Friday, November 25, 2011

berkirenyerr awak!

adoiii..pagi2 jumaat yg mulia ni da buat org geram! huh ~

emm..mcm biase, pukul 9 pg, lepas thumb print, hntr danial kat babysitter..then, ttbe mak ram (babysitter) sound!!

.
.
.

mak ram ~ sheeda, duit jage baby bln ni, sheeda tak bayar lg kan?

saye + incik suami ~ tergamam!!

saye ~ haaa..ptg ni sheeda bayar ehh..gaji baru dpt smlm..tak kuar duit pon lg..ptg ni ehh!

mak ram ~ tula..tgk da 25hb, tp sheeda tak bagi duit lg..

saye ~ senyum2 kelat sambil telan air liur!

saye (dalam hati) ~ tak malunye kak ram nih! baru smlm gaji masok kot, sabar bley tak? selama ni tak penah lewat pon byr! kalau da smpai isnin depan pon tak byr, mmg patut la kak ram sound saye, tp ni baru smlm kot gj masuk! huh!
.
.
.

hohh!! adoiiii la..mcm2 org ade ekk..mmg nk bayar ptg ni pon, tapi serius tak sangka, kak ram 'daring' nk tnye direct cam tuh! mmg tak penah lewat pon bayar! 24/25 hb setiap bulan, MESTI BAYAR!

serius kami tak berkire pon dgn awak!

sepatutnye hntr danial ofis hour, 8-5ptg..tp since boley masuk ofis pukul 9pg, so mmg hntr danial lepas punch, lebey kurang pukul 9.05 pg setiap hari! boley kire ngan jari je hntr danial b4 pukul 9 pg!

so sepatutnye, kire okla kalau kami amik danial pukul 6 ptg pon kan..sbb hntr pon da lewat sejam..TAPIII..kalau amik danial dlm pukul 5.30ptg/ 6ptg, mule la diye ckp kat danial, 'daddy amik lmbt, mak bg danial tdoo duluu..' erkkk??!!

last week, saye terpakse amik cuti 3 HARI sbb kak ram kena blk kg..ayah mentua meninggal..okla..boley consider la, sbb meninggal kan..tapi saye tak kesah pon ok!

next week, ari rabu, saye kena amik half day sbb diye kena blk kg, ade kenduri! huuhhh! okla, skali lg saye tak kesah..nasib baik hari rabu ade kls pg jer, so ptg tu, bley la blk awal, amik half day..

last month, mak mentua dtg, so 3 hari tak hntr danial kat kak ram..tp kami byr full jek! tak potong papepon..lebey rm10 lg ade!

TAPI..baru smlm gaji masok, pg ni da sound kata lewat bayar???

owh,seriusssly, mmg tak sangka sgt kak ram akan tnye mcm tuh!! huh! nmpk sgt gelojohnyer! cover2 la sikit kak ram..saye tawu itu hak kak ram..duit kak ram..tp sabar ehh..25hb..belom lewat lg rasenyer..huhu..kami pon sbnrnyer tak 100% puas hati pon hntr danial kat kak ram..penah dulu, amik lewat, diye buat muke! huh! 

harap2 dpt carik bbysitter baru utk danial..sabar ehh syg..mama carik yg lg baik ehh..ciann anak mama nih..huhuhuh ~ 

*huhu..dun wory kak ram...saye ni marah org kejap jek~nnti jmpe ptg ni, ok laaa~huhu..mudah memaafkan, tapi sukar utk melupakan~that's me! =) ehh tp sbnrnyer saye tak marah pon! cume terkejut jek! hihihi =)

Thursday, November 24, 2011

new semester beginsss!!

 whoaaaa..no more rehat2 goyang kakiii ~ hehehe..

setelah hmpir 6 bln tak mengajar (3 bln cuti bersalin + cuti semester), minggu ni start la semester baru, sesi November 2011 - Mac 2012!! huhuhu ~


sem ni kena ajar 3 subjek..

1 subjek baru + 2 sbjek same mcm sem2 lepas..
  • engineering mechanics : statics
  • material science
  • mechanics and material lab

so, harap2 student sem ni ok2..huhu..da lamee tak ngajar, so awal2 nih rase cam cuak plak duk depan kelas! hihi! papepon, chaiyokk2!!

=)

*lecture 2 jam byk ari isnin..ari isnin plak sem ni asik cuti jeh! adoi..malas buat kelas gnti, kena ajar express la nnti ~ hehehe..

Thursday, November 17, 2011

danial menang lagi ~ tq huggies!!

Isnin, 14 November 2011 Huggies Malaysia buat contest baru plak..

Huggies Snap-It-Right Contest!

contest ni berlangsung slame 10 hari!! so mommies, jom2 join!! hehe..senang jek, tp yg susahnye, kena jadi 10 yg terawal post gmbar baby dgn tema yg betul! stiap hari, pukul 7 pm, huggies malaysia akan bg task..so pukul 8 pm, mommies bley stat upload gmbar baby kat wall fb Huggies Malaysia!! =)

10 pemenang akan dipilih setiap hari!!

5 pemenang pertama ~ Huggies Play Tent
5 pemenang seterusnye ~ Jumbo Pack of Huggies Diapers

sebenarnye, rajin nk join sbb nk menang Huggies Play Tent tuh!! since point tak cukup lg kalau nk redeem, so kalau dpt adiah ni, besttt gak!!! hihi..

so ptg tuh, da pukul 7 pm ++ baru tringat nk tgk task kat Huggies Malaysia.. 


14 nov 2011 ~ 1st task : snap a photo of your happy baby

tgk2 macam senang jek 1st task contest ni!

so tepat pukul 8 pm, elok start jek buletin utama kat tv3, saye dan incik suami semangattt, trus upload gmbr danial!! =)
.
.
.


result kuar keesokan harinye, at 6 pm..n alhamdulillah, danial farees menang!! yeayy!! tp still takde rezeki nk dpt play tent tu..lewatttt sikittt jerrr!! uwaaaaa!! sebab danial org yg ke 6..tp takpela..alhamdulillah..sbb danial menang

a pack of Huggies Diapers Jumbo size!!
.
.
.

my fb ~ Fazreeda Mofaz

yeayy..tq huggies malaysia! hihi

mommies, cepat2..jom la join!!!

so far contest ni da berlangsung slame 3 hari..arini hari yg ke 4..

ni task yg ke2 dan ke 3

15 nov 2011 ~ 2nd task : ambil gambar si manja sedang tidur dlm lampin pakai buang Huggies

16 nov 2011 ~ 3rd task : tangkap gmbr anak anda dalam pakaian kegemarannya!

*sorg bley menang skali je..so saye takley join da..n lg satu, ni utuk babies yg berumur under 18 months je taw!


Saturday, November 12, 2011

tq huggies malaysia!! =)

alhamdulillah..percubaan pertama mama danial nih masuk contest, menang lak! hihi..

jom mommies..ramai2 like Huggies Malaysia kat facebook!!

sebenarnyer senang jer soalan yg ditanye..tp yg susah nyer, stiap soalan, hanya 2 org yg plg cepat jawab dgn jawapan yg tepat je yg akan menang! huhu..ptg 31 oktober arituh, lepas je refresh page fb, ttbe nmpk ade soalan baru masuk..dan kebetulan soalan sgtsgt sng! true/false jek! sebelom2 nih soalan pjg2 taw..

hihi, ape lagi, dgn pantas, saye trus taip 'true!' siap tande seruan lg! hahaa..mase tu baru sorg je jwb..tapiiii sgt sedey sbb lepas tekan enter jek, refresh balik, tgk2 saye org ke 3!! ohh tidakkk! lewat bape detik jer! tula sibok nk wat tande seru..kalau tak wat tande seru tu, mybe ley jadi org ke 2..uwaaaa!! serius ralat sgt! lepas tu mulelaaa mengharapkan huggies tuka, begi hadiah kat top 5 ke..top 10 ke..huhuhu..

Fazreeda Mofaz (fb saye la tuh..kongsi ngan incik suami) 

tapi..alhamdulillah..nk dijadikan rezeki.. 'Ben Koh', org ke 2 yg jawab tuh, da menang kat soalan sebelom2 nih..soalan ke 5..yg saye jawab nih, soalan ke 7 da..and since huggies tak nak org yg same jek menang, so diye amik la org ke 3 yg jawab sebagai pemenang..mama danial la tuh!!! hihihi..

lucky winners for Huggies Great Diaper Giveaway Contest =)

result kuar 4 november, b4 rayer aidiladha aritu..alhamdulillah..tu la yg dinamakan rezeki..rezeki danial farees!! huggies da email mntak details..tunggu je la hadiahnyeee... yeayyy! nnti da dpt, saye update k! =) 

smlm tgk kat page tu, isnin ni ade contest lg..tp tak sure cane lak..kalau rajin, ley try lagi ~ jom2!! =)

danial mmg pakai huggies..nmpk selesa dan kemas! slalunyer pakai huggies dry (pek kaler biru) tu jek..kalau yg huggies dry comfort (pek kaler merah) ader offer, baru beli yg tuh..

owh lg satu, kalau mommies yg lain pakai huggies jugak, jgn lupe kumpul 'proof of purchase' yg ade kat plastic bag diapers tuh taw..ade points yg bulat tu..potong n simpan k! nnti boley redeem diapers / play tent tru website huggies! comel sgt!! best2..da cukup point nnti nk redeem..tak sabarnyerr!

=)

Friday, November 11, 2011

hisap ibu jari kaki??!

hari rabu, 9 nov 2011 danial da ade skill baru plak! 

hisap ibu jari kaki!! 

ptg tu, time mama nk tuka diapers danial, danial mule la angkat2 kaki..sehari sebelom tu pon, danial da start angkat2 kaki da..tp tak smpai ke mulut lg..tapi, 24jam lepas tuh, da smpai lak ibu jari kaki tu ke mulut danial! huhu..baru la mama pecaya, yg perkembangan baby tu, mmg sgt cepat!

.
.

step by step danial hisap ibu jari kaki =)

.
.

.
.

auummm! sedapp ke danial??! hihi

org tua2 ckp, bile anak da pndai hisap ibu jari kaki, tu petande nk dpt adik! ohh danial! no..no..noooo! hahaa! alaaa...mitos je tu kan?? hihi..
 
info yg boleh dipercayai dari Majalah Pa & Ma

Tindakan bayi menghisap jari tangan bukanlah disebabkan oleh lambat memberikan susu kepadanya. Menurut kajian, ia adalah tindakan refleks bagi bayi yang normal. Banyak lagi tindakan refleks yang lain selain menghisap jari tangan seperti jari kaki, mengerutkan jari-jari kaki apabila ditekan tapak kakinya atau menggenggam jari jemari kita apabila kita merasa tapak tangannya dengan jari-jari kita. Itu adalah permulaan kepada pergerakan-pergerakan yang lain seperti meniarap, merangkak, memasukkan benda yang dicapainya ke dalam mulut dan banyak lagi pergerakan apabila mereka semakin membesar nanti. Jangan terkejut pula apabila puan akan merasai sendiri dan melihat bagaimana seorang bayi membesar menjadi dewasa. Ia adalah suatu perasaan yang tidak dapat digambarkan dengan perkataan dan amat menakjubkan.
 
mmg betul! stiap kali tgk perkembangan danial, mama n papa akan rase happy sgt! saaaayg danial taw!

=)

Thursday, November 10, 2011

danial @ batu feringgi, penang

5 november 2011, sehari sebelum aidiladha aritu, papa bwk danial g penang! yeaayyy! yela, since kami tak blk kg, tokma n atok dtg berayer kat umah toknek @ tanah liat, bukit mertajam ni jer, ptg rayer tu kami pegi la jalan2 kat penang..pegi  batu feringgi, teman papa ngan ayah lang memancing santai2, sambil tu, danial boleyla rilex2 tepi laut =)  

 1st time danial naik ferry!
.
.
.

yeaaahh, danial fly kat tgh laut!! =)

 ~ me and daddy support manchester united ~
( romper ni mama beli mase danial masih dlm perot mama! mase 31 weeks..hihi! bley tgk kat sini ) 
.
.
.

danial ade game baru..sukeeee sgt kena buai ngan papa camni..hihi
.
.
.

bersantai tepi pantai ngan mama, sementara tunggu papa n ayah lang memancing! =)
.
.
.

 
sukeee ye danial?? hihi..

danial syg..nnti kite g jalan2 lg ehh..minggu depan papa final exams..lepas papa abis exams, kite g jln2 ehh syg! tamau cry2 taw! danial kan gud boy! mmuuuaaahhhhhsss! papa ngan mama caaaayg danial sgtsgt!!

=)

Wednesday, November 9, 2011

aidiladha 2011

salam aidiladha sumerr!!

tahun ni danial beraye kat umah toknek, kat kg tanah liat, bukit mertajam, pulau pinang..patutnye giliran beraya di melaka, tp sebab papa da start final exams next week, so danial beraya di penang jer..


anak mama ni da pndai kenal org..asik nk melekat ngan papa jek..mmg manje papa sungguh! kalau dgn papa, melekek2 gelak..kalau ngan mama, okla..gelak sikit2 jer, tp tak cry..tp klau ngan tokma n atok, nk kejap2 je, lame sikit da nk cry..huhu..

tokma ckp, danial mcm mama kecik2 dulu..tamau kat org lain..nk kat tokma jek~ kalau org dtg umah, mmg mama akan melekat ngan tokma jek..org tegur2 sikit nnti mama cry! hihi.. ish2 danial nih, jgn la ikot mama, mama girl, takpela manje ngan tokma..danial boy la! tamau mnje2 sgt ehh! hihihi.. 

 
asik ujan jek..so tak dpt nk g mane2..huhu..

tp b4 blk tu, singgah Jusco Perda..beli puting susu+wipes danial..singgah kejap jek..boley plak anak mama ni gelak2 time papa letak diye dlm babycot kat juco tuh! hihi..danial2..jln2 g shopping complex sukeeeee sgt, g umah org, cry ekk! =) ish2..ikot sape la nih! hahaaa!

kla..last but not least, happy aidiladha from both of us.. =)

~ fazreeda forever ~

 

Tuesday, November 1, 2011

1.11.11 =)

welcome november~nice date!

1.11.11

tataw nk crite ape..just nk kongsi gmbr buah hati kesayangan papa ngan mama nih ~

=)

  muhammad danial farees bin mohd fazri
@
4 bln 1 minggu
.
.
.


wajah kesayangan mama =)

luv both of u soo muchhhh!! mmuuaaahhhhsss!