Wednesday, January 26, 2011

Honeymoon @ Pangkor =)

21-23 Jan 2011, kami bercuti di Pulau Pangkor~ yeaayy! tercapai gak impian saye nk pegi honeymoon kat pangkor..pttnye lepas kawen dulu nk g pangkor..tp sbb tak smpat, kami just pegi 'mini honeymoon kat Port Dickson' je b4 kenduri sebelah melaka.. =)

erkk..honeymoon sblm gaji masuk?? hahaa..ini namenye sesi menghabiskan saki baki gaji yang terdahulu.. =) lalaalaa~

Day 1- Jumaat 21/01/11

saye apply cuti..sbb tade lecture arini..hihi..seb bek cuti diluluskan! abg pon tade kls ari jumaat =)

so kami bertolak dlm pukul 10pg..then settle kan ape2 yg patut n brenti beli bekalan utk di bawak ke sane..konon2 mcm camping la..bwk bekalan maggi, sardin, roti, milo 3 in 1..hehe..tp saye mane la ley tinggal nasi..last2, mkn sikit je bekalan ni..buat berat nk angkut jer! =)

dalam ferri on da way to Pulau Pangkor!

sampai je Pulau Pangkor, kami trus sewa van utk pegi ke Purnama Beach Resort dekat Teluk Nipah..kami da booked bilik..3 hari 2 mlm..so just nk check in n simpan brg2 dulu..
Ni la chalet kami..B3, Smart Chalet @ Purnama Beach Resort ..(rm95/night)..kecik comel jer..ade 1 katil queen n tv..okla utk be2.. =) sbnrnyer saye ngidam nk stay kat chalet kayu..sbb tu amik chalet nih..hihi..
so ptg n mlm tu, kami just jln2 area Teluk Nipah..resort tu dekat jer dgn pantai..kedai mkn semua dekat..siap ade tmpat karaoke lg kat tepi pantai tu..hihi..
muka ceria lepas mkn kerang bakar..hihi
so bile da kenyang, saye bg abg buat aktiviti yg abg sukeee plak! ofkos, memancing! tp kat pntai ni byk sotong..so mlm tu, abg 'mencandat sotong'..! kami sewa spotlight tu utk tarik perhatian sotong2 tu ke kwsn pantai..n alhamdulillah..dlm sejam camtu, abg dpt 3 ekor sotong!! tp yg ketiga tu, da dekat smpai pntai, terlepas plak..huhu~nway gud job abg!! kami bwk oksigen..so bleyla simpan sotong tu.. =)

1st time saye tgk sotong hidup! ade budak2 kecik kat situ celup2 tgn nk pgg sotong tu, sotong tu trus kuarkan dakwat itam! abis air dlm bekas tu jadi hitam..hehe..jakun jap! =)


sotong yg pertama =) best2!

Day 2-Sabtu 22/01/11
pukul 9.30 pagi, abg sewa motor..kami sewa 1 hari..rm30 perday! huhu..so esok pg2 b4 blk kena hntr balik..
so pagi tu, kami trus round2 pulau n pekan Pulau Pangkor..hasil rondaan, saye rase, Teluk Nipah is the best! hehe..riuh n ade mcm2..nk carik mkn pon senang!
hehe..da lame tak naik motor~ =)
then, kami jmpe la plak port memancing..kat Teluk Ketapang..on da way ke Teluk Nipah..ade jeti lame n mmg da jadi port memancing..so lepas da round n makan, kami balik bilik n amik brg2 pancing..
ade sorg cine tu, tgh memancing jugak..diye ckp pg td ade org dpt sotong kat situ..besarr!! so since kami bwk 2 pancing, satu gune utk candat sotong n satu lg utk memancing ikan..tp sotong mcm tade harapan jer..cine tu yg dtg awal dr kami pon tak dpt2 lg..
abg gune sekor sotong yg kami dpt smlm tu utk umpan pancing ikan..30minit 1st tu, tak dpt pape lg..tp lps tu, letak, trus je dpt ikan! yeayyy!! kami dpt 3 ekor ikan..2 ekor ikan kitang (satu kecik, satu besar) n satu lg ikan ape ntah..lupa dah abg bg tau ritu..hihi..
ikan kitang
so mlm ni..kami makan ikan kitang bakar n sotong bakarr!! yeayy!! best2..mkn hasil pancing abg..hihi..luv u abg!! dpt gak syg mkn sotong bakar!
kalau jual kat situ, sepinggan (ade la 3ekor) rm 15 tuh! syg sorang je tringin nk mkn..abg tamau..rase cam tak berbaloi lak..hihi..
so alhamdulillah..ade gak rezeki sotong bakar utk syg..just bakar sekor je utk syg.. =) tu pon cam tak larat nk abiskan..sbb besar! seb baik tak liat..sbb fresh kot! =)
Day 3-Ahad 23/01/2011
so pagi ni, sblm pulangkan motor, kami round2 pulau skali lg..saje je nk abiskan minyak..tu pon tak abis gak..isi rm4 jer smlm..hihi..
lepas sarapan n pulangkan motor, kami jln2 kat pntai Teluk Nipah tu..then abg ajak berkayak! =) woww..betul ke ni?? takotnyeerr saye! da la tak reti berenang..pikir2 then saye setuju..sbb tgk ramai je yg berkayak..beach boy tu pon ckp, pg2 air laut tenang, ombak tak kuat..okla kalau nk berkayak..kalau ptg air pasang..ssh sikit..
sbb tgk ade je couple2, pakcik2 n makcik2 berkayak, saye pon on je la! bile lg nk try! hihi..tp saye tak kayak sgt..jd 'mem' je kat depan..abg yg kena kayak! hihi..kami pegi pulau depan tuh! mase kat tgh laut tu, rase cam tak caye jerr!! takot pon ilang sbb rase bestttt sgt!! =)
tp syg..kami tak bwk camera..sbb nk ingat nk mndi laut jer..ssh lak nk smpan kalau bwk camera..so bwk hset jer..hset lak buat mslh ttbe..da amik gmbr, tp tak ley bkk lak gmbr tuh..nnti nk try recover dulu..huhu~ kalau tade gak, nnti kite berkayak lg ehh abg! hihi..sejam kami berkayak..sejam rm20..penat berkayak, kami duk jer tgh2 laut tu lame2..nk abiskan mase n menikmati pemandangan kat tgh2 laut tuh! hehe..

then kami mandi laut! rase cam tak best lak tak rase air laut Pulau Pangkor! da lamenyeee tak mndi laut!! seriuss! hihi..tak lame pon berendam..sbb kena siap2 n checkout chalet pukul 12tghari..
byebye Pulau Pangkor~gonna miss u!! =)

No comments: