Monday, November 29, 2010

1 tahun yang lalu..

29.11.2009

emm..kejap jer da setahun berlalu..thn lepas, 29.11.2009 ialah hari ahad @ hari raya haji yang ke-3..

mase tu saye masih lg bekerja sebagai Fasilitator Schoolnet di SK Pantai Remis, Perak..my 1st job after my graduation..

n yg plg penting..29.11.2009..ialah hari pertunangan saye dan encik suami..hihi..



dan harini..29.11.2010..kami sudah 5 bln 3 hari hidup sebagai suami isteri..n saya da pun pregnant 10 minggu 2 hari..alhamdulillah..

n what will happen next year?? emm..harap2 yg baik2 n bertambah baikk! =)

thanks to daisypath..kalau tak, tak ingat pon hari2 ni..tak rajin kot nk kire2..hihi! =)

Thursday, November 4, 2010

Buku Merah

Hari Selasa, 02/11/2010 kami ke Klinik Desa Bukit Tengah..buat buku merah @ Buku Rekod Kesihatan Ibu..

actually buku ni sgt penting sbb wlupun saye plan bersalin di hospital swasta, tp kalu ade pape kecemasan, still akan di refer ke Hospital Kerajaan..n yg saye tahu, klau da bersalin nnti pon, wlupon saye bersalin di ipoh, nnti nurse di ipoh akan dtg cek kesihatan kite n baby di rumah, even saye daftar kat penang ni..free of charge! hihi..

tp yg tak best nye, kwsn perda saye duduk ni, kena daftar under Klinik Desa Bukit Tengah tp klu nk jmpe Dr, kena ke Klinik Perai..emm..jauhnyeer..huhu..

nk buat buku merah ni, utk anak sulung, kena bawak skali salinan Sijil Nikah..mase daftar aritu, makan mase 3 jam lebey! huhu..penatnyeeer la nk menunggu! cek air kencing, amik darah sikit utk cek hemoglobin n cek perut..tp rasenyer lambat sbb tak cukup nurse la..huhu..next week kena pergi Klinik Perai utk amik darahh satu picagari tu!! oh noooo..tamau g lg minggu dpn bley tak?? takotttt!! huhu..tak penah lg kena amik darah sblm ni! huhu..kite g lepas raye haji la ehh abg =) hehe..suke2 ati jer!

so far ok je..nurse tu pesan suruh mkn mknn yg seimbang, rehat n tidor yg cukup n elakkan aktiviti2 berat..n dpt 4 jenis vitamin..again, foc! hehe..
  1. Ascorbic Acid 50mg
  2. Folic Acid 5mg
  3. Vitamin B-Complex
  4. Iron Tablets 200mg
tp..kad saye ditampal sticker kod ijau..dgn risiko berat badan ibu sebelum hamil atau ketika booking kurang drpd 45kg! erkkk..mmg la..berat saye 40kg jer! mkn byk, tp tataw g mane..hahaa..

and alhamdulillah, setakat arini, saye belom alami pape alahan lg..just cepatt laparrr, selalu rase letih n mengantuk n malas nk buat pape pon..hihi..alasan ke?? ahaks! thanks abg..4 everything! owh, lupe lak..minggu lepas tringin nk cicah betik muda~hihi..kebetulan mak dtg, beli betik kat kedai dekat ngan umah maktok..sedapppnyerrrr! hehe..tq kpd sume yg tlg saye dptkan betik mude tu~hihihii =)

=)