Thursday, June 23, 2011

Our Little Precious!!



Name : Muhammad Danial Farees Bin Mohd Fazri
Date Of Birth : 20 Jun 2011 @ 40 Weeks! =)
Time : 8.13 pm
Place Of Birth : Hospital Pantai, Ipoh
Mode Of Delivery : SVD (Induced)
Birth Weight : 2.55 kg
Body Length : 49.0 cm
Head Circumference : 31.0 cm
=)

Sunday, June 19, 2011

doakan saye..

salam..

esok, 20 june 2011 is my expected due date, EDD.. 

last checkup, rabu (15 jun), Dr Mimin cek, baby sume ok..cume Dr keep saying that my baby is kecik! huhu...so diye just suruh tunggu tande, or hari isnin ni (esok), induced! hohoho..

smlm (18 jun), my parents ajak pegi jmpe Dr Mimin lg skali, just nk bincang pasal pro & cons induced ni..n smlm Dr Mimin cek bawah, diye ckp jln da lembut! saye pon tataw la ape yg lembut tuh..huhu..Dr Mimin siap carik nk rase kepala baby lg! pedih gak la pas diye cek tuh!  huhu..rase cam nk terus je pelok abg! tp buat muke slamber jek mcm takde rase pape..segan kat Dr n my parents! baru cek sikit da sakit..hihi..emm..tp mmg sakit pon! huhu..

so, lepas bincang2, da wat decision, esok pg2, g labour room utk wat CTG dulu, klu graf elok, then baru induced..insyaAllah.. 

smlm blk umah, tgk da kuar tnde..or maybe sbb lepas kena cek ngan Dr td kot..tp blood show tu still kuar sikit2 smpai arini..tp takde la rase sakit pon..sikit2 mcm biase tu ade la..

papepon, harap2 esok segalanye dipermudahkan..huhuhu..takot? mestila..tipu la ckp tak takot! huhu..tp ape2 pon, baby still kena kuar dari pewot mummy ni kan? =)

so to my luvly husband, syg mintak maaf byk2 taw..mintak ampun zahir & batin =) halalkan mkn dan minum, doakan syg taw!

to my parents, my parents in law, my family, my frens, my silent readers, saye mintak maaf byk2..n tlg doakn yg terbaik utk saye n baby yee.. =)

Saturday, June 18, 2011

Ubat Bersalin~Afiat

emm..just nk share, last week, my parents belikan saye 1 set

Ubat Bersalin Afiat
..Serba Lengkap Untuk 44 Hari..

keluaran Syarikat Minyak Afiat Sdn Bhd


yang saye tahu, ubat bersalin afiat ni ade 2 keluaran, satu dari Kuala Kangsar and satu lagi dari Tambun, Ipoh..yang ni mak saye beli yang Kuala Kangsar punye..

harga asal RM 89.90..tp sbb beli dari kawan ayah saye, dan kebetulan diye baru bukak kedai di ipoh, so diye bagi harga offer @ harga borong, just RM 70 sekotak! =)


 ade 10 barang dlm Set Ubat Bersalin Afiat ni..


  • Minyak Afiat (250 ml) - utk urutan wanita selepas bersalin - sgt bagus mak saye ckp..dari dulu2 pun da pakai minyak nih..
  • Gel Mandian Serai Wangi (125 ml) - utk menyegarkan dan menaikkan seri kulit - mmg bau serai! =)
  • Feminine Care (60 ml) - utk mengekalkan pH - awal2 nnti basuh ngan air rebusan daun sireh jer..luka da ok baru pakai ni kot.. 
  • Bedak Hangat Afiat (100 g) - utk memanaskan badan selepas mandi
  • Pil Jamu Afiat (528 biji) - utk merangsang tenaga dan menguatkan badan - nk sihatkan badan! =)
  • Akar Kayu Periuk Afiat (100 g) - (diguna selepas 20 hari bersalin) utk menyegarkan tubuh dan menambahkan tenaga - erkk..mcm mane la rase diye ekk..tp nk gak try! nk back to normal..hihi
  • Barut Afiat - utk melangsingkan badan - owh, harus la rajin pakai k! =)
  • Balm Afiat - disapu pada pusat bayi
  • Makjun Bawang Putih - (utk dimakan selepas habis tempoh pantang) utk penambahan tenaga, melancarkan perjalanan darah dan mengecutkan tisu vagina - ni pon lepas abis pntang nk mkn gak!
  • Tali Pembentan Afiat - utk dipakai pada pergelangan tgn kanan ibu - erkk..yg ni tak pakai kot! huhu..

*semangat betul nk pakai sumenyeeerr! saye nk kuruss balikk!!
*azam - mesti kurus sebelum rayeeeerr!! hihi.. =)

Friday, June 17, 2011

SMART BABY~Babyking

hi mommies...just wanna share, kat area Taman Ampang Indah, Ipoh ni ade kedai baby baru!!
mase saye pegi ni pon, kedai ni baru dibuka 2 hari lepas =)

SMART BABY~Babyking..


selain kedai ni, ade jugak butik Anakku kat sini..emm..best2! =)

kami tak beli ape pon..saje mengisi mase lapang, survey2 kedai baru ni..owh, just beli pam utk si kecik a'reeq tu je..nk pam kolam diye =)

Monday, June 13, 2011

39 weeks and counting..

woww woww..sgt tak sangka yg my baby akan stay dlm pewot mama nih smpai ke 39 weeksss!! =) 7 days left!! very unexpected! cyg papa n mama, bile baby nk kuar nih?? mama suspennss sgt..mama nk jmpe baby!! dr mimin da blk cuti..baby da bley kuar da syg..hihi..

so sementara menunggu baby mama ni kuar, misi menjelajah pasaraya di ipoh ni pon da selesai..ha3..
  • Jusco
  • Giant
  • Tesco
  • Tesco Extra
  • UO (Greentown Mall)
  • Parkson (Ipoh Parade)
sume da pegi..yeayy..bleyla mama berpantang dgn aman nnti..hikss! thanksss papa! mmuuahhss!

tade shopping ape pon..just window shopping..kecuali kat Parkson ritu, kebetulan ade Baby Fair..rezeki baby, dptla kami beli Fair World Baby Play Pan.. rm100 less dari harga biase! =) with free Disney pillow n bolster set lg! best2! tp takde gmbr sbb tak pasang lg..kat Parkson ritu lupe nk curik2 amik gmbr..hihi..

bile..bile..bilee baby nk kuar nihh?? huhuhu..emm hanya Dia yang maha mengetahui..kite hnye merancang..Allah da tentukan, bile my baby ni nk kuar tgk dunia..tp ketahui la syg, mama n papa da tak sabarrr sgt nk jmpe kamuuu!! =)

Babies are best when fully baked!  =)) ok2..mama n papa tunggu kamuuuu ye  cygg! mmuuuaaahhssssxx!!!

Thursday, June 9, 2011

3rd Free Samples~EnfaMama =)

Pon2..yeayy..free samples dari EnfaMama (Mead Johnson Nutrition) da smpai last 2 days (7 jun 2011)..

bile cek blk list free samples yg saye request aritu, saye apply sample ni dulu melalui sms..boley refer kat sini..so last week ade la amoi call..ckp sikit2, tanye minum susu ape, da pregnant bp bln, blablabla.. then diye ckp nnti diye pos sample susu..so saye bg la alamat ipoh.. =)

3rd batch free samples - EnfaMama

jommm kite tgk ape yg ade kat dlm 2 envelope tuh!! =)

.
.
.

1st envelope

4 paket samples susu EnfaMama A+ Maternal & Lactating Formula
(susu tepung kurang lemak untuk ibu-ibu mengandung dan menyusu) perisa vanilla
mase amoi tu call, diye ckp nk bg saye rase perisa coklat ngan vanilla..lupe la tuh! diye bg perisa vanilla je 4 paket! huhu..

.
.
.

2nd envelope


  • Welcome Card to EnfaMama Club
  • Redemption Catalogue 2011
  • Complimentary Consumer Care Freephone Fridge Magnet
  • 'EnfaMama Club Family on Board' Car Sticker

owh, yg plg saye suke, mestila car sticker tu! hehe..ade tulis 'FAMILY ON BOARD' nnti baby da kuar, kite tmpal kat kete ehh abg..hihi..kat kete skrg da tmpal sticker 'MAMA IN CAR' beli mase awal2 preggy dulu.. =)

car sticker =)

*so baby chomel mama..da alang2 tak kuar lg nih, tunggu la smpai Dr Mimin blk ehh..hihi..check up smlm, baby sume ok..berat baby 2.4 kg..rase nye yg last check up aritu pon tak smpai 2.5 kg lg la..yela..anggaran kan..so Dr Mimin suh saye mkn byk2 lg, bg berat bby naik 2.5 kg.. =) berat saye pon da statik dr minggu lepas nih~huhu..

*Dr Mimin cuti smpai 12 june..my next check up is on 15 june..tp Dr Mimin da pesan, klau sakit @ kuar tande, ley la trus g Hospital..huhu..suspenss2! tapi sgt tak sabarrr, ok! hohoho..

=)


Tuesday, June 7, 2011

BeBe Shop

hehe..since baby mama ni tamau kuar lagi, misi mencari 'free gift' masih diteruskan! hikss! rilekss sungguh mak buyung nih..masih eksited utk mencari brg2 baby, even jln2 sikit, kaki da bengkak tak ingat!

da 38 weeks, tp masih merengek2 kat incik suami, ajak g jusco la, tesco la, giant la..hihihi..yela..nnti da berpantang, konfem kena duk umah jek kan??! so skrg, jln puas2! =)
 
mase check up kat Klinik Dr Mimin aritu, ade amik handbook pasal 'Breastfeeding' dari BeBe Shop..owh, rupenye kat ipoh pon ade kedai brg baby..Bebe Shop..ala2 Peekaboo yg kat penang tuh..

bile blk umah, tgk kat page blkg handbook tu, ade borang free gift utk pregnant mums! so saye pon cepat2 la isi borg tu n ajak abg carik kedai tu kat Ipoh Garden..hihi..carik2, pusing2, rupenyer kat blkg Jusco Ipoh jek kedai nih..online pon ade jual gak.. http://www.bebeshop.com.my/ @ http://www.bebegift.com.my/ =)

Bebe Shop @ Ipoh Garden (HQ)

so masuk kedai tu, buat2 tgk2 brg sikit2 n trus bg borang tu kat salesgirl diye..then diye tnye, dpt kat mane borang tu, saye ckp dpt kat Hospital Pantai Ipoh =)

tadaaaa...

saye pon dapat la goodie bag comel kaler ijau tuh..dlm tu ade 2 brg tu jek..

Maths Puzzle (soft board) + Disney Coin Purse (Pooh)

hihi..boleyla..free kan..amik je la ape yg diorg bg! =) wlupon tak bape nk ade kaitan ngan pregnant mums kan..hihi..

sbb lepas tu nk ke jusco plak, so kami tak round sgt pon kedai tuh..kat tingkat atas ade baju utk breastfeeding...emm..next time la kami round ye amoi..saye dtg kali nih nk amik free gift jek..nnti da beranak, takley amik freegift tu da..sbb kat borg tu tulis, free gift tuh for pregnant mums ONLY! hihi..since da tahu kedai nih, nnti2 saye dtg lg ye! =)

Sunday, June 5, 2011

Check up~37 weeks 4 days

Emm..sejak balik ipoh, belum berkesempatan lg nk update blog! sebabbb..kat ipoh ni, ade muhammad 'areeq amshar (1 thn 2 bln++) and new born baby, muhammad 'ateeq amshar (yg baru lahir 28 Mei 2011 yg lalu)..dua2 tu ialah hero my only sis, shareena..and..klau bukak laptop, konfem 'areeq nk tlg taipkan..tu yg tak dpt nk online lame2 tuh! =)

so skrg, sedang menunggu baby chomel mama ni kuar plak! tak sabarnye rase! hihi..seriusly, rase risau n suspensss..tp rase tak sabar mengatasi perasaan tuh! yela, da ade newborn baby dlm umah ni kan..so saye lagila bertambah tak sabar menanti kehadiran si chomel kami plak! =)

skrg da 37weeks++..esok da nk masuk 38 weeks da pon! fuh2..baby cepat2 la kuar syg..mama n papa da tak sabarrrr sgt nk jmpe baby!! nk kiss n pelok bby byk2!! =)

last check up and scan jumaat aritu (3/6/2011) kat Klinik Pakar Wanita Dr Mimin, Hospital Pantai Ipoh:
  • urine n tekanan darah, ok!
  • berat baby da naik jd 2.5 kg!! woww..cepaatnyer baby mama ni membesar! gud2! hihi..last check up @ 36 weeks, 2.0 kg jek =)
  • next check up~8 June 2011 (rabu depan) 
  • Dr Mimin cuti dari 9 June~12 June..erkk baby mama nk kuar bile ni syg?? jgn la kuar time Dr Mimin cuti ye..kuar b4/after Dr Mimin cuti ehh syg..mama nk bersalin ngan Dr Mimin..huhuhu~
Ya Allah ya tuhan ku..
hanya Kau yang maha mengetahui segalanye..berikanlah yang tebaik utk kami..
aku berserah padamu Ya Allah ..

* result abg da kuar! Alhamdulillah..TAHNIAH abg!! I'm so proud of u!! bby n mama luv u soo muchhh! mmuuaahhss!! baby nnti pandai mcm papa, rajin mcm mama taw! hikss! =)