Friday, May 10, 2013

2nd pregnancy ~ alhamdulillah!

Assalaamualaikum kwn2 =) fuhhhh, seriusly lameeenyeeee tak update (mentang2la en suami da blk! upss..hihi).. sbb nak kata busy, takla busy sgtsgt, nk kata takde story, ade je story nk cite..sng crite, malasss kot kan..hihihihi
 
so, for now, saye ade gud newssss utk dikongsi bersamaaaa..
.
.
.
 
(sabtu) 30 march 2013
 it's +ve!!!
 
(*___*)''
 
rezeki yang tak disangka..hukhuk..
 
papepon, alhamdulillah ya allah..happy sbb dpt bg en suami gembira..diye mmg laaa sukeee sgtsgt!! saye? seriusly mnggeletar tunggu result upt nihh!! then macam tak percayaa!! sukeee laa jugakkk tp takot tu masih ade..cam tringat la sakit yg lepas..huhu..mybe rase mcm awal lg..tapi da rezekikan..insyaAllah, time bby kuar nnti, danial pon da 2thn stgh..so, terima lah dgn hati yg redha yer! =)) 
tapiii
 
taktawula nape..hati saye rase tak sabarrrr sgt nk scan..nk konfemkan..klau tak rase cam tak sure betul ke tak pregnant nih..even dgn family pon tak bgtawu lg..mngkin sbb saye ade spotting sikit2..mcm akhir2 period tuh..tu yg agak risau..tp tak byk..huhu.. so isnin tu, pegi Poliklinik Dr Azhar, jmpe Dr Farhanah ckp nk scan..
.
.
 
(isnin) 1 april 2013
 
bile scan tuh, Dr Farhanah pon nmpk tak happy..sbb kantung baby tu nmpk jelas, tapi dlm nye kosong!! ikot saiz da 8 minggu, sepatutnye da boleh nmpk.. hukhuk..saye dan suami da mule terdiam..jenuhh jugak Dr duk mencari tapii tak jmpe..
 
so Dr suggest kan utk dtg lg 2 minggu, utk scan blk..mybe terlalu kecil (tu kesimpulan yg Dr buat).. sambil pesan, doa2lah, kuase Allah, kdg2 lps 2minggu boleh nmpak..sambil bekalkan saye Acid Folic..
.
.
 
tapi tak smpai 2 minggu, saye da tak sabar nk pegi scan lagi!! mama danial nih mmg jenis yg tak sabar! =) sbb saye da start alami alahan, sickness yg tak kire pagi/ptg/mlm.. ikot suke diye nk dtg ble..sentiase loya dan payauu mulut!!!  sehari mesti muntah sekurang-kurangnye sekali! hukhuk! kurang selera mkn..stiap kali nk mkn, kena bygkan dulu mknn tuh..kalu ok, baru boleh mkn..klau rase tak lalu, lupekan je la..dan stiap mlm nk roti cheese nan!!
 
 
(rabu) 10 april 2013 
 
 
alhamdulillah, scan kali ke2 ni da nmpk ade sumthing dlm kantung tu, tapiiii skali lg kami diuji sbb heartbeat bby mmg tak nmpk lngsung..Dr ckp sepatutnyeee da nmpk.. tapi papepon, Dr Farhanah gembira sbb nmpk ade growth compare dgn yg 1st scan arituh..Dr cadangkan scan 3d supaya nmpk lebih jelas..or dtg lg awal bln mei nnti utk repeat scan..huhuhu..
 
jom compare 1st n 2nd scan
 
 
.
.
 
5 mei 2013 (PRU 13), saye mngundi di ipoh, dan en suami mengundi di kuale kangsar..so kami blk ipoh awal, utk jmpe Dr Mimin (Dr yg smbut Danial Farees dulu =)) dan buat scan 4D..
 
(Sabtu) 4 mei 2013 
 
dannnn
 
Alhamdulillah Ya Allah..da boleh nmpk dgn jelassss kan?? nmpk tak kepala, tangan dan kaki diye tuh?? baru 11++ minggu da boleh nmpk baby gerak2 dgn sgtsgt aktif!! heart beat pon ok.. subhanallah!! menitis air mata mak saye, bile tgk baby gerak2 mase scan nihh..danial pon masuk skali..terpegun diyee..snyapp terusss atas dukung papa! smbil papa bagitawu diye, ade baby dlm perot mama!! =) 
 
ni la gmbr yg mama usung kehulur kehilir! luv u syg!
 
alhamdulillah..arini, 10 mei 2013, genap 12 minggu usia baby dlm perot mama nih..berkat doa semuaaaa, loya da makin berkurang, dan selera makan dah mula dtg blk..tinggal sikittt2 je lagi..dlm 30% cmtu kot..
 
harap kawan2 samua dpt doakan kesihatan saya dan baby, dan dipermudahkan segalanya utk kehamilan kali ke2 nih..thanksss yerr!!
.
.
 
last but not least,
 
first picture papa, abang danial dan baby adik =)
 
 

4 comments:

Hamizah Sahabudin said...

yeay...tahniah sheeda n fazri. best la danial nk dpt adikk :)

shareeda said...

hihi..thankssss mizah!! danial ngn papa mmg happy!

mama diye je yg takottt n malassss nk start rutin mngadap nurse kk! da msk 3 bln, buku merah pon tak buat lg nih! kikiki =) doakan kite dipermudahkan yer!

Hayati Hanif said...

Tahniah Sheeda.. Doakan kte jugak.. Samalah kte Amin pun akan dapat adik bila berumur 2 tahun setengah, insya Allah.. Tapi tak check doktor lagi.. :)

shareeda said...

yeke yatii?? tahniahhhh!!

bestnyerrr sheeda ade geng lg! hihi..eksited lak! take care yer..