeyy sgtsgt!! huhuhuu..

2.10.2015 (jumaat) - pndah ke Hosp BM.. mase ni mak nmpk mkin pelik.. dr pagi tdoo je.. sesekali bgn bkk mata, mcm panas nk selak2 baju, ckp 'Cepatlaaa" (sbb mak tawu nk tuka ke hosp bm arini), then leguh2 kaki.. etc.. pndangan mata mak pon nmpk pelik..

Sampai Hosp BM, mak macam separuh sedar.. long teman mak dlm ambulan pon mak nmpk gelisah. nk tarik2 wayar oksigen tu dll.. smpai trus naik wad 8.. wad PCU utk pesakit cancer msih penuh.. huhu..  3 mlm berkampung di wad 8, mmg ramai yg lawat mak.. tapi mak tak sedarkn diri.. n da start pakai beg urine, masukkan susu ikot hidung dan On Morphin..huhu.. kdg2 tgn mak gerak2.. tnjk tmpat yg mak sakit.. mak gosok2 kat pngkal peha belah kanan n tnjk kat bhgn perot.. kami cume mampuu sapu2 perlahan, berharapp agar kesakitan mak berkurangan.. ya allah, kasihanilah mak.. tgn ni lah yg gosok dan pelok kami sejak kecil.. tgm tu jgk la yg sdg menanggung kesakitan yg amat sgtttt.. kami tak snggop tgk mak sakit ya allah..


5.10.2015 (Isnin) - alhamdullilah. dpt pindah ke Palliative Care Unit (PCU) utk keselesaan semua.. kat PCU takde time melawat.. boleh dtg bile2.. so makin ramai yg lwat mak, boleh gilir2 bacakan yasin kat mak.. tapi mak tetap tak sedarkan diri.. nmpkkk mak sgtsgt lemah.. seperti semakin hmpir ke penghujung nyaaa.. allahu.. jika ini tkdirnye, kami redha ya allah, dari melihat mak mnggung kesakitan.. wlupon da msukkan morphine, mak masih tnjuk tmpat2 yg mak sakit.. dlm perut dan pngkl peha kanan.. mlm tu mak smpat pgg muka abah dan kami anak beranak.. kami cium dan pelok mak.. kami gembira dan syukur atas tnda mak masih boleh berkomunikasi dgn kami, wlupon makin lemah dan hnya sekejap..

6.10.2015 (selasa) - tghari tu, masa nurse nak masukkan susu, diye kuarkan yg lama, rupa2nye susu smlm byk yg da tak hadam.. mksudnye badan mak da tak boleh terima makanan lagi dah..  =( it means, masa nya da semakin hmpir..allahhhh.. Dr suggestkan kite bkk sume tiub2 dan wayar2 yg ada.. supaya mak boleh pegi dgn tenang.. (T T)

6.10.2015 (7.32 mlm) mak hembuskan nafas yg terakhir.. Maakkkk..

mcam tak pecaya... mak dah takde.. takde da doa mak utk aku.. allahhh.. yg ada hanya kenangan dgn mak.. takde da dgr bebelan mak.. pngilan telefon mak.. allah, cepatnye mak da takde.. huhuhu.. adik syg mak sgtsgt.. adik rnduuu dgn mak.. makkk.. makkk.. aku harap ni cume mmpi.. tp sungguh, ini sume adalah rialiti yg perlu dihadapi.. smoga semuanya baik2 saja.. adik doakan mak tng di sana dan ditempatkan dgn para solihin.. insyaallah adik akan manfaatkan ilmu yg mak bagi, supaya mak tng dan bahagia di sanaaaa..
.
.
.
.
.
.
 Al Fatihah

Hamidah Bt Ismail (9.8.1956 - 6.10.2015)



Wednesday, April 16, 2014

Muhammad Aydan Farees bin Mohd Fazri

salammmmm



haiii sumeee..nama saye aydan!! umur saye da 5bln da ponn.. mama saye baruuu nk hupdate belog ni.. kekeke

aduii..serius da tak reti nk mengarang ayat belog..hohoho! aydan lahir zaman instagram! =)) abg danial dulu zaman blog..hihihi

tp ni nk update jgk sbb takot nnti memory da tak bape nk kuat..nk cerita pasal pengalaman bersalinkan manjeyyy tomeyy mama nih, aydan farees..nnti da besar, aydan tnye, takot tak bp nk ingat da plak..even skrg ni pon da ingat2 lupe..kena recall slow2.. biasela, umur da meningkat dewasa nih..hikhik

.
.
.

Sabtu, 9 november 2013

dari penang, balik ke ipoh..since due date 22nov 2013, konon balik ipoh, nnti nk try mntak mc/ apply cuti awal 2 minggu.. haritu smpai ipoh pon da lewat petang..sbb snggah bkt merah jap n singgah kedai baby manjaku kat silibin.. 

papa nk balik penang balik mlm tu jgk sbb hari esoknye, hari ahad ade tournament badminton anjuran taman..b4 papa balik, mama, papa, abg danial, atok n tokma mkn kat kedai waritha dulu..seleraaa sgt mama mkn..hihi =)


Ahad, 10 november 2013

ade kenduri kawan sek men mama, aunty elly.. mama ajak atok n tokma pegi.. =) teringin nk mkn nasi kenduri dan nk jmpe kawan2 sek..

 posing dgn aunties yg gojesss.. mama je yg memboolat bersama aydan..hikhik

 abg danial bermesra dgn kakak2 cun.. mule2 je maluu! 

balik kenduri tu, ade org jual durian, mama rase cam teringin plak nk mkn.. suh atok beli sebijik..pesan kat atok sebijik je, tp nk yg betul2 besttt.. balik rumah, masing2 keletihan dan kepanasan, sume lepak tido.. mama skali tdo mase nk tdokan abg danial =)

da lewat ptg, bgn, mkn mlm, makan nasi + gulai pucuk ubi tempoyak dgn petai.. tokma panaskan lauk tu dr freezer + lauk lain jgk.. then makan 2 ulas durian yg atok beli mase balik dr kenduri td tuh.. 2 ulas je.. tak brani mkn byk2, takot aydan panas plak kat dlm tuh..hihi

then, mlm mase nk tdo, lebey kurang pukul 11 lebey, rase cam tak sedap perot.. bg tawu tokma, tokma ckp, klau sakit tgh mlm, bg tawu tokma.. tokma tak kunci pintu blik.. lepas mama tdokan abg danial, rase cam tak sedap pewott jgk.. msg papa, tp papa pon cam penat main badminton hari tu kan.. then mama try jgk tdo jek.. dlm hati, klau boleh tdo tu, mknenye bukan la sakit nk beranak.. hihi


Isnin, 11 November 2013

pagii, da pukul 5 lebeh pon, rase cam mengeras je lg perot mama nihhh... tp tak ingat plak selang bp lame mengerass tuh.. lps subuh, baring lg..bgn buat susu abg danial, then pukul 9pg camtu, mama bgn mandi.. lps smyg sunat taubat, mama turun bgtawu tokma..

tokma mcm rilekss je..sbb edd lg 2minggu kan..mcm lmbt lg..hihi.. tokma ckp kdg2 mmg mcm tu kot adikk.. tp sbnrnye bukan nk bersalin lg kot.. hihi.. tp makin lame tnggu mcm makin kerappp perott ni mengeras!! rase cam 10 minit skali, rase kerassss... then call atok suruh balik rumah.. atok keje.. harini isnin kan..
mmg mule2 plan nk pegi cek up biase hari isnin pg tuh.. tp mama still rileks je lagi tahan sakit.. kerap sgt mengerasss tuh sbnrnye.. rasenye 5 minit skali da rase mengerasss balikk.. tp mcm tak sure jugak, takot bukan.. hikhik.. pastu call dr mimin, diye suh dtg hospital..so dlm lebih kurang pukul 12 lebeh, decide nk pergi hospital cek dulu.. b4 pergi, pegi toilet, tgk2 da ade kuar darah sikit.. soooo mmg sahhh la itu sakit nk beranak.. hohohohoo!! b4 pergi tuh, mama ciummm n pelokk abg danial dulu..ckp mama pain..nk go see doctor! feeling jap time tuhh..hikhik =) lebey kurang pukul 12.30 tghari pegi hospital pantai ipoh dgn atok.. dalam kereta duk menahan contraction!! =( da call papa..tp ckp kat papa, standby la..da pegi hospital nih.. tp tak tawu la betul2 nk beranak da ke belom..hihi

cek in labour room, tuka baju sume, da lebey kurang pukul 1.05 ptg.. nk tuka baju dlm toilet labour room tu ponn, punyeeee la lameeee..sbb smbil tahan sakittt..hukhuk.. sambil2 rase ngeri sbb mcm terbayang2 beranak kat danial dulu..hukhuk!!! pukul 1.15 camtu, nurse dtg cek.. da bkk 3cm okayy!! time ni baru macam betul2 pecaayaa yg ni adalah sakit contraction!! kekeke! pttlaaaa asik mengerassss jehh.. aiiyaaa.. da anak 2 pon tak sure lagikss..hikhik.. pastu nurse masukkan ubat berak.. diye ckp baring dulu, 15-20 minit baru pegi toilet n membuang.. owh, dari pagi, bkn mkn ape lg.. just mkn kurma sikit.. tak lalu nk mkn.. 

lps tu call papa, cepatttt dtggggg skrggg!! uwaaaa.. sakittt da nihhhh... da bkk 3cm daaaahh!! siannn papa.. rushing dari penang!! hihi! sory papa! =)) then nurse dtg, tnye nk ubat tahan sakit 'pathedine' tak? owh, mama ckp, takpe2, kejapp lg laaa.. ahahaa..sombong! konon tahan laa.. nurse dtg skali lg pastu tu, tgk muke mama da sengetttt2 tahan sakit, diye tanye lagi nk pathedine tak, mama ckp naakkk!! kekeke..td org nk bg taknak! =) diye ckp boleh cptkan bukaan.. trus angguk2 nak! 

pukul 2 lebih, nurse cek lg, da 6cm!!! oohhh myyy.. sempat ke papa sampaiii nihhh??! tu je dlm fikiran mama time tuh.. then da mamai2 tahan sakit..atok tlg teman dlm labour room.. atok suruh zikir nih, zikir tuh.. yg mama ingat, mama just ckp, sakittttt... sakittttt.. hukhuk.. sampai atok pon ade kena marah ngan mama!! siaannn atok.. atok zikir2 kat telinge mama.. n sapukan air zamzam kat kepala =) papa? tgh rushing bwk kereta laju2 nk smpai ipoh.. tokma plak jaga abg danial kat rumah..

lebey kurang pukul 3.15ptg, papa smpai hospital.. terus dtg labour room, tuka shift ngn atok.. mama tgk muke papa, trus feeling2 mntak maaf kat papa..hikhik.. sakittttt..uwaaaaa!! =(( then aunty bidan cine dtg, mcm da berumur sikit, diye cek ckp da 8cm!! tp dr mimin plak tgh buat operation!! trus diye suruh mama sedut gas, smbil papa tlg pegangkan, aunty tu plak tlg urut2 blkg mama.. lameee jgk rase diye gosok tuh.. mama da mamai2 mcm org lali..cume dgr bunyi gas tuhh jek.. pastu lali2..

then dr sampai, nurse melayu sorg tu pon masuk, sorak2 jerit2 ckp da nmpk la, push laa..apee laa.. aduiiyaiii.. serius mama rase cam tak reti menerannn plak... teran2 mcm tak kuarrr jeee.. uwaaa..hukhuk... terseksaaa taw... rase mcm nk berakkk, tp berak takley kuarrr!! lebey kurang camtu laaa..gerammm pon adeeee =)) thenn lps bape kali pushhhh ntahhh, tepat pukul 3.40 ptg, aydan pon keluar..

pastu suspen lg.. dgr mcm dr ckp, cepat2 seduttt.. then tnye papa, aydan da terberakkk sikit.. seb baik tade pape.. alhamdulillaahhhh.. tatawu la kenapa mcm susah je nk terannn..maybe sbb dulu mama amik epidural.. tu yg tak bape rase sgt meneran tuh.. yg ni mmg raseeee =) papepon, alhamdulillahh, semua selamat dan dipermudahkan...tak smpai 3 jam mama dlm labour room, aydan da keluar tgk dunia.. then lepas tu mule la proses jait2 nih.. smbil papa teman kat sebelah.. thankssss papa! luv uuuuu!! 

yg bawah ni la aydan farees.. =)


thankkssss to tokma tlg jaga abg danial.. thankss to atok sbb teman mama dlm labour room sementara papa sampai.. mama tnye atok, mama ade terrrrmarah atok tak? atok ckp adeeeee!!! 3 kali mama marah atok!! upsss sorii..serius tak sedar! hikhik

thanks to papa sbb temaan mama bersalinkan aydan, smpai selesai jait2 sume.. thanks to my family, family in law n frensss yg tlg doa even dari jauhhhh... =)

aydan day 1.. meraahnyeee mulutt diyee!! =)


 
bercukur

day 45 =)

 3 months


 4 months


 5 months

.
.
.

danial n aydan

harta papa dan mama, dunia akhirat =)


Wednesday, August 28, 2013

ww #3 ~ anak papa

hemm..lameeeee nye tak update blog nih.. siannnn baby, mama tak update pape pon pasal pregnancy kali nih..sori ye syg..huhuhu..

alhamdulillah, minggu ni da masuk 28 minggu..lebih kurang 7 bln da la...sekejap je masa berlalu, sibuk dgn danial yg makin aktif tak duk diam, alahaiiii, takde mase pon nk mnjey2 kan diri nih..bio oil pon, slalu lupeeee nk letak! hukhuk.. 

lagipon papa da start keje lepas raye aritu..makanye, sume pon bertambah2 busy..papa plak pulun OT setiap ptg utk tambah pendapatan =)

rasenye, pregnant kali nih, mama lebih berdikari compare tu 1st pregnancy..yela, mase tu berdua jek, papa plak belajar, byk mase nk layan mama..hihi..kali nih, mama pegi keje pon drive sendiri, pegi cek up klinik pon sendiri (sbb klinik tu dekat sgt dgn rumah, drive 3 minit da smpai =))..siap awal2 papa keje aritu, mase motor papa ade problem, mama yg hntr papa pegi keje taw! nasib baik dekat seberang jaya ni je tmpat keje papa.. emmm, nmpak nye 2nd baby nih mesti lebih berdikari nnti =) 

eh, kata ww, tp ade plak wordsss nye! hihi..

 ni gmbar danial latest, 2thn 2bln
=)

danial nih mmg sukeee buat lawak! mcm papa! ade ajee reaksi diye yg akan buat mama gelak!

.
.
.
 
alhamdulillah, danial da bertambah bijak skrg, mulut pon byk, mcm papa diye kot..lasak pon konfem mcm papa dulu2..klau ikot mama, baikkkkk jehh! hihi.. skrg danial da 2 thn 2 bln.. seawal umur 2 thn, danial da boleh baca doa makan! =) comelll jek bunyinye..hihi.. klau dekat rumah, papa biasakn ckp english, tp klau dgn mama n dekat rumah pengasuh, ckp bm jek..kikiki..papa slalu geram ngan mama, tamau ckp bi ngn danial..hihi..sajeeee suke dgr danial ckp bm, sbb klau ckp bm, ade slang2 pelat sikit2..comeyy! klau bi tak pelat plak..

katun feberet danial, upin & ipin dan aitomen fight big manter! (ultraman fight big monster) quota phone internet mama tiap2 bln abis tgk you tube jehh! sabar aje la..tp ptg2,  mmg upin ipin ade kat tv9, pastu sambung plak kat astro ceria smpai pukul 8 mlm...so boleh la tinggal danial dpn tv..tp takde can la mama nk tgk cite mlayu ptg2! hukhuk..dulu berebut tv ngan papa aje, skrg berebut dgn danial plak =( pantang tgk moto racing, car racing, big fish, kalau da tebukak, msti tak boleh tuka channel lain da..huhu..

pape la danial, asalkan awak bahagia sudah..hope bertambah bijak, dan boleh tlg mama jage adik nnti ye syg..luv u!


Friday, May 10, 2013

2nd pregnancy ~ alhamdulillah!

Assalaamualaikum kwn2 =) fuhhhh, seriusly lameeenyeeee tak update (mentang2la en suami da blk! upss..hihi).. sbb nak kata busy, takla busy sgtsgt, nk kata takde story, ade je story nk cite..sng crite, malasss kot kan..hihihihi
 
so, for now, saye ade gud newssss utk dikongsi bersamaaaa..
.
.
.
 
(sabtu) 30 march 2013
 it's +ve!!!
 
(*___*)''
 
rezeki yang tak disangka..hukhuk..
 
papepon, alhamdulillah ya allah..happy sbb dpt bg en suami gembira..diye mmg laaa sukeee sgtsgt!! saye? seriusly mnggeletar tunggu result upt nihh!! then macam tak percayaa!! sukeee laa jugakkk tp takot tu masih ade..cam tringat la sakit yg lepas..huhu..mybe rase mcm awal lg..tapi da rezekikan..insyaAllah, time bby kuar nnti, danial pon da 2thn stgh..so, terima lah dgn hati yg redha yer! =)) 
tapiii
 
taktawula nape..hati saye rase tak sabarrrr sgt nk scan..nk konfemkan..klau tak rase cam tak sure betul ke tak pregnant nih..even dgn family pon tak bgtawu lg..mngkin sbb saye ade spotting sikit2..mcm akhir2 period tuh..tu yg agak risau..tp tak byk..huhu.. so isnin tu, pegi Poliklinik Dr Azhar, jmpe Dr Farhanah ckp nk scan..
.
.
 
(isnin) 1 april 2013
 
bile scan tuh, Dr Farhanah pon nmpk tak happy..sbb kantung baby tu nmpk jelas, tapi dlm nye kosong!! ikot saiz da 8 minggu, sepatutnye da boleh nmpk.. hukhuk..saye dan suami da mule terdiam..jenuhh jugak Dr duk mencari tapii tak jmpe..
 
so Dr suggest kan utk dtg lg 2 minggu, utk scan blk..mybe terlalu kecil (tu kesimpulan yg Dr buat).. sambil pesan, doa2lah, kuase Allah, kdg2 lps 2minggu boleh nmpak..sambil bekalkan saye Acid Folic..
.
.
 
tapi tak smpai 2 minggu, saye da tak sabar nk pegi scan lagi!! mama danial nih mmg jenis yg tak sabar! =) sbb saye da start alami alahan, sickness yg tak kire pagi/ptg/mlm.. ikot suke diye nk dtg ble..sentiase loya dan payauu mulut!!!  sehari mesti muntah sekurang-kurangnye sekali! hukhuk! kurang selera mkn..stiap kali nk mkn, kena bygkan dulu mknn tuh..kalu ok, baru boleh mkn..klau rase tak lalu, lupekan je la..dan stiap mlm nk roti cheese nan!!
 
 
(rabu) 10 april 2013 
 
 
alhamdulillah, scan kali ke2 ni da nmpk ade sumthing dlm kantung tu, tapiiii skali lg kami diuji sbb heartbeat bby mmg tak nmpk lngsung..Dr ckp sepatutnyeee da nmpk.. tapi papepon, Dr Farhanah gembira sbb nmpk ade growth compare dgn yg 1st scan arituh..Dr cadangkan scan 3d supaya nmpk lebih jelas..or dtg lg awal bln mei nnti utk repeat scan..huhuhu..
 
jom compare 1st n 2nd scan
 
 
.
.
 
5 mei 2013 (PRU 13), saye mngundi di ipoh, dan en suami mengundi di kuale kangsar..so kami blk ipoh awal, utk jmpe Dr Mimin (Dr yg smbut Danial Farees dulu =)) dan buat scan 4D..
 
(Sabtu) 4 mei 2013 
 
dannnn
 
Alhamdulillah Ya Allah..da boleh nmpk dgn jelassss kan?? nmpk tak kepala, tangan dan kaki diye tuh?? baru 11++ minggu da boleh nmpk baby gerak2 dgn sgtsgt aktif!! heart beat pon ok.. subhanallah!! menitis air mata mak saye, bile tgk baby gerak2 mase scan nihh..danial pon masuk skali..terpegun diyee..snyapp terusss atas dukung papa! smbil papa bagitawu diye, ade baby dlm perot mama!! =) 
 
ni la gmbr yg mama usung kehulur kehilir! luv u syg!
 
alhamdulillah..arini, 10 mei 2013, genap 12 minggu usia baby dlm perot mama nih..berkat doa semuaaaa, loya da makin berkurang, dan selera makan dah mula dtg blk..tinggal sikittt2 je lagi..dlm 30% cmtu kot..
 
harap kawan2 samua dpt doakan kesihatan saya dan baby, dan dipermudahkan segalanya utk kehamilan kali ke2 nih..thanksss yerr!!
.
.
 
last but not least,
 
first picture papa, abang danial dan baby adik =)
 
 

Friday, February 1, 2013

papa is back!!

yesss.. penantian telah pon berakhir...

selepas 4 bln 2 minggu, keluarga saye kembali bersatu.. =)

.
.

khamis - 24 jan

siap2 kemas barang n bertolak blk ke ipoh dgn mak n abah
.
.

jumaat - 25 jan

mlm, lepas abah abis keje, kami bertolak ke rumah kakak di putrajaya
.
.

sabtu - 26 jan



 
 penerbangan dari muscat, oman ke kuala lumpur
 

tepat pukul 8.15 pm waktu malaysia, flight yg papa naik selamat mendarat di klia.. alhamdulillah.. syukur sgtsgt..
 
tapiii..lambattt sgt tunggu papa kuar sbb lame uruskan pasal beg2 papa yg sgtsgt byk!! =) siap kena charge extra luggage lg..huhu
 
takpela..asalkan sume nye selamat..plg sume eksited ialah nak tgk reaksi danial..even tak dpt capture, tp moment tu saye takkan lupe smpai bile2!! he is soooo cute!!
 
nampak papa dari jauhhhh da senyum2 eksited..mase tu saye dukung danial, tnjuk kat danial, tu papa!! papa!!! pastu letak danial, diye trus lari nk g kat papa..tp separuh jalan, brenti jap mcm malu2 ngan papa..hihi..comelll sgt reaksi tu!! muuuaaahhhh!! luv both of u sooo mmuchhh!! skrg dua2 cinta hati saya da ade dpn mata..alhamdulillah ya allah, di atas kebahagian ini... =D
.
.
.
 

our first family picture in 2013

@damansara villa, kuala lumpur

on da way from kuala lumpur to penang


finally, home sweet home!! =D


 *gambar di klia :

tokma + 3 hero!!

danial dan abg areeq yg sgt geng!
 
danial dan ateeq yg tak bape nk geng! =D
 

danial + nekma..danial eksited nk jadi org first jmpe papa <3 p="">
 

Friday, January 11, 2013

2 weeks!!



yeaaaaahh..insyaAllah in 2 weeks, papa danial is coming home!!!

fuhhhfuhhh..sabarrrr ye wahai hati!! jgn eksited sgt..siannn kat papa sbb skrg papa sdg berjuang menghadapi final exams!!
 
all the best papa!! =)

.
.
.

emmmm..
 
4 bln da berlalu..
 
mase minggu yg pertama tu, tiap2 ari update blog! hihi..dan harap2nye, 1 minggu yg akhir nnti pon, saye akan rajin jugak update..hihi..ala2 countdown mase nk kawen dulu..kehkeh.. haippp..muleee dahhh.. =p 
 
emmm..ramai yg akan ckp..emm, kejappp je da 4 bln kan? da nk blk da..

 
emm..org lain rase kejap kot.tp saye rase lameeee sgtsgt!! serius! yela, kite yg tanggung perasaan rindu berjauhan, mestila kite rase lameee sgt!
 
.
.
 
alhamdulillah..thankss dan syukur sgtsgt saye ade family dan kwn2 yg sgtsgt supportive! yessss, selama 4 bln ni, saye tak pernah tdo mlm be2 dgn danial je, mesti ade family/kwn2 yg menemani kami bergilir2! alhamdulillahh sgtsgt.. =) mereka adalah :
 
  1. emak & abah saye.. mak stay dgn saye di penang 10 mingguu!! 2 bln stgh tuhhh!! mak di penang, dan abah seorg di ipoh (sbb kerja)..so EVERY weekend, abah akan dtg penang, ahad mlm abah akan balik ipoh blk, sorg2..huhu..sian mak n abah..maksudnye bukan saye dan suami je yg berjauhan, mak dan abah pon berjauhan selama 2 bln setgh..bezanya, weekend mak dpt jmpe abah =)
  2.  
  3. mama (mak mertua) - stay dekat penang selama 6 minggu..same jugak, mama di penang, ayah di melaka (sbb berniaga)..2 minggu mase suami baruu bertolak ke italy dan 4 mnggu mase peperiksaan SPM 2012 ..
  4.  
  5. maktok - 2 minggu.. maktok bergilir dgn wani dan isha ni sbnrnye..weekend maktok dtg teman, hari biase, saye ajak wani dan isha teman tdo mlm2..
  6.  
  7. wani & isha (anak pengasuh danial) -  2 minggu..dtg teman tdo mlm2..ptg2 mase saye amik danial dari rumah kak ita, wani dan isha ikot blk skali, mkn mlm dan tdo di rumah saye..esok pg, b4 pergi kerja, hntr danial, wani n isha balik..
 
emmm terimaaaa kasihhhh bykbyk2!!
 
bkn saye sajeee ngade2 dan bukan tujuan saye utk sshkan org lain mase en.suami jauhhh di perantauan..tapi masalah yg saye hadapi, danial tak duduk car seat..so cmne saye nk hntr danial ke rumah pengasuh tiap2 hari? penyelesaiannyer, insan2 istimewa di atas inilah yg tlg pegang danial, mase nk hntr ke rumah pengasuh dan ambil dari rumah pengasuh tiap2 pg dan ptg..
 
ya allah, terima kasihhh sebab kau permudahkan segala urusanku..
 
alhamdulillah..
 
 
 

salah number!

jumaat, 10.10 pg


berikan cintamu..juga sayangmu..percaya padaku..ku kan menjagamu..hingga akhir waktu..menjemputmu..
 
(ringtone hset saye =))


saye : hello

a : hello..emm dar ade? dar..

saye : haaa..nk ckp ngan sape?

a : dar..

saye : ni siape ni? salah number nih..

a : saye nk ckp dengan dar..

saye : dar takde..name saye shareeda..bkn dar..

a : emm..saye nk cakap ngan dar..

saye : tade..ni siape? dari mane nih?

a : dari kl. emm..awak da kawen? nama suami awak ape ehh?

saye : hahhh?

a : emmm..kwn diye ade tak..ijan name diye..

saye : akak salah number ni akak..

a : owh ok..

tuttt..tuttt..tuttt..

saye : blurrr!


hemmm.. sbb tu saye tak suke angkat phone, klau number tu saye tak kenal! td tu mcm mane ntah, boleh rase nk angkat phone plak! huh!


Wednesday, January 9, 2013

ww # 2


 
=)
 
tq!!

blog tak boleh upload gambar!

huhu..dari last week nk update blog..tapi tergendala sbb tak bolehh nk upload gmbr!! huhuhu..
 
ingat kan internet problem, tp smpai minggu ni pon tak boleh jugak..bile click kat 'add picture' tu, takde button browse nk pilih gmbar mane yg nk di upload..
 
so arini..gugle2, terjumpee laa jalan penyelesaian nyee!! hehehe.. so kepada kawan2 yg alami nasib yg same, boleh rujuk SINI.. bigg thankssss kepada tuan punye blog tu coz sudi kongsi info yg sgt berguneee nih!! =) 
 
nnti free baru update yaa..skrg busy sikit!

Friday, December 28, 2012

best moments ~


 
mama & danial farees
 
 

 
 
sile abaikan mama yg bambam itu..rinduu kat papa, jadi kuat mkn kot! =p
 
 
 
 papa..inspirasi danial ~
 
danial yg obses dgn 'star' ! =)

 
mandi pool
 
demam..siannnn anak mama!
 
 
shopping buku

tongue ~ smbil tunjk lidah diye..hihi
 
 manje!
 
 bwk car!

  
luv u..forever ~
 
muhammad danial farees
 
1 thn + 6 bln + 1 minggu + 1 hari
 
=) 

Friday, December 14, 2012

From Innsbruck with love!

 
yeaayyy, dapat luv notes yg ke 2 dari incik suamiii yg jauh di mata tp sgt dekattt di hati!!
 
poskad yg pertama adalah dari Venice..boleh refer SINI..
 
dan yg ke2 ni dari innsbruck..
 
 
=)
 
 
Innsbruck is the capital city of the federal state of Tyrol (Tirol) in western Austria..
(sumber dari wikipedia)
 
.
.
.
 
and thanksss a lot papa..untuk love notes yg sgt sweet INI..hihi
 
(> __ <)
 
.
.
 
dann..yg plg bestttt ialah, papa is coming homeee earlier!!
 
alhamdulillah!!!
 
sepatutnye kan flight papa ialah, 16 Feb 2013..
 
tp sbb exam abis awal, so papa boleh balikkk awalll!! yeayyy.. danialll seronokkk sgt papa balik awal!! mama danial, lagiiiiiiii seronok!! =))
 
so flight papa ialah pada 25 Jan 2013..awal 3 minggu..
 
suke..sukee!!
 
 
'suku' perjalanan lagi..insyaAllah
 
.
.
 
we miss u papa!!
 
=)
  

Thursday, December 13, 2012

l.o.v.e =)

 
 
first picture i will dedicate to my lovely wife..the first thing came in my mind as i touched the first SNOW ever in my life is...
.
.
 
 
 
MY LOVE FOR U ARE MORE THAN U CAN IMAGINE!!
LOVE U ALWAYS!!!
LOVE U SITI SHAREEDA!!
 
.
.
 
* blushing * (>_<)
 
tq abg! luv u too!!! miss u more!!! 
 

Wednesday, December 12, 2012

12.12.12 =(


emm..nice date! tp hari yg tak berapa nk baikkk utk saye..huhuhuhu
 
saye accident!!! yesss..sayeee kemalangan kecil!! uwaaaa..tp nasibbb baik...sikittt saje..tp wlupon sikit, berderauuu jugak la.. terkejutt + maluuuuu!! uwaaaaa (0__0)
 
.
.
.
 
rutin pg td, lain sikit dari yg biase..slalunye, pg2 pukul 8.30 pg pegi ofis dulu, thumprint, pastu hntr danial kat rumah babysitter, n beli sarapan..tp harini, pegi beli sarapan dulu, baru g ofis thumprint and hntr danial kat rumah babysitter..
 
so kuar rumah, trus la pegi kedai belakang rumah tu..niat di hati nk beli kuih utk danial sbb akhir2 ni diye cam kurang makan..so saje la nk bekalkan kuih2, kot2 nak plak diye makann..
 
mcm biase, saye parking kereta tepi jalan (tepi kedai kuih tu), mak dan danial tunggu dlm kereta..saye pon kuar g beli kuih jap..
 
lepas beli kuih, masuk kereta balik, and reverse la kete...ttbeeee..
 
bummmm..krrrookkkk..kreeeekkkk.. (bunyi bende jatuh n terseret)
 
owwhhh...owhhhhhhh!!!  (O_O)
 
.
.
.
 
ade motor parking blkg kereta saye rupenyer!! saye tak perasan!! serius tak perasann!! saye langgar motor tu..motor tu jatuh terbalikkk..uwaaaa..sume makcik2 kat kedai mkn + kedai runcit tu tgk....uwaaaaa.. maluuuunyeerr!! hukhuk (T T)
 
turun2 kete, tgk moto tu jatuhh..dan abissss minyakk motor tumpahhh!! adeiii..pecahhhh ke tank motor ni?? uwaaa..takotnyeeee...seriusss da pikir melayangggg la RM sayerr!!! =(

tgk2..suruh diye cek tank motor tu, rupenyer, diye lupe nk tutup tank minyak tu..sbb tu tumpah abis minyak tuh! adoiii..legaaaaaanyeeeeerrr!! budak lg tuan motor tu..budak sek agaknye..ade ke parking betul2 belakang kete saye..n saye pulak, seriusss tak perasan lngsunggg!! kan da jatuhhh n terseret sikit! hukhuk..

suruh budak tu cek, ade pecah2 tak motor tu, diye ckp takde..so mak suruh bg duit minyak yg tumpah tu je la..budak tu ckp takyah..diye baru isi minyak td..sikit je diye isi..tp takpe la..mak suruh diye amik jugak..so saye bg la rm5 duit minyak motor tu..huhu

alhamdulillah...lega motor tu tak ape2...tapiii..kete saye la cedera sikittt2..nasib baikkk sikitt..huhuhu
 
.
.
.

bertambah laa corak2 kat kete saye ni..huhu 
 
.
.
.
 
emmm..gabra jugak..1st time jadi mcm ni..hukhuk..tp mmg salah saye..saye tak perasann lngsung moto tu parking blkg kete saye..bunyi sensor plak, saye mcm buat dekk je sbb mase tu jugak tgh sebuk3 tgk mak suap danial kuih yg saye beli td tu..
 
tp budak tu pon satu, parking betul2 blkg kete saye!! adoiii..
 
emm..bende nk jadi kan..mcm tu la..tp serius maluuuuuu!! uwaaaaa!!
 
(T T)
 
nasib baik smngat utk terus drive masih ade..en suami blk lmbt lg..nk taknak, kena la drive jugak kan..huhuhhu...
 
harap2ni yg pertama dan yang terakhir..huhuhu
 
 

Tuesday, December 11, 2012

life is..

 
 
.
.

 
.
.
 
 
 
(T T)